bugün

dini konularla ilgilenen bilim.
(bkz: ilahiyat)
dini konularda özellikle yaratıcının varlığı konusunda çalışan felsefe bölümü.
dinsel ahlakı, dogmaları ve inançları bir sistem içinde düzenlemeye ve bunları "bilimsel olarak" kanıtlamaya çalışan dinsel bir doktrin.
tanrıbilim. inancsızlar icin felsefe. inananlar icin aydınlanma. tanrı ısıktır.
tanrı üzerine felsefi araştırma; herhangi bir dinin inanç ögelerinden kalkarak onları kanıtlama ve rakip öğretilere karşı savunma. ( tanrı bilimi )
tüm dinleri inceleyen sosyal bilim.
dini bilimlerle ilgilenen bilim dalı.
theos= tanrı logos= bilim tanrı bilim.
bazı sözlük katılımcıları tarafından ilgilenilmesi elzem olan sosyal bilim. zira bayağı komik durumlar ortaya çıkıyor.
tanrının varlığını araştıran felsefe dalı.
konusu saçmalık olan bilim dalı. asla bir felsefe dalı değildir. tanrının varlığını araştırmaz, tanrıyı var kabul eder ve araştırmalarını buna göre yapar.
ibrahimi dinlerde yalnız "hristiyanlık" ile birlikte kullanılabilecek kavram.
Hegel'in 18 yaşındayken öğrenmeye başladığı felsefe dalı
bazı yazarların ,felsefe dalı olmadığını iddia ederek tespit dışkıladığı tanrıbilimdir.. felsefe olmamasını da "tanrıyı kabul etmesi " temeline dayandırırlar. oysa platonun da idealar dünyasını nihai gerçeklik kabul edip, her varlığı bu ideaların yansıması olarak görmesinden hareketle platonun düşünceleri için ; felsefe değildir demiyoruz.teistlerde nihai gerçeklik olarak tanrıyı kabul eder. keyfiyete göre felsefe tanımı yapılmamalıdır. platonun kemiklerini sızlatmanın alemi yok.
Teoloji Tanrı'nın varlığını, niteliklerini insanın tanrı karşısındaki yerini konu alan bir bilgi dalıdır. Teoloji, doğrudan doğruya inanca dayanır; inancın sınırları dışına çıkmaz. Bu nedenle her dinin kendine özgü bir teolojisi vardır.bunun yanında din kurallları ile insanın yaşamını düzenlemeyi amaçlar.
tanrıbilim diğer adıyla ilahiyat.
Bana ısrarla bu bölümü okumamı tavsiye eden bir yakınım var.

tabi tabi felsefe üstüne ilahiyat sonra ben niye bu kadar çatlağım.
ben psikoloji düşünüyorum.*
evet efendim bir teolog olarak açıklayayım: bir kere ilahiyat ile karıştırılmamalıdır şöyle ki; basit tanımı din bilimdir. açalım; dünyadaki dinleri, inanışları, kutsal sayılan değerleri araştıran, inceleyen ve bu incelemeleri yaparken antropoloji, sosyoloji, psikoloji hatta arkeoloji gibi sosyal bilimlerden yararlanan bilimsel disiplinin genel adıdır. teoloji; felsefe ve bunun kategorisi olan din felsefesi, sosyoloji ve bunun alt kategorisi olan din sosyolojisi sınırlarının da içine girer... bir teolog saydığım bilimsel ve düşünsel sistemlerden yararlanmımışsa vay onun teoloji bilgisine... ayrıca teoloji sorgulama işidir de misal ben sorguladım şükür inanmayı seçtim size de tavsife ederim teoloji okumanızı lakin türkiye'de değil avrupa'da ya da amerika'da...
dinin kitap gibi bir sınırı olduğundan, sonundaki "loji" yi asla haketmeyendir.
din ile felsefe arasındaki köprü görevini gören işlevsel bir alt kategoridir.

aynı zamanda sorgularken "tanrı" kavramının olgunluğunu, sınırsızlığını, netliğini, tanımını açıklamakta ve "tanrı" kavramını sorgularken epey yardımı olan bir ilgi alanıdır.

bu ülkede elbette kıymeti bilinmemektedir. tıpkı birçok "toplum bilimi" gibi.
Sözlükte daha çok yer bulması gereken konu.