bugün

Hiçbirmize gül bahçesi vadedilmedi. Dünya iyiliğin, güzelliğin, adaletin olduğu yer değil, zorlukların, derdin, kederin yani sınavın olduğu yerdir.
Tanrı bir kahraman değildir. Tanrının vaadettiği şey adalettir. O suçun işlenmesi senin suçundur, tanrının suçu değil. Tanrı sana fakirleri doyur der, sen kusana kadar yersin ve "tanrı varsa afrika'dakiler neden aç ?" dersin.
Kötülük kendi başına bir varoluşu ifade etmez, Kötülük iyilik eksikliğidir, bazen siz kötülük diye düşünürken aslında onun bir iyilik olduğunu düşünür yapan kişi . Bu soruyu soran uzay beyinlilerin iyilik neden var diye de sorması gerekir o kafayla. Hatta aynı kafanın uzay niye var, diğer gezegenler niye var, kuşlar niye var, sivrisinekler niye var, ölüm niye var vs. gibi soruları da sorması ve sonunda kafayı yemesi olasıdır. Varlığımız ile ilgili hala çözemediğimiz bir çok sır varken ve bu kadar gelişmişliğe rağmen hala etten kemikten hareket eden bir varlığı yoktan varetmenin yanından bile geçemiyor olmamıza rağmen yani çok çok daha üstün bir yaradanın olduğunun açıkça ortada olduğu bir ortamda o yaradan Allah için yapılacak 3-5 iyiliği güzelliği , iyi insan olmak, kötü işlerden uzak durmak gibi eylemleri yapmamak için "tanrı varsa yeryüzünde neden bu kadar kötülük var" gibisinden türlü bahaneler üretmek kötülük tohumlarıdır. Zira Allah kötülüğü emretmez. Bu duruma bir de psikolojik açıdan bakarsak bu gibi soruları soran arkadaşların ruhsal anksiyete durumunda olduğu, emredilenleri yapmayışından ötürü hesap vereceği birilerinin aslında türlü sebeplerle olmayabileceği düşüncesini kabullenme ve kabul ettirme çabalarıdır. Yani bir kaçıştır fakat, Tüm çabalar boşadır yaptığımız herşeyin hesabını vereceğimiz bir sınav ortamındayız. Ektiğimizi biçeceğiz. Bir de bunları okuyup yine de siktir aq diyenlere "ya varsa" ya sığınmalarını öneririm..
Sınav kardeş.
cevabı basit olan sorudur.

şeytan dediğimiz şey insanın ta kendisidir çünkü.
Kotuluklerin sebebi asla tanri degil icinizdeki pislikleri bana da babama da atmayin lan!
merak edenleri şuraya alalım, immanuel tolstoyevski'nin bir yazısı. oldukça açıklayıcı:

http://fularsizentellik.c...m&utm_campaign=buffer
şeytanıda allah yarattı melekleride. iyiliğide kötülüğüde. suyuda ateşide. insan kötülük yapmayı seçiyorsa cezasıda ona göre olacak bu olayda bir tuhaflık görmüyorum saçma bir başlık olmuş. çünkü boynuzsuz koyun bile boynuzlu koyundan hakkını alacak..
Allah cehennemi cenneti ısıtsın diyemi yarattı. Hadi diyelimki öyle her ikisininde sonsuz ömrü olacağına göre cehennem ateşinin devamlılığı için yakacak lâzım. Bu arada yanlış anlamayın ben cenneti garantilemişim gibi konuşuyorum sanmayın. Oraya benimde gireceğim kesin. Çünkü ben günahsız değilim. Umarım rabbim beni orda fazla tutmaz. Allah hepimizi affetsin.
insanoglunun kafa yordugu sorulardan biridir.

kotuluk olmasa , iyiligi nasil tanimlardik ?
tanri kotulugu yaratmamistir belki, biz insanlar yaratmisizdir.
ancak icimize o kotulugu yerlestiren yaratici guc degilmidir ?
cevre ve aile faktoru bir insani kotu yaptiysa bunda kendi sucu ne orandadir ?

bu sorular boyle uzayip gider
manchester fenere 5 ceker

not tadinda edit: 5 demisim. 4 cekmis.
Kötülüğü Tanrı değil insanoğlu yapıyor.
tarafımca saçma bir sorudur. tanrının iyi olduğu konusunda neden bu kadar kesin yargılarınız var anlamıyorum. belkide tanrı bizim gibidir. değişkendir. belki nötr dür belki kötüdür. belkide çok iyidir. bunların hiçbirini bilemeyiz. belkide şeytan tasviri aslında tanrının kendisidir ve tanrı bizi şeytan adı altında test ediyordur. yer yüzündeki iyilik-kötülük, düzen-kaos vb şeylerle tanrının var olup olmadığını kıyaslayamazsın. zaten tanrının nasıl bir şey olduğunu bilseydik tüm gizemi bozulurdu tanrı kelimesinin.
adı üstünde inanç. inancı hiçbir zaman kanıtlayamazsın, olduğunuda olmadığınıda çünkü sadece inanırsın.
edit: deistim, agnostik değil.
iyilik tanrısı ile kötülük tanrısı arasındaki rekabete inananların düşünce seviyesi.
Tanrı herşeyi zıttıyla yarattı zira sen dünyada bu kadar kötülük niye var diyorsun o zaman ben soruyorum bu dünyada neden bu kadar iyilik var diyorum. Ab-ı hayat denilen su bile iki zıt atomun birleşmesiyle ortaya çıkıyorsa bence kötülüğün neden olduğu aşikardır.
sürekli istemsizce kendi kendime sorduğum soru. bütün bunlar sınav evet ama ya o tecavüze uğrayan küçük bebekler? ya canlı canlı yenen kediler? onlar da bu sınavın parçası mı diye düşünmekten alamıyorum kendimi. onların canının nasıl yandığını düşünmek istemiyorum, allahın varlığını daha fazla sorgulamak istemiyorum, dinden daha fazla soğumak istemiyorum çünkü sonsuza kadar yanmak istemiyorum.
yeşil yolda cevabı düşündüren soru.
Kötülüğün kaynağı insan ise Tanrıyı sorgulamanın anlamı nedir? Tanrı kavramını yaratıp, en beklenmedik çirkinliklerde; ''işte efenim, Tanrı varsa neden kötülük var?!'' gibi bir yaklaşımda bulunmak ne kadar doğrudur, tartışılır.
Çünkü tanrı da kötüdür. iyi olduğunu kim söyledi ki.
ışığın yokluğunda karanlık gelir
iyiliğin yokluğunda kötülük.

yani aslında kötülük yoktur, iyiliğin yokluğu vardır.
Karanlık olmazsa ışığın, çirkin olmazsa güzelin, açlık olmazsa tokluğun değerini bilmezsin çünkü. Kıymet bilesin diye.
ahmak ahmak bencilce cevapların verildiği binlerce yıllık sorudur. insan iyiyse allahın emirlerine uyyorsa bile zamanla kötü biri olabilir. bu dünyada sevilen kişiler genelde allahın emirlerine uymayan ikiyüzlü kişilerdir. ayrıca zorluklarla imtihan olmak yerine parayla imtihan olmak isterim.
dünyada kötülüğün kaynağı bireysel irade ve kişisel istenç'tir. evrende aslında kötülük yoktur. ancak birey kendi kötü tercihleri nedeniyle günaha vesile olur.
Çünkü tanrı iyiliğin sembolü değildir.
tanrı varsa daha az kötülüğün olması gerektiği anlamı çıkıyor bu soruda. hiç kötülük olmasa daha iyi olabilirdi tabii. hayatta her şey zıttıyla var ve hayatta iyilik de var, kötülük de var.
Her iyiliğin içinde kötülük; her kötülüğün içinde iyilik bro.