bugün

etkileyici bir balon. keske bende ustune binebilsem goklere ucsaam. bi tanidigim ayarlasa keske.
Türkiyedeki en büyük örneği Kapadokya'da görülen hava seyahat aracıdır.
Dünya üzerinde 6 noktada balon uçuşu yapılmaktadır. Bunun 2si Türkiyededir. Türkiyedeki noktalar Kapadokya ve Samsun Bafra'dır. Dünyada balonun merkezi Kapadokya olarak tabir edilir.

Balon sepetlerinin 12, 24 ve 28 kişilik ebatları mevcuttur. ilgili sepete ait kontenjan dolduğunda balon uçuşu hava şartları elverişli olduğu takdirde gerçekleşir.

Samsundaki balon uçuşu hakkında daha fazla bilgiye sahip olduğum için kendi kullandığımız ekipman hakkında bilgi verebilirim.

Balonumuz Kapadokyadaki Kaya Balloons firmasından tedarik edildi. Basket diye tabir ettiğimiz sepet max 12 kişi kapasiteye sahip. Uçuş için minimum kişi sayısı diye bir kontenjan yok. 1 kişi de olsa sepetin belirli noktalarına ağırlık koyularak uçuş gerçekleştirilebiliyor. Tabi fiyat farkı ile *

Balonun teknik olarak 2 ekibi bulunuyor. 1.si havada kontrolünü sağlayan pilot, 2.si kalkışta ve inişte tüm hazırlıkları ve kontrolleri yapan 7-8 kişilik yer ekibi.

Sabahın ilk saatlerinde kalkış yapılacak noktaya gelen balon yer ekibi tarafından hazırlanıp içi soğuk hava doldurularak şişiriliyor. yeterli düzeyde soğuk hava ile dolan balona pilot sıcak havayı üflüyor. bu havada kullanılan gaz tipi sıkıştırılmış propan. Pilot balon içindeki gerekli kontrolleri yaptıktan sonra yer ekibine talimatı veriyor ve balon havaya kaldırılıyor (fakat henüz uçurulmuyor). Balonun kalkmasının ardından yolcular sepete alınıyor ve uçuş başlıyor.

Samsundaki balon maksimum 3000 fit yükselebiliyor. Bu yükseklik bölgeden bölgeye değişiklik gösterebiliyor. bu yükseklik sivil havacılık kurumu tarafından belirleniyor ve ilgili makama verilen notam da belirtiliyor.

Balonun herhangi bir yönelim kontrol mekanizması yok, pilot sadece yüksekliğini ayarlayabiliyor. Tamamen rüzgarın şiddet ve yönüne göre yol alıyor, şöyle ki:
balonumuz a noktasından kalkacak. o anki rüzgar durumu kuzeybatı yönünde 8 km hızda. bu da demek ki balonumuz 1 saat sonra a noktasının kuzeybatı yönünde 8 km uzaklıkta iniş yapacak. zaten kalkış noktası da o günkü rüzgar durumuna göre belirleniyor.

1 saatlik bir uçuşun ardından pilot artık yavaş yavaş gazı kesiyor, palonun perdelerini açıyor ve inişe geçiyor. bu uçuş süreci içersinde pilot ve yer ekibi sürekli irtibat halinde oluyor, nereye inileceğini ne yöne hareket ettiğini bildiriyor, çünkü balon yere inmeden önce yer ekibi o noktada bulunmak zorunda.

Şu an dünyadaki en ucuz balon uçuşu 145 tl fiyatla Samsun'da gerçekleştiriliyor çünkü belediye fiyatın %60ını yardım amaçlı karşılıyor. Kapadokyada uçuşlar €150'dan başlıyor. Avusturyada bu fiyatlar €700'lara kadar yükseliyor.

bu teknik detaylar dışında balon uçuşunun tarifini şöyle yapabilirim:
uçak gibi herhangi bir sarsıntısı yok, gayet stabil ve rahat bir uçuş deneyimi yaşıyorsunuz, vücudunuzu sarsacak bir rüzgara maruz kalmıyorsunuz. sanki evinizin balkonundan dünyayı seyredermişçesine yükselip süzülüyorsunuz gökyüzünde.
her insanın kesinlikle 1 kez denemesi gereken bir deneyim olduğunu düşünüyorum.

bu konuda merakı olanlar için her zaman sorulara açığım.
Goygoydan uzak tamamen kendi tecrübemi aktaracağım. Ben Pamukkale’de bindim fiyatlar 50 Euro 70 Euro arası. Sabah otelden alıp kalkış noktasına getiriyorlar. Rüzgarın durumuna göre kalkıyor yada kalkmıyor. Önce balonun içini havayla doldurup sonra ısıtıyorlar. ilk kalkışta hafifçe havalanıyor çok fazla sallantı yok, pilot yükseldikçe kaç metrede olduğunu söylüyor. Biz 1150 metreye kadar yükseldik. Rüzgara ve manzara göre alçalıp yükseliyor. Yüksekteyken sadece süzülüyor bazen havada asılı kalmışsın gibi hissediyorsun. 45 dk falan sürüyor biz rüzgar yüzünden 1.30 saat kaldık. Kulakların tıkanıyor, arada gaz verdikçe gürültü oluyor. inerken biraz sallanıyorsun ama uçağın tekerini koyması bile daha sallantılı. Denemek isteyenlere fiyat için afyonu yada pamukkaleyi tavsiye ederim. Güzel bir tecrübe.