bugün

Yüce akp devletiyle maytap geçmektir.
http://185.100.87.84/
Not: http://m.hurriyet.com.tr/...-internete-dustu-40055371
Bayadır internette olan bilgilerdir.
Simdiye kadar yapılmış en büyük Ak parti becerislizligi diyebilecegim bir olay. Hayir hic mi verilerin guvenligi konusunda uzman yok varsa neden tum kurumlara koymuyorsunuz ben de e-devlet hacklenirse ne yapariz diyorum meger 2010 yilinda ysk becermis bu işi o kadar yasaklar koyuyor sunu yapiyor bunu yapiyor bir dosyayi koruyamiyor bu kurum. Afferin bize ohh cok guzel oldu . 2010 da oy kullanmadığım icin sansliyim da milyonlarca insan tehdit altinda zaten her sey cok guzel gidiyordu bu eksikti..

Not: Ayrica yukarida ip numarali sekilde verilen linke girmek tehlikeli olabilir sizin icin

ekleme: Kimlik bilgim mi calinmis bi bakayim deyipte virüs yüklü siteye gir gör
ebeninkini. Devlet on binleri takip edecek ne indirdigini bulacak bunu soylemek zaten sacma.Google aramasinda Ip adresi olarak gozuken siteye girmek cesaret ister ki boyle sansasyonel haberler sonrası bunu yapan kisi tatmin olmamıştır.
(bkz: 17291716060)
la o değil de hani bu ülkenin nüfusu 80 milyona dayanmıştı? listede 50 milyon kişinin bilgileri var.
350 kb ile indiriyorum şu an.

zall akşama kapındayım.

ekleme: linke girmek tehlikeli imiş. ben direkt torrentten indiriyorum amk ahahah. neyse 10- 15 yıl yer yırtarız. ya da porno izlerken çekilen görüntülerimi verirler. o büyük sıkıntı işte.

ekleme2: 1 mpbs oldu daha erken gelebilirim.

ekleme3: 9 dk kaldı. polis sirenleri niye arttı amk noluyor dışarıda? görsel
5-10 yıl sonra adınıza açılmış şirketler telefon hatları vs. ile karşılaşırsanız şaşırmayın. Başımıza gelen en kötü şeylerden biri.
O değilde rte nin tc sini öğrendik ilginç bir his.
Yürek yedim ve dosyayı indireceğim.
Adımız, soyadımız, tc kimlik numaramız, ana baba adımız ve açık adresimizi içeren bilgilerdir.
ak partimizin güvenli elleri sayesinde bu bilgiler artık tüm dünyanın elindedir.
Böyle bir olay başka bir ülkeyi sarsar ama Buraya girilen entry sayısından da görülebileceği üzere bizde sıradandır. Zaten bugün varız yarın yokuz. Ne önemi var.
Haber sitelerinin her seferinde ısıtıp ısıtıp ortaya koyduğu durumdur, çalınan bilgiler zaten ortalıktaydı. Bundan 1 yıl kadar önce deep web'teyken geçen ocak-şubat gibi torrentlere düştü. içindeki exe yi çalıştırdığınızda yanında bir adette ddos istemcisi yükleniyor bilgisayarınıza haberiniz olsun.
Korkmayın yahu, en fazla üzerimizden tüketici kredisi çekip ödemezler sonra da haciz gelir.
Nolacak ki?
Canımızı alacak halleri yok ya?
SQL için program indirecekken işim çıktı. Açmak için yarına kısmet.
devletin kimlik bilgilerimizi bile koruyamadığının göstergesi hadisedir.
hangisiydi o, "nasa kim, biz daha iyiyiz" diyen? sorsan hackerlar yaptı, bizim günahımız yok derler. gelişmiş dünya devletleri siber güvenlik olayına milyarlarca dolar harcarken, bizimkilerin buna bakışı "kerizlik" oluyor malesef.
Bir de bu "kimlik bilgilerimiz çalındı" diye ağlayanlar genelde işsiz güçsüz kimseler.
Kpss ye girip atama bekleyenler.
Lan olm siz gidin önce gss prim borclarinizi ödeyin lan. Önce bi iş güç sahibi olun.
Kim napsin sizin kimlik bilgilerinizi amk.
Bilgilerin başkasının eline geçmesine değilde , emniyetin kolayca hack yemesine üzüldüm. Gerizekalısınız , malsınız. iki megabaytı elinizde tutamıyorsunuz.

Edit : suçlu içişleri bakanlığı nüfus bilmem nesiymiş. Kim bundan sorumluysa onun ben ...
Bu veritabanının bütün vatandaşların Adres bilgilerini içermesi önemli bir sorundur.
Bu ülkede kolunda allah dövmesi var diye insan öldürülüyor.
Bu ülkenin en ünlü ressamı bedri baykam sokak ortasında bıçaklanıyor.
Bu tür nefret suçları inanılmaz kolay hale geldi.
Öğretmenin verdiği nota sinirlenen öğrencinin, kolayca adresini öğrenip kapısını penceresini indirmeyeceğinin ne garantisi var?
davasına bakan hakimi ikna etmek için, evini ziyaret etmeye karar veren cahil bir suçlunun çıkmayacağını kim iddia edebilir?
Hele de Hergün bir taciz haberi çıkan bu ülkede, Bankada görüp beğendiği memurenin adresini öğrenip musallat olacak sapık çıkmayacağının?
indireceğiniz dosya sıkıştırılmış olarak 2.7 gb, zipten çıkarınca 17 küsür gb, torrent üzerinden hızlıca çekersiniz, egm(emniyet Genel müdürlüğü) programı var zipin içerisinde onunla açıcaksınız, ben Bitdefender ile tarattım temiz, sizde kullandığınız Antivirus ile taratın nolur nolmaz.
29 Mart 2009 türkiye yerel seçimlerinde oy kullanan kırk dokuz milyon civarı vatandaşımızın isim, soyisim, kimlik numarası, anne-baba adı, doğum yeri-tarihi ve ikametgah adresi bilgilerini içeren veritabanıdır.

bu veritabanı yeni çalınmamıştır, yaklaşık 3 yıldır deepweb'de dolaştığına dair söylentiler var. fakat halka açık bir şekilde bu kadar kolay ulaşılabilir bir hale gelmesi yenidir. veritabanında sadece 2009 seçimlerinde oy kullanan yani 1991 yılından önce doğanların bilgileri mevcut. şuanda sanırım erişimi engellenmiş olan bir internet sitesinden torrent ile 1.44 gb boyutunda mernis.tar ismiyle indiriliyor. ancak indirmekten ziyade bilgilere bakmak çok da kolay sayılmaz. indirdiğiniz arşiv rar'dan çıkardığınızda 6,59 gb oluyor.

vay efendim ben indireyim word'de açar ctrl+f yapar istediğimin bilgilerini bulurum gibi bir durum söz konusu değil. farklı programlar ile açılıyor ancak onlarda da bir isim aramak için 10 dakika kadar bekliyorsunuz. tabii ki bunları bilgisayar bilgisi minimum düzeyde olan birisi olarak söylüyorum. orta düzeydeki bilgisayar kullanıcıları bunları kullanımı daha kolay veritabanlarına aktarıp sorgulama siteleri dahi oluşturabilirler. evet durum kötü fakat benim düşüncem odur ki bu bilgiler aşırı fazla bir şey ifade etmiyor. özellikle tc kimlik numaramız artık çok kolay ulaşılabilir bir durumda. sıradan bir internet alışverişinde dahi bu bilgileri verir olduk. onların da en az bunun kadar güvensiz olduğuna eminim.

günümüz bilgi çağının güvensizliğiyle bir kez daha yüzleşmiş olduk. umarım devlet bu konuda önlemlerini maksimum düzeye çıkarır. inşallah bu bilgiler kötü emelleri olan insanların oyuncağı haline gelmez ve kimsenin başı ağrımaz.
antivirüs ile taratmanız indirdiğinizin virüssüz olduğu anlamına gelmez. açıp birazdaha bilgi paylaşmayın.
her seçimden sonra bunlar piyasa oluyor 2006 yılından itibaren internette dolaşıyor bunlar.
bayaa baya adres bilgileri falan içeriyor. yani bi hasmınız falan varsa kaçtığınız. tak diye sizi bulup gömebilir. vatandaş güvenliği falan uuh.

küçük enişte zaten olayı dalgaya aldı buyrun misafir ediim diye. e sen et biz nabıcaz aslan
sark kurnazi turk aklinin dijital caga ayak uyduramamasindan kaynaklanir. hani su bilinen, "matbaa'yi gec getiren zihniyet"in eseridir de diyebiliriz.

zamaniniz varsa gozatarsiniz, aciklayayim;
*
evvel zaman icinde yillarca access, excel ve hatta csv formatinda tutulan veriler devlet daireleri tarafindan coklanip ilgili kurum ve kuruluslara dagitilmistir. birbirlerinden bagimsiz olarak rahatca calistigini zanneden bu kurumlar, guncellenen bilgileri hep lokalindeki veritabanlarinda saklamistir.

merkezi veritabanindan veri okuyacak ve sunacak bir soa mimarisi yok, erisim denetimi yok, senkronizasyon hak getire. bunu goren masum koyluler "e hadi su verileri bir merge edelim" diyerek merkezi nufus idare sistemi'ni yani mernis'i olusturmuslar. insanlik icin olmasa bile turkiye icin cok buyuk bir adim.

ancak sark kafasi bu ya, dogru durust servis yapisi bile kuramadan "ne olacak haci, readonly bir db user veririz, veritabanina erisirler" diyerek sistem yoneticilerinin "cok gizli" etiketiyle baskanlarina ilettigi text dosyalariyla bu bilgiler yer alir ve sen sag ben selamet bir sekilde kurumlar artik verilerini mernis uzerinden alirlar. turk kafasi buna entegrasyon der, avrupali gorse bi siktir gitder. peki kurumlar yerinde durur mu hic; "peki verileri nasil guncelleyecegiz?" diye sorar. el-cevap gecikmez;
- guncellenecek verileri sizlerden kagit uzerinden alacagiz.

bak sen su ise. ulan veritabani merkezi, sistem "super" veri guncellemesi resmi evrak uzerinden. niye ki? sebebi ortada, kurumlarin hepsine read-write erisimi verilirse verilerin dogruluguna iliskin kontrol mekanizmasi gerekecek. dahasi, dijital ortamda yapilan islemlere iliskin "bu veriler ne zaman ve kim tarafindan degistirilmis", "hangi kurumda hangi islem yapilmis da bu kisinin ikameti falanca mekana tasinmis" gibi sorularin yanitlari icin bir history-log yapisinin tutulmasi gerekecek. kim ugrasir bununla ki? elinde resmi evrak var, is emri boyle buyurmus, merkezden bilgisayar basindaki yetkili de bunu bu sekilde guncellemis, is emrini de zaten arsiv klasorune dosyalamis. nitekim turkiye'nin kalbi gunumuzdeki e-devlet uygulamasina birer birer eklenen hizmetlerin gelisimi de bu sekilde ilerlemektedir.

iyi, eyvallah. eyvallah da hani dijital cag? neyse ki uc dort yila vizyonu o kadar dar olmayan fakat zekasi da pek iyi sayilmayan birileri cikar ve artik bu evrak isine bir son verilmesi gerektigini buyurur; ardindan da "kurumlar veritabanina direkt erismeyecek, soap servisi yazacagiz, verileri buradan getirecekler ve artik verilerin guncelleme gecmisini de tutacagiz" diye sozune devam eder ve calismalar baslatilir.

turkiye cumhuriyeti nufus isleri mudurlugune bagli olarak gelistirilen bu projeye bir cok kod adi verildikten sonra "milli proje" olarak adlandirilir ve iki yillik gelistirme suresinde tamamlanir. bu gelistirmeler e-devlet altyapisinin da temelini olusturur, "entegrasyon"lar yavas yavas senkronize edilir ve sisteme ek servis araciligiyla dahil edilir. yapilan entegrasyonlar neticesinde sadece devlet kurumlari degil, artik bankalar, sigorta sirketleri gibi ozel kurumlar da mernis sistemi sayesinde bilgilerin dogrulugunu devlet guvencesiyle teyit edebilmekte ve erisim saglayabilmektedirler.

peki devletin verilerinin guvenligi, kullanimi, dagitimi bu durumda nasil yurumektedir? yaniti basit: "oyle bir sey yok." boyle bir islemin yapilabilmesi icin butun verilerin kriptolanmasi gerektireceginden yakin bir zamana kadar hic kimse bu ise bulasmadan isini gormeye devam etmistir. ek olarak kullanimi deneteyleyen ve yaptirimlari uygulayan bir mekanizma olmadigi icin "guvenli" entegrasyon saglansa da son kullanicinin kullandigi uygulama icerisindeki acikliklar bu verilere erisimi mumkun kilmistir.

nasil mi? dedim ya hani, vizyonu dar olmayan fakat zekasi pek iyi sayilmayan birileri yuzunden. yine bunun gibi bir grup kisi ozel sektor entegrasyonlari yaparken bilmedigi ve hesaba katmadigi bir sey vardi. oldukca cok yakin bir zamana kadar marka degeri ve is hacmi yuksek bir kac banka ve sigorta sirketindeki bu aciklar neticesinde; bu kadar kritik veriler ile nasi boyle bir bastan savma is yapilabilecegi benim icin hep bir merak konusu olmustur. dusunun hele, kredi alacaksiniz, herhangi bir bankanin internet sitesindeki text girisine tc kimlik no bilginizi yaziyorsunuz, size krediye uygun olup olmadiginizi bildiriyor. ve bu bildirimi yaparken bana telefon numarami, adresimi, dogum yerimi ve diger kutuk bilgilerimi islem sonucu olarak getiriyor sadece on planda gostermiyor. devekusu misali kafayi kuma gommek gibi de diyebiliriz. buna benzeyen bir suru sistem acigi bildiriliyor fakat nafile, dinleyen yok. devlet baba zaten verisini verir gerisine karismaz, onun da bir yaptirimi olmuyor.

peki bu acik nelere mal olabilir?
kimlik numarasi belirli bir algoritmaya gore uretildiginden, veriyi almak isteyen kisiler algoritmaya uyan butun kimlik numaralarini bu gibi aciklari olan sistemlerde sorgulatir, donen bilgileri saklarlar. gayet legal.

suclu kim?
veriyi denetimsiz bir sekilde kullanima sokan mi? sistem acigi bulunan kurum mu? yoksa veriyi alan kullanici mi?
ülkeyi akp'ye bırakırsan olacağı bu.
Zamaninda anonymous turkiyeye saldiracagini soylediginde bir yetkili cikip: verilerimizin guvenligi tamdir. Honeypot "bal küpü" adını verdiğimiz bir önlem ile hacker gerçek verilere eriştiğini sanacak ama sadece bizim düzenlediğimiz sahte verilere ulasacak demişti.

Gelinen zamanda görülüyor ki honeypot falan delik deďik olmuş.
Ulusal güvenliğimiz çoluk çocuğun eğlencesi olmuş.
Tüpün sızdırıp sızdırmadığını çakmakla test eden bir millet için veri güvenliği pek birşey ifade etmeyecektir.
Kaç kişi benim gibi hissetti bilmiyorum ama ciddi ciddi kanım dondu benim. 50 milyon kişinin bilgileri her yerde korkunç bir şey bu. Diyorlar ki bilgiler eskiymiş bir şey olmazmış. Malum tayfanın kafası böyle çalışıyor işte. Lan sığır benim sivas nüfusuna kayıtlı olduğumun nesinin eskisi olabilir. Nerede doğduğumun nesinin eskisi olabilir. Hadi adres eski olsun, diğer bilgileri de kıçına sok olur mu. Nüfusa kayıtlı olduğu yer, doğum yeri, ana baba adı her ay güncelleniyor sanki herifin de bilgiler eski diyor.

Sanki çok normal bir şey gibi medya da sus pus. Ülkede yer yerinden oynamalı ama kimsenin haberi yok şaka gibi.
şaşırmıyorum kesinlikle. normal sıradan bir türkiye haberi. 3 gün sonra yeni bir haber çıkar ve bunu da unutturur.