bugün

Mide içeriğinin (asidinin) patolojik şekilde mideden özefagusa (yemek borusuna) doğru geri kaçışı gastroözefageal reflüdür. Hastalar göğüs kafesinin arkasında yanma(heartburn) şikayeti ile başvurabilirler. Bazen yemek borusunun arkasındaki yanmanın yanı sıra ağıza gıdalar ve acı su da gelebilir. Özefageal reflü sıklıkla yemeklerden sonra olur. Gastroözefageal reflü hastalığı tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sık görülüyor. Ülkemizde yapılan bir çalışmada toplumun %20 sinde gastroözefageal reflü hastalığı tesbit edildi.

kaynak: http://www.ntvmsnbc.com
mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasıdır. asitli mide içeriğinin yemek borusuna gelmesi ve uzun süre temas etmesiyle, yemek borusunun asitten kendini koruma özelliği yok olur
ozafagiyal reflu olarakta bılınır.yemek borusu alt sfınkterlerının (kapak)calısmaması durumunda gerceklesir..
tedavısı bazık bır seyler yemektır..
karbonat ilaç olarak h2 reseptor antagonıstlerı veya
proton pompaları gibi.
mide asitinin mideden yemek borusuna kaçmasi hastalığıdır. genelde yemek borusundaki bir fıtık buna neden olur. sürekli ağızdan gaz çıkarma, yemek borusunda yanma hissi, gögüste yanma agrı hissi (çogu zaman kalp şikayetleri ile karıştırılır). tedavisinde proton pompası inhibitörleri kullanılıp asidik ortam nötrlenir. ameliyat işkencelidir pek tavsiye edilmediginden tedavisi yok gibidir. yatak başını 30cm yükseltmek, yatmadan 3 saat önceye kadar birsey yememek, mideye dokunan yiyecekleri yememek en etkili çözümdür.
uzun süreli mide yanmasından sonra bir gece ömrümün sonunun geldiğini sanarak kalkılınca bundan sonra da dakika başı geğirmeyle tırsılıp doktora gidilen ve teşhisi konulan hastalık. elle muayene edilirse eğer, goğüs kafesinin arasına tam midenin ağzına bastırılıdığında acılardan acı beğenirsiniz. doktordan açıklama beklerken o kenardan "yenilmez - içilmez - yapılmaz" ların basıldığı ( bayer tarafından. ne uğraşmış adamlar )bir kağıt kopararak bundan sonra hayat arkadaşınız olacak hastalığın adını söyler : reflü. proton pompası inhibitörü'nüzle mutlu mesut yaşamaya devam edersiniz.
mide ve intestinal içeriğin özefagusa * reflüsü * sonucunda ortaya çıkan semptomlarla giden klinik tablo. reflü sonucu özefagus mukozasında oluşan hasar ise reflü özefajit olarak tanımlanır. en sık görülen özefagus hastalığıdır.
aylık 70 YTL ilaç masrafı yaratan hastalıktır. endoskopi ile teşhisi 1.000 ytl ye patlar. sakın reflü olmayın. *
sıvının bulundugu ortamdan kullandıgı boru sistemine 'geriye kaçması' dır...gastro-ozefagiyal reflü veya veziko-üreteral reflü gibi çeşitleri vardır..
sigarayi birakanlarda siklikla basgosteren hede..
diğer bir adı özophajittir. Hastalara önerilen yaşam tarzlarını değiştirmektir, asitli içecekler ve yiyeceklerden uzak durmak. Kola, kahve.. içmemek, domates, turşu, çikolata..yememek. Bunlar hastaya sıralandığı vakit: ne yiyeceğim sorusuna sebep olur. Birde yatmadan 2 saat önce bir şey yememek ve yarı oturur pozisyonda uyumak gerekir.
bilindiğinin aksine diğer adı özefajit değildir..özefajit reflünün yemek borusunda hasar enflamasyon oluşturma halidir.reflünün göğüste yanma ve ağza acı sıvı gelmesi gibi semptomları vardır.aslında her insanda normalde de olabilen fizyolojik bir durum olmasına rağmen kişiyi günlük hayatında rahatsız edecek boyutta olduğunda tedavi gerektirir.en etkilisi bir proton pompa inh.denilen omeprazol gibi bir ilaç almaktır.ayrıca diette kızartma,kahve ,çay, çikolata gibi gıdaları azaltmaktır..
yakalandığınızda çay, kahve, kola, portakal suyu türevleri, soda, alkollü içecekler içmemeyi gerektiren illet hastalık. ee peki ben ne içicem dediğimde doktorun cevabı vurucu olmuştu: "Su". e tabi bunun yanında kuruyemiş, çikolata, ketcap, hardal, cips, nane?, domatesli şeyler!, kızartma falan filan da yememek gerekirmiş. ee peki ne yiycem demedim bu sefer ama, derin düşüncelere daldım akabinde. bi kaç kutu lansor ve bi kaç şişe gaviscon bitirmeme rağmen derdime deva olmadı. çünkü sigara içmek öldürür.
bu hastalığa yakalanmanız sonucunda hayat boyu oruç tutar gibi yasamanız gerekmektedir. alkol ve sigarayı unutmak, sevilen bütün gıdalardan uzak kalmak, kilo probleminiz varsa zayıflamak baslıca görevlerinizdir. bir de yan yatmak ya da kafanızın yerden epeyce yüksekte olması zorunluluğu vardır ki, olası bir tehlikeye karsı uyurken mideden agza kadar gelen sıvının yemek borusuna kaçmasını engelleyesiniz. ayrıca tedavi edilmediğinde kansere yol açtığı da unutulmamalıdır.
ramazan ayında daha çok artış gösteren hastalık.
(bkz: regürjitasyon)
sosyete hastalığı.
kahve içip çikolata yediğime pişman eden hastalık.
iki yudum sütün faydalı olduğu söylenen dert.daha fazla içilirse zararlıymış.

"Evet, sütte özellikle, mide yanması, reflüde, kullanım ölçüsü iki yudumdur. Mide yanması başladığında, iki yudum içersiniz. Bir bardak içerseniz faydası yok, zararı var."

Prof. Dr. ibrahim Adnan Saraçoğlu
eğer tedavı edılmezse yemek borusu kanserine sebebiyet veren hastalık.
ing.re-flux. geriye, terse akım anlamındadır. fizyolojik olarak yemek borusu, mide, onikiparmak barsağı gibi sindirim sistemi organlarının, içeriklerini iletmesi gereken doğrultuda değil de çeşitli patolojik mekanizmalar neticesinde ters yönde iletmesi ve bunun bünyede değişik rahatsızlıklar ve hastalıklar oluşturmasıdır.
en yaygın bilineni gastro-esophageal reflü olup mide içeriğinin yemekborusuna kaçmasıdır. ayrıca gastro-dudenal reflü de vardır ki burada onikiparmak barsağındaki safralı barsak içeriği mideye geri gelerek tahrişe ve sıkıntıya yol açar.
birtakım önlemlere uymanız ile kolayla iyileşebilen bir hastalık imiş.mesela; çay,kahve,kola yasak..başınız yüksekte yatmanız gerekiyor.fazla kilolardan kurtulmak gerek.. beli sıkan kemer,korse,dar pantolondan uzak durmanız gerek.. sıcak yiyecek ve içeceklerden sakınınız.çikolata,kuruyemiş türünden abur cubur yemek yok.özellikle geceleri aşırı yağlı yemek yemekten kaçınınız.ayrıca uyku düzeniniz olmalı ki bu detay kanımca çok önemli..doktorların tavsiyeleri genel olarak bunlar.nelerin sakıncalı olduğunu belirlemek,bunlardan kaçınmak ve bunu bir yaşam biçimine dönüştürmeliyiz.
derin nefes alındığında anlık düzelmeler olsa da, kendinizi nefes darlığı çekiyormuşsunuz gibi hissettirir. uzanmalı, kafa bir destekle yukarı kaldırılmalıdır.
reflünün ameliyatla tedavisi yokmuş, ama türkiye'de milleti çatır çatır kesiyorlarmış.
genellike sinsi gibi psikolojinin bozulmasını bekleyen ve rennie leri 10 ar 10 ar yutma isteği uyandıran mide hastalığı.
birkaç yastık kullanarak hafif dik bir pozisyonda yatmayı gerektirir. birşey yer yemez yatıldığında sabah iyice azar. az uyunduğunda o günü yaşanmaz kılar. sinirlenmeyi hiç sevmez. talcid en iyi ilaçtır. çantanızdan, arabanızdan, ofisinizden, odanızdan ve koyabileceğiniz diğer bilumum yerlerden eksik etmeyiniz.