bugün

tarama ucu ile yapılan eylem.

(bkz: gereksiz taramalardan kacinin)
(bkz: oğuz abi)
klasik türk resim sanatında bir desenin üzerine ince ve tek yönlü çizgiler çizme işlemi.
balık yumurtasından yapılan bir mezedir.
çok güzel bir mezedir hemde. dikkat acaip ekmek yedirir. kahvaltıda da kızarmış ekmeğe sürüp denenesidir. tarifini bulayım vereyim dedim (sarmısak ve zeytinyağı miktarı azıcık artırılırsa sanki daha iyi olacak gibi):

Malzeme:
250 gram kırmızı balık yumurtası (kırmızı havyar- işlenmemiş tarama)
3 dilim kuru ekmek
1/2 limonun suyu
1 adet kuru soğan (küçük boy)
2 diş sarmısak
1/2 çay bardağı zeytinyağı
Su
Tuz

Hazırlama:
Kuru ekmek dilimlerinin içlerini avuçlarınızın içiyle ufalayın. Yeterince su ilave ederek koyu bir bulamaç haline getirin. Balık yumurtaları ile birlikte bir kaba alın.
Soğanı rendeleyin, suyu ile birlikte kaba ilave edin. Sarmısağı da ezip kaba koyun. Limon suyunu da koyduktan sonra beyaz bir karışım haline gelen kadar çırpın ( Bu işlemi mutfak robotunda da yapabilirsiniz). Zeytinyağını çok yavaş ilave ederek çırpmaya devam edin. Karışım homojen bir hale geldikten sonra tabağa alıp etrafını zeytinlerle süsleyin.

Sıcak balık yemeklerinin yanında soğuk servis yapın.

not: haydisofraya.com 'dan alıntıdır
akıtma veya daha koyuca boyanmış açık renk zemine çok ince fırçalar yardımıyla yan yan çizilen incecik çigilerdir ki izleyen de gölge duygusu uyandırmaktadır. *
bu teknik, minyatürlerde de başvurulan en önemli boyama tarzıdır.
(bkz: tezhib)
vedat milor'a göre en iyisi beyoğlundaki refik restauran'da yenir. ama ben yermiyim orası ayrı konu.
Saç taranır, resimde kalemle tarama yapılır, balık yumurtasından yapılan enfes bir mezenin adıdır, bir de scan olayı vardır. Bir kelimeye bu kadar çok anlam yüklemek ayıptır.
rumlardan miras kalan, türk mutfağının göz bebeği.
Saçlarının dolaşık olmadığını düşünen kızın annesine kurduğu cümle "Tarama".
Çocukluğumun en güzel lezzetlerinden biri, dedem bize gelirken hep bundan alırdı. Yıllardır bulamıyordum, dün Kadıköy'de buldum!

görsel
Televizyon tekniğinde; bir resmin piksel denilen noktacıklara ayrılması ve nokta bilgilerinin ard Arda iletilmesi işlemi.