bugün

artist olma çabalarında olan bazlarının inciciyiz diye geçinmesine yarayan maskenin takıldığı film.
''Bu maskenin altında bir fikir var!
Ve fikirler kurşun geçirmez. ”
maskenin gereksiz ve aşırı kulanımı yüzünden anlamı dışına çıkan ve ergen filmi yaftası yemeye başlamış efsane...
filmden bir replik vermek isterdim aslında ama neyse lan, daha ödevlerimi yapıp test çözecem abiler.
toplumlar kendi devletlerinden korkmamalı. devletler kendi toplumlarından korkmalı.

tanım: yukarıdaki cümle ile çok şey anlatan film.
v for vendetta kadar boku çıkarılan başka ne var? herkeste bi' guy fawkes maskesi, bi' vendetta lafı... (v for vendetta'yı severim, güzel filmdir, kitabını okumadım ama.)

önce guy fawkes'tan bahsedelim, kimdir bu fawkes da herkeste maskesi var? (gerçi millet v maskesi olarak biliyor, filmde tekrar tekrar guy fawkes olduğu belirtilse de) guy fawkes özgürlükçü biri değildi. katolik bir yobazdı. parlamento binasını patlatmak istemesinin sebebi parlamentonun dine bağlının azalması, tanrıyı devlet işinden ayırmaya başlamasıydı. yani bu adam teokrarisiyi geri getirmeye çalışıyordu, özgürlüğü değil. sonuç olarak bu adamı anarşiyle, özgürlükle ilgili yerlerde kullanmak ahmaklıktır.

gel gelelim v for vendetta'ya. v anarşi isteyen bir insan. anarşi nedir diye soracak olursak; anarşi günlük kullanım dışında devlet ve otoritenin reddidir. anarşizm devletleri sevmez, ortadan kalkmasının daha hayırlı olacağını düşünür.

v de bir anarşisttir, gerçek anlamıyla. v anarşisttir çünkü devletten çok çekmiş, demir yumruklarını yemiştir. devletin özgürlükleri kısıtladığını düşünür -ki filmde gördüğümüz üzere öyledir de-. v'nin yerinde olsaydım ben de anarşizmi savunurdum sanırım, veya 1984 romanında olsaydık. ama bu gerçek dünya. sahi filmin sonunda parlamento binasını patlatıldıktan sonrası yok di mi? biraz mantık yürütelim bakalım kendi dünyamıza göre.

v parlamento binasını patlattı, yönetici kalmadı ortada. i̇şler başta iyi gider, anarşizmi kendileri isteyen insanlar biraz huzurla yaşar. sonra kaos baş gösterir. git gide de güçlenir. çünkü ortada bir erk yok. merkezi bir erkin olmadığı yerde güçlüler despotluklar kurar, güçsüzlere kan kustururlar. neden? çünkü, dostlarım, insan tam bir orospu çocuğudur. en büyük isteği "güç"tür. devletsiz yaşamda belirsizlik, kaos olur. "survival of the fittest" değil "survival of the strongest" olur. devletsiz yaşam insanın doğası değişmedikçe kötüdür.

ben devletsiz yaşam yerine özgürlükçü bir devletin kurulması taraftarıyım. totaliter rejimler yıkılmalı, devlet bireylerin ve toplumun özgürlüğünü, huzur ve refahını sağlamalıdır. her kesime eşit uzaklıkta olmalıdır, kimsenin ezilmesine göz yummamalıdır. liberal ekonomik sistem ezilmeyi olanaklı kıldığı için ekonomide liberalizm olmamalı. özel mülkiyet olmalı ama sınırlı. birinin 10 tane apartmanı olamaz, sahil kenarında bir tane küçük kulübesi olabilir.

sonuç: v for vendetta izleyip gaza gelmeyelelim, "anarşizm isterük" diye bağırmayalım. gerçek bir anarşist de zaten böyle yapmaz
nasıl etkileyeci bir film ise artık yaşlı ananem bile benim evdeki v for vendetta maskemi alıp taktı.
en yanlış anlaşılan filmlerin başındadır. en azından ben öyle düşünüyorum sözlük. Filmde halkların gücünü, hakkın gücünü ve halkların devletlerden korkmamalı gibi alt mesajlar verirlerken filmden geriye tek kalan V maskesi oldu. Türkiye de böylesine çok sevilmesinin bir nedeni de V maskesinin getirisi diye düşünüyorum, gezerken bile sokakta v maskesiyle gezen ergen veletler oluyor.
replikleri, filmin ve sinema sektörünün bir kaç gömlek üstündeki proje. natalia portman'ın performansı ve hugo weaving'in maske arkasındaki oyunculu muhteşemdir.
z for zubizaretta'nın kayınçosu.
izledikten sonra, ben de böyle bir şey yapmak istiyorum demiştim. filmin etkisinden baya süre çıkamamış, v neden öldü diye çok üzülmüştüm.
bildiğin sıradan bir film bu, hiçbir numarası yok.
abartıla abartıla boku çıkarıldı.
incici tayfa piç etmeseydi iz bırakabilecek bir film olabilirdi.
dünyadaki en güzel filmler arasında diye bilirim konusu gerçekten güzel.
david vendetta*
abartılmış filmler içinde en hakedeni.
anarşi ile bir alakası olmadığını düşündüğüm film. ne alaka yani birisi anlatsın kardeşim ?
maskesini incicilerin takdığı suikastci.
incideki ergenler yüzünden izlemekten kaçındığım filmdir.
hiçbir zaman ben de o herkese yaptığı etkiyi yapmamıştır. insanların bu filmi neden bu kadar özel bir film haline getirdiklerini hiçbir zaman anlamayacağım sanırım. öyle dövüşlü, aksiyonlu saçma sapan filmler izleyen bir insan da değilim.

bu şekilde düşündüğüm bir başka film de;

(bkz: 3 idiots)

edit: eksi veren arkadaşlar, tamam hepimiz bayılıyoruz vendetta'ya.. ben hatta tuvalete giderken bile vendetta maskesi takıyorum. oldu mu?
derin falan değil, olabildiğine yüzeysel film.
ergen veledler v.nin vurdulu kırdılı hareketleri ve gizemli yönü yüzünden beğenir bu filmi. Ancak kültürel ve sosyal damak tadı bir tık yukarıda olan şahsa başka bir lezzet verir.
Guzel bir film degil.
vendettanin maskesi resmen devlete/hükümete karsi isyanin ve başkaldırşın simgesi olmustur. nerde ne zaman yüzünü gizlemek isteyen birileri varsa bu maskeyi takar oldu.
filmin kendisi icin söylenecek pek fazla bir sey kalmamis. harikadir cünkü.
Bir maske bu kadar mı çekici gelir bir insana! Inanilmaz bir çekim gücüne sahiptir bu karakter. Bir dansı lütfetse fena olmazdı. Hatta hiiç fena olmazdı. Ütopik olabilir ama bu haliyle bile gayet çekici bir ütopya.
bu maskenin altında etten fazlası var, bu maskenin altında bir fikir var; fikirlere kurşun işlemez..
https://pbs.twimg.com/media/BYSvfhOCEAABEIx.jpg