bugün

körü körüne bağlanmak anlamına gelen,sorgulamanın yasak olduğu düşünce tarzı *
orta çağ döneminde batıda kiliseye dayanan, herşeyi incile göre açıklayan düşünce sistemi. bilim ve sanatın gelişmesini zorlaştırmıştır.
aşırı soyutluğu, yaşayan gerçeklikle ilişkisini tamamıyla keskinliğiyle dikkati çeken ve hrıstiyan kilisesinin dogmalarını çeşitli mantıksal kaçamaklarla kanıtlamaya çalışan ortaçağ din felsefesi olan skolastizm taraftarı.
Ortaçağ felsefesiyle ilgisi olan, Aristo ve Eflâtun'un eserlerinden alınmış olan, Avrupa'da X. yüzyıldan XVII. yüzyılın sonlarına kadar, üniversitelerde ve din okullarında okutulan felsefeye verilen addır. Bu felsefenin genel özelliği, dini esasları değişmez birer temel saymak ve akim delillerini bu esasa göre açıklamaktır.
yunanca okul anlamına gelen scola'dan türemiş kelime. insan aklına dayanır fakat insanın sorgulayan değil,her şeyi kabul eden aklına.
temelini teoloji'den alan, ona dayanan ve onu destekleyen felsefe türüdür.
ne dogmatik bir din anlayışı ne de aklı körelten bir bilgi çeşidi olarak açıklanamayacak hristiyan felsefesi. skolastiğin babası st. thomas aquinas, ulaşılması gereken bilginin zaten hermenötik yorumlamalarla ulaşılabilir olduğunu, aklın amacının bu yorumlamalara eşdeğer bilgi üreterek onları doğrulaması olduğunu söyler. bugünkü bilgi anlayışımız da epistemolojik ve ontolojik temellendirmeleri kabul edip onayladığı sürece aklın bulgularını güvenilir bulur. yani biri çıkıp hiç bir bilimsel önveri ve önişlemi hesaba katmaksızın kutuptaki buzulların 2012'de eriyeceğini söylerse kimse ona inanmaz. bu adamın aklı yok mudur ya da zincirlere mi bağlıdır? hayır sadece modern bilgi anlayışının skolastisizmine aykırı hareket etmiştir ve varolan paradigma içinde onun aklının sağladığı bilgi bilgiden sayılmamaktadır. yani bilgi zaten var olan bilgiyi kanıtlamak için kullanılırsa o zaman skolastisizm batağına düşmüşüz demektir ki bu ne ortaçağa ne de karanlık çağlara has bir durumdur, günümüzde de bizzat yaşanmaktadır.

kısacası thomas samuel kuhn'un dediği gibi "bilim baskın paradigma içinde sadece bir bulmaca çözme işlemidir ve modern bilim adamları en az ortaçağdaki meslekdaşları kadar skolastiktirler".
hristiyanlığın esaslarının aristonun düşünceleri ekseninde değerlendirlmesi sonucu orta çağda avrupada ortaya çıkmış düşünce sistemi. bu sistemde papazların söyledikleri kesinlikle doğrudur ve kati suretle karşı gelinemez. karşı gelenler en alt sınır olan aforoz ile cezalandırılır. bu dönem içerisndeki en yaygın görüşlerden birisi dünyanın bir öküzün boynuzunda olduğudur.
söylenene inanmayı gerektiren, sorguya açık olmayan düşünce sistemi. herşeye inanmak, deli gibi bağlanmaktır.
dogma ve tabu sektörünün number one olduğu düşünce sistemi. daha çok yeni düşüncelere kapalılıkları ile tanınırlar.
Orta çağ Avrupasında egemen olan düşünce sistemine verilen addır. Gelişme ve yeniliklere kapalı bir düşünce sistemidir.
(bkz: herkes 15 dakikalığına bir ünlüyle sevişecek)

benim gibi düz adamların kimi zaman gülümseyip hatırlayacakları düşünce sistemidir. dini esas alır ve sorgulamaya açık değildir, bilim falan da boştur bunlara göre. bilim dedikleri buysa, en yakın skolastik bayiine gidiyorum ben.
sikölastik.
sorgulamanın, eleştirmenin, incelemenin özellikle dinde yasak olduğu, olduğu gibi kabullenme şartlılığı koyan, genelde ortaçağ kiliselerinin koymuş olduğu tanımların, kuralların,yasakların doğruluğunun ya da yanlışlığının kesinlikle tartışılmadan riayet edilmesi gerektiğini savunan, düşüce özgürlüğünü tamamen ortadan kaldıran akım.
skolastizm bu kabullenmeler beraberinde doğal olarak bir çok hurafe, dogma, bağnazlık ve cehaleti beraberinde getirmiştir.dönemin papazlarının ve kiliselerin silahı olmuş akım ortaçağda engizisyon mahkemelerince , yapılan haksızlıkları, yanlışlıkları dile getiren, farklı düşünen, bilimsel açıdan görüşlerini bildiren bir çok günahsızın öldürülmesine sebep olmuştur.
hristiyan ruhbanlığından doğan skolastik felsefe islamıda oldukça etkilemiştir. hala günümüzde izlerini barındırır. oysa islamda ruhbanlık yoktur. islam insanların hayatlarını dolu dolu yaşamasını bu yaşamışlıktan doğan birikimlerle tanrıyı tefekkür etmeyi öğretlemiştir.
islam ayetlerine dikkat edilirse hep "bilmez misiniz, düşünmezler mi, görmez misiniz," gibi daha bir çok soru ve söz ile insanlara, islam dahil tüm olay ve olguları olduğu gibi kabullenmeden önce mutlaka araştırıp doğruluğunu ispat etmeye çalışmalarına, bilime önem vermelerine yönelik mesajlar verilmiştir.
kelime kökeni olarak scholar yani okulludan gelmektedir skolastik. dogmatizmle, eleştirel bakış açışına kapalı olmasıyla ve özellikle pozitivist bakış açısıyla çelişmesindeki kötü ünü 15.yy'ın düşünce dünyasına kadar geri gitmektedir. o dönemin ilerici düşüncelere sahip hümanistleri - ki bunlar erasmus'tan, bir din adamı olan thomas more'a kadar genişletilebilir- var olan verili paradigmaya karşı çıkmaya başlamış ve belirli çevreleri eleştirmeye başlamışlardır. eskimiş, köhnemiş ve çürümeye yüz tutanlara da scholar kelimesinden yola çıkarak skolastik demeye başlamışlardır. işte bu dönemden günümüze kadar gelen bir süre çerçevesinde bilginin toplumsal tarihi incelendiğinde skolastik denilen durağan düşünce yapısının statik olanla eşleştirilmesi bu durumdan ötürü gelmektedir. buna karşın bir takım avrupa'lı düşünürlerin iddia ettiği ve bilginin öznelliğine vurgu yapan anlayışlarının bir eksiği kelimenin kökeninde yani var olduğu tarihsel süreçlerden ayrılması ve bir analoji kullanılarak günümüz dünyasına atfedilmesidir. herhalde kuhn'da, ziman'ın da içinde bulundukları durum bundan ibaret olsa gerek.
latince kökenli schola (okul) kelimesinden türetilen scholasticus teriminden gelmektedir ve kelime anlamı olarak okul felsefesi demektir.
zaten temeli gaibe inanmak olan dinin ve dinle allah * ile ilgili her şeyin basit insan mantığına bağlanmaya çalışarak reddedilmesi amaçlı düşünce şekli.

insan dinsiz olmak istedikten sonra bu tip bahaneler, sapık düşünce ve fikir akımları çıkarıp nefislerin kontrolü yoluyla toplulukları kontrol etme çabasına girebiliyor.

orta çağ sonrası zaten tahrif olmuş hıristiyanlığın tamamen dinlikten çıkmasının en büyük sebeplerinden birisidir.
gaibe inanırsan allah'a inanırsın. inanmazsan inanmazsın.
buna gavurca isim bularak öğle yemeğinde güneş gözlüklerinle bir pub da arkadaşlarına anlatırsan ise smart one olursun. işte budur içinde yaşamak durumunda olduğumuz dünya.
amatör felsefecilerin dine dayalı, aklı mantığı körelten, dogmatik düşünce sistemi sandıkları bilimsel yöntem.
akp taraftarlarının %95'ini oluşturur.
not: rakam tamamen sallamadır.
türkiye de sayın filozofik (!) insanlar tarafından temel düşünce sistemi gibi benimsetilmeye çalışılan zırva.
orta çağ avrupasının düşün kardeşidir. taa ki bilim, irfan ve araştırmayı doğululardan ve özellikle müslüman dünyasından alana dek. sonrasında maalesef bizim içine düştüğümüz durumdur, hem de islamiyet buna şiddetle karşı çıkmasına rağmen.
bkz: günümüz ucuz din tacirleri!