bugün

'Aa bunu anladım, şunu da, şu konuyu da öteki adamı da! Tamam felsefeyi bitirdim.' Sonra karşınıza bir 'filozof' Çıkar. Peh. (bkz: Politzer'i bitiren bir sosyalistin kendini yeni bir Marx sanması)
kitapta, güzel bir mesaj olarak; tanrı, peygamber yerine filozof gönderir...
felsefeye başlamak için iyi bir adım olup yurdum insanınca çakması çıkarılmış kitaptır.
görsel
Bütün ergenlerin baş ucu kitabıdır,
birinizde okumamış olun arkadaş, hayır okuduktan sonra ki o havalar nedir arkadaş.
'' sofie' nin dünyasını okudun mu? ayyy çokk felsefiik'' triplerine girmeyin arkadaş.
feslefeyle ilgilenmeyenlere bile felsefeyi sevdirebilecek, felsefe tarihini olay örgüsü içinde veren, sıkılmadan okunabilecek güzel kitaptır.
ölü filozoflar kahvesi isimli kitabın ansiklopedik hali gibidir. bilemiyorum, felsefeye ilgisi olan insanlara çok şey katacağını sanmıyorum ama felsefeye başlamak için olabilir.
zamanında alıp 2 sayfasını okuyup ardından yakıp külünü gökyüzüne savurduğum kitap.
Adına kanıp okumaya çalıştığınızda surattaki bozulma tarif edilemez. Akademisyenlerin her yaş döneminde ayrı bir olgunlukla okunmasını tavsiye ettiği kitaptır.
yeni yetme felsefe, sosyoloji ve ya psikoloji öğrencilerinin* bir hevesle okumaya giriştiği, muhabbetini çevirip kendilerince adeta Marjinal gruplaştıkları Kitap. bir diğeri için (bkz: değişim)
Guzeldir fakat benim acimdan cokta akici olmayan bir kitap.ogretiler,aciklamalar gayet detayli bir sekilde anlatilmistir.sayfa sayisindan da anlasilmaktadir.
Sofie ve Alberto binbaşının kızı Hilde' ye yazdığı romanın kahramanlarıdır.
Sofie ve Alberto kırmızı spor otomobilde oturmuş, binbaşının evren hakkında anlattıklarını dinliyorlardı." Farkında mısın roller tamamen değişti" dedi Alberto bir süre sonra.
"Ne kastediyorsun?"
"eskiden onlar bizi dinliyor, ama biz onları göremiyorduk.Oysa şimdi de biz dinliyoruz onlar bizi göremiyor.
"Dahası da var."
"Ya sen şimdi ne kastediyorsun?"
"Eskiden içinde Hilde ve binbaşının yaşadığı ayrı bir gerçeklik olduğunu bilmiyorduk. Şimdi de onlar bizim gerçekliğimiz hakkında bir şey bilmiyor."
"Son gülen iyi güler."
"Ama binbaşı bizim dünyamıza müdahale edebiliyordu."
"Bizim dünyamız onun büyük bir müdahalesinden ibaretti zaten."

Sofie' nin dünyası sürükleyici bir kitap, çoğu yerinin sadece bir felsefe romanı olduğu bilinciyle okunması gerekiyor.
felsefi kitap. Okuyacağım bölümden dolayı önerdiler.
en güzel arkadaş tavsiyelerinden biridir. en azından benim için.
ilk başlarda kurgusu zorlama gibi gelse de ilerleyen sayfalarda düzelen, koca felsefe tarihini özetin özeti tadında anlatan, derli toplu bir kitaptır. felsefeye girişin amentüsü falan denemez ama ilgi alanın felsefe ise bu kitap bir defa olsun okunmalı.
Felsefe dersinde zorlanan lise öğrencileri için bulunmaz bir kaynaktır. Dönem Ödevi denilen zamanlarda ki biri için elimde bir balon ile sofie'nin dünyasını bir öğretmen gibi anlatmışlığım vardır
Güzel Yıllardı vesselâm.
yönlendirme amacıyla.

(bkz: sofies verden).
Felsefe tarihinin kısa özeti tadında roman. Yazar ders kitabı yazayım derken romana çevirmiş de olabilir, ama sıkıcı değil kesinlikle aksine felsefeye azacık ilgisi olana kitap bittikten sonra bölümü okutur....şaka! O kadar da değil. Ama kurgusu mükemmel. çünkü kitabın son 100 sayfasında varlığınızdan, gerçekliğinizden şuphe etmeye başlarsınız. Bi süre de etkisinde kalır insan. ipucu vermeycem. Kurgu severlerin okuması gereken bir kitap.
bir haftalık çaylaklık müddetimde fırsatı ganimet sayarak okuduğum kitap. biraz önce bitirdim, enteresan bir kurgusu var, kitabın sonlarına doğru biraz sıkıcı olmaya başlasa da son bölümde süprizler sunuyor okuyucuya ve beklenmedik bir final yapıyor kelimenin tam manasıyla...

aslında hepimiz bir hayal aleminde miyiz yoksa?
felsefe ile ilgilenenler için giriş kitabı.
yazarı jostein gaarder olan, felsefeyi kolay ve akıl karıştırmadan anlatan, felsefe tarihi üzerine bir romandır.
herkese okuması tavsiye edilmemesi gereken kitaptır. kitabın çok fazla satması, çok beğenilmesi herkese hitap ettiği anlamına gelmemektedir. felsefeye uzak kişiler tarafından ağır bulunarak muhtemelen 100 sayfa bile okumadan bırakılacaktır.

kitap genel olarak felsefe tarihini anlatır. iskandinav mitolojisinden başlayarak yunanistandaki doğa filozoflarına, ardından sokrates ve daha sonrası helenizme değinerek günümüze kadar gelir. herşeyden önce "neden ?" sorusunda "çünkü tanrı* öyle yaratmış" diyenler felsefeyle direk zıt görüşte olduğu için, bu kitabı hiç eline bile almamalıdır.
lise felsefe dersinde ödev olarak verilmiş ve her kitapta olduğu gibi sadece özetiyle yetindiğim kitaptır.
çok boktan bir dünyası vardır kitabı okursanız bir hafta herşeyi sorgulayarak yaşarsınız ve hayattan keyif alamazsınız. çok düşünmek hiçbir insan için iyi değildir. çünkü ciddi manada birşeyler üzerine düşünürseniz onu saçma bulmaya başlarsınız. o her zaman doğal görünen şey, şeyler size garip gelir saçma gelir.
Felsefeye yeni başlayanlar için müthiş bir kitaptır. Yazarı Jostein Gaarder'dir. Kesinlikle okunması gereken kitaplardan biri.
an itibariyle bitirdiğim ve oldukça beğendiğim kitap. felsefe kitapları okumama rağmen bazı terimler bilgilerde bocalayınca aslında o kadar da bilgim yokmuş dedirtti, o eksik yanımı görmüş oldum.
altı özenle çizilmiş bir bölüm.

"Hayatta en önemli şey nedir? Açlık çeken bir ülkede birine bu soruyu sorarsak, cevap "yemek" olacak; donmakta olan birine aynı soruyu sorarsak cevap "sıcak" olacaktır. Kendini yalnız ve çaresiz hisseden birine soracak olursak, cevap mutlaka "diğer insanlarla beraber olmak" olacaktır. Ama bütün bu ihtiyaçlar giderildikten sonra, bütün insanların ihtiyacı olan bir şey daha var mıdır hala?"
-Sofie'nin Dünyası-
Özetlemek gerekirse sürükleyici bir hikaye kitabı içine felsefe tarihi kitabı konmuş bir roman denebilir. Hikaye kısmı ustaca kurgulanmış. Devamında olacakları gerçekten merak ettiriyor.Felsefe tarihi tarafı ise ister istemez uzun olmuş, çünkü asırları kapsamak zorunda. Bu uzunluk hem felsefeye hem de kitap okumaya pek meraklı olmayanları sıkıp, kitabı Yarıda bırakmalarına sebep olabilir.