bugün

ankara polatlıdaki yedeksubay okulu.topçu okullarının arasında prestijli bir yeri vardır.
yedek subay aday temel kurs bölüğünde 3 ay boyunca askerlik yaptığım, sınıf hazırlama okuludur...kendimde polatlıda oturmama rağmen, arkadaşların ne kadar kötü bir yer demelerine aldırmadan, iyi arkadaşlıklar da kurduğum, hafta sonları evci çıkıp milleti gıcık ettiğim zamanlar unutulacak gibi değildir...
buraya gidecek arkadaşlara önerim topçu marşını şimdiden öğrensinler:
gürler zaferin teranesiyle
coşkun sesi bir topun derinden derine
bir hükmün gazenferhanesiyle
şimşekler çakar şarapnelinden
diye başlar marş
24 agustos itibariyle catısı altında benide barindiracak olan, 15 ay kadar askerligimi icra edecegim cumhurbaskani ahmet necdet sezer, savunma bakani vecdi gönül ve baris manco'nunda askerliklerini icra etmis oldugu asker ocagi.

sonradan gelen edit : ne günlerdi, geleli 2 seneden fazla, yazalı 3 seneden fazla olmuş.
1 aralik itibariyle, 319. kısa dönem yedek subay sinavina gireceğim okul.
topların ve füzelerin üzerinde ilim yaparak irfan sahibi olmak isteyenlerin gönülsüz olarak eğitim ve öğrenim gördüğü parasız yatılı devlet okulu.
logaritma bilenler tercih edilir.
selcuk üniversitesi kampüsü kadar büyük olup, adım başı bina bulunan , girişinde oldukça sıkı güvenlik kontrolleri yapilan okul.
gayet rahat bir yedek subay adaylık dönemi geçirilen yer.
eskiden, her resmi bayramda bulunduğu ilçeyi 41 pare kurusıkı top atışıyla inleten okul.
rahmetli barış manço'nun mayıs 1971'de gelerek asteğmen olarak vatani görevini yerine getirdiği okul.
1 haftada güzide topçu marşını öğrendiğiniz, eğitimde harp okulunu kesinlikle aratmadığını düşündüğüm topçu tümeni. kurmay subaylar genelde burada eğitim almışlardır.
birkaç saat önce açıklandığı itibariyle en az 3 ayımı geçireceğim yer.

bir bilinmez , unutulmayacak , kimi zaman zora gidecek , kimi zaman kaçıp gidilmesi istenilecek yer.

perşembeye gidip göreceğiz bakalım.
3 ayı yedek subay adayı olmak üzere toplamda 12 ayımı geçirdiğim güzide topçu yuvasıdır. Buraya asteğmen adayı olarak gidecek arkadaşlara tek söyleyeceğim şey şarteli bir an önce indirmeleridir.
Teslim olunan günün ertesinden başlamak üzere 1 hafta kadar yanaşık düzen eğitimi alınır.Bu süreçte sakın fazla küfretmeyin,daha sonra özleyeceksiniz çünkü.
ilk haftanın sonlarına doğru her sabah şınav-mekik-barfiks kombosu yaşadıktan sonra 2 günde bir 3km koşacaksınız. "Ne var ya 3km'de? Koşarım ben" demeyin. Çünkü bu 3kmyi çoğu zaman kafada kompozit başlık, elde g3 piyade tüfeği ve ayaklarda 3 kglık botlarla koşacaksınız ve bunu 13 buçuk dakikada yapmanızı isteyecekler. ilk seferde kimse yapamayacak belki de ama günler geçtikçe yapanlar artacak ve yapamayanların haftasonları kitlenecek. Koşanlar koşamayanlara "dışardan bi isteğin var mı?" diyecek ve gülecekler.
Kilolu arkadaş, sana sesleniyorum: Askere gelmeden önce kilo ver, yoksa Polatlı'ya düşersen 75 günün kabusa dönüşebilir ve 75 günde 18 kilo verebilirsin, ama ruh sağlığından da kilo verebilirsin ona göre.
Herşeye rağmen 75 gün sonunda, çakı gibi bir asteğmen olarak çıkarsınız burdan, eğer obüsçü olursanız iyidir, kundağlı motorlu ise branşınız durum daha vahim. Ama kurayı Polatlı'ya çekerseniz, asteğmen adayı kurs bölüğü takım komutanı oldunuz demektir, geçmiş olsundur. Her sabah elde g3, toruncuklarınızı koşturursunuz.
efendim bu okulda; kısa dönem er ve uzun dönem erleri bir kenara bırakır isek iki tip asteğmen adayı öğrenci vardır.

Birincisi 75 gün acemilik yapacak olan branşı askerlik ile ilgili olan öğrencilerdir.(misal adestim)
Diğer grup ise 18 gün acemilik yapacak olan meslek kuracılarıdır. Bunların branşında kendi meslekleri yazar.(misal avukat)

ilk gruptakilerin işi zordur. Gözlemlediğim kadarı ile komutanları kendileri üzerinde çakıla balıklama atlamak gibi atraksiyonları denemektedirler. Ben kendim ikinci grupta olduğumdan yani meslek kuracısı olduğumdan yalnızca bunu anlatabileceğim.

18 gün acemiliğin ilk 10 günü evrak işleriyle geçer. Geri kalan 8 günde ise tören hazırlıkları yapılır. Ötesi yoktur. Ağır bir askeri eğitim yoktur. Size kitap dağıtırlar kitaptaki konularla ilgili olarak dershanelerde ders görürsünüz 13. günde rahat hazır ol filan filan eğitimlerinden sınav, 14. günde gördüğünüz dersler üzerinden sınav 15. günde ise nişancılık mevzusundan sınav yapılır. Bu üç sınavın ortalamasından dereceniz belirlenir. ve 16. günde bu derecenize göre kura cekersiniz.

Kura nasıl olur?

Şöyle; size okula ilk gittiğinizde "sınavda yüzde 10'a girenler istediği yeri sececek" bilgisi verilir. Doğrudur da. Ama komutanlar yüzde 10 olayının nasıl uygulanacağı, hesaplanacağı hakkında fikir sahibi değildirler. Kurayı Tahlil dairesinden gelen subaylar yaparlar zaten. O yüzden hemen anlatıyorum; bizim dönemimizde okulda 384 meslek kuracısı bulunuyordu, ve komutanlar tarafından ilk 38'in meslek farkı gözetilmeden secileceği ve bunların istediği yeri sececeği bilgisi verildi bizlere. Ancak biz kura günü anladık ki; her meslek kendi içerisinde yüzde 10 olayını uyguluyor. Hatta her kuvvet kendi içerisinde yüzde 10'a bakıyor. Yani mevcut 384. bunun içerisinde avukat, hakim, makine mühendisi, inşaat mühendisi var. komutanların dediği ilk 38 yüzde 10a girecek. işte bu yanlış. doğrusu şöyle; 100 avukat var diyelim. Bunun 80'i kara kuvvetlerine 20'si jandarma gk'ya mensup ise 80 karacıdan 8 tanesi, 20 jandarmadan 2 tanesi istediği yeri seciyor. yani ilk 38 karacı avukatlar olsa 8 tanesinden sonrası birşey secemiyor.

Gelelim kuraya...
Kurada yüzde 10 a girenler istediği yeri sectikten sonra puan sırasına göre herkes torbaya elini atıp bir kura cekiyor. Benim tavsiyem sınavda sonuncu filan olmaya bakın. Torbacılara hep iyi yerler düştü. Misal ben 3. jandarma avukattım gelgelelim dünya kadar askeri hakim savcılığın arasından Jandarma Genel Komutanlığı 20'nci jandarma sınır tugay komutanlığı çukurca/hakkariyi torbadan çıkartarak kura cekecek diğer arkadasların yüreğine su serptim. Siz böyle olmayın.

Bunun dışında; benim gibi iç harekat bölgesinden kura çekerseniz 3-4 günlük bir tatilin ardından ısparta dağ komando okuluna teslim oluyor ve 21 günlük bir eğitim alıyorsunuz. 21 günün ardından 15 gün taşınma izni veriliyor ve ilgili kabul toplanma merkezine teslim oluyorsunuz. misal ben van kabul toplama merkezine teslim olacağım.

son olarak;
(bkz: hakkari de askerlik yapmak)

en son aklıma geldi;
topçu marşını 20 dakkada şakıtıyorlar adama. sakin. panik yok.
kosova ve bosna' da görev yapan birliklere gönderilen askerlerin adı sınav olan bir dil mülakatına tabi tutulduğu okuldur aynı zaman da.

eğer hafızam beni yanıltmıyorsa ve fena hal de karıştırmıyorsam, tümen seviyesinde olup başında tüm general vardı buranın.
devrik libya lideri muammer kaddafi'nin 1960'lı yıllarda eğitim aldığı okul. lokantanın birinde yemek yerken fotoğrafı vardı.
Türkiye'nin, bünyesinde en fazla rütbeli bulunan askeri birliklerindendir. özellikle öğrenci ve kurslar taburu binasında normal askerden daha fazla yarbay ve albaya denk gelirsiniz. subay, yedek subay, astsubay ve uzmanın muvazzafı da öğrencisi de yüzlerle ifade edilen sayılarda mevcuttur. okul içinde iken sağ elinizde bir şey taşımamanız ve her an selama hazır halde tutmanız menfaatiniz icabıdır. Tümen olmamasına rağmen, başında tümgeneral olduğu için tümen sayılır burası. tam ortasından ankara-eskişehir demiryolu geçer. eğitim sırasında makinistlerle bol bol selamlaşırsınız.

buraya gelen astek adayları iki çeşittir: normal topçular ve meslekçi topçular. meslekçi topçular celp dönemi başladığında, yani ayın 12'sinde gelirler ve 18 gün yattıktan sonra ay sonunda normal topçularla birlikte yemin edip daha önce kurada çektikleri birliklere giderler. gitmeden önce 15 gün dağıtım izni kullanırlar ve askerliğin bitmesine 2-2,5 ay kala teğmen olurlar.

benim de içinde bulunduğum normal topçu diye adlandırdığım garibanlar ise meslekçilerden sonra 2 ay daha burada kalırlar. teskereye 15 gün kala teğmen olurlar. adestim, çnra, ateş idare, yer ölçme, kundağı motorlu topçu ve çekili obüs sınıflarına ayrılan bu garipler, yemin töreninden sonra alanlarıyla ilgili dersler almaya başlarlar. ama ne ders! yemin töreni öncesindeki yanaşık düzen eğitimi günlerinde meslekçiler koğuşta yatarken götlerinden ter akarak eğitim alanında yardıran bu mazlumların tek tesellisi ''yemin töreninden sonra dersler başlayacak, o zaman rahatlarız'' dır. fakat kobranın büyüğünü asıl dersler başladıktan sonra yiyeceklerini ve ilk günleri mumla arayacaklarını bilmez bu garipler.

dersler başladıktan sonra 06.50-20.30 saatleri arasında ufak aralar hariç dersiydi içtimasıydı etüdüydü sporuydu ha bire yardırırsınız. derslere genelde albaylar girer ve çoğu sohbet ehli, canayakın, babacan insanlardır. ayrıca her gün spor yaparsınız öğleden sonraları.

ne yapsanız beğenmez buradaki komutanlar... günde etütler de dahil 10 saat ders, spor, şu, bu... her normal insan gibi bedeniniz bu ağır tempoya çoğu zaman dayanamaz ve revirde buluverirsiniz kendinizi. revirlik olmasanız bile psikolojik olarak çökersiniz. beyzadelerin yorumu müthiştir: ''sabah 2-3 saat dersten yırtalım diye numaradan hastalanıp revire gidiyorlar'' ve sanki varmış gibi, alay edercesine boş zamanlarımızda revire gitmenizi isterler. derdinizi anlatmaya kalksanız hemen kendi harp okulu günlerinden başlar, biz şöyleydik böyleydik diyerek lafınızı ağzınızda bırakırlar. 15 yıllık subayla 45 günlük asteğmen aday öğrenciyi kıyaslamak ve hıyar bile ekseniz ürün alamayacağınız 2 aylık bir sürede nasıl subay yetişeceği gibi çetrefilli soruları sormamak da menfaatiniz icabıdır. unutmayın ki buradaki saçma sapan angaryaları iyi öğrenmezseniz gideceğiniz kıtalarda sizi sikeceklerdir, haberiniz olsundur... tek teselliniz tuzla piyade ve eğirdir komando okullarına göre biraz daha rahat olmanızdır.

hepsi böyle değil tabii ki. komutanlar arasında halinizden anlayan, subay nosyonuna, askeri olgunluğa sahip ve olaylara sivil gözle de bakabilen çok değerli insanlar var ve Allah'a şükür sayıları da epey çok. bu kışlayı çekilebilir kılan tek unsur da onlar zaten.

topçu okulunu yazınca acıkır'dan bahsetmemek olmaz, zira çok duyacaksınız bu kelimeyi. efendim acıkır dediğimiz yer, polatlı-eskişehir yolu üzerinde, polatlı'ya 22 km. mesafede bulunan bir askeri arazi olup, resmi ismi sakarya kışlası'dır. burası da polatlı topçu okuluna bağlı olup orta çaplı bir ilçenin sahip olduğu araziye eşit büyüklüktedir. burası ordunun en önemli atış ve tatbikat alanlarından birisidir. bahtsız topçu gardaşlarım burasını tatbikat ve atış maksadıyla birkaç kez ziyaret edeceklerdir haberleri ola. yazın çöl sıcağı, kışın kutup ayazıyla meşhurdur.

ha bu arada izinlerden de bahsedelim: yemin törenine kadar dışarı çıkmanız yasaktır. yeminden sonra hafta sonu 2 gün çarşı izniniz var. normal er ve erbaştan farkı, 09.00-21.30 arasında olması. bu iki günden birisinde Ankara'ya da gidebiliyorsunuz. Ayrıca 3 ay boyunca 50 tl. asker maaşı alacaksınız. geldikten 1 hafta kadar sonra maaş kartlarınız ve adınıza düzenlenmiş kredi kartları dağıtılacak.

komutanın adı da ergüder toptaş. isme dikkat... biraz uçuk ve sert bir adamdır, delinin önde gidenidir, çalıların arasından fırladığını falan görenler olmuştur. nasıl bir yer olduğunu buradan anlayın.

dönem sonunda sınavlara girecek olan gardaşlarım bu sınavlardan alınacak notlara göre bir sıralamaya tabi tutulacak ve ilk yüzde 10 içinde yer alanlar tayin yerlerinden istediklerini seçeceklerdir. diğerlerinin gidecekleri yerler çekecekleri kuralar ile belli olacaktır. kuralar genel olarak % 50 kıbrıs, % 30 trakya ve % 20 de Ege-Doğu-Güneydoğu şeklindedir. gidilen yer ile polatlı arasındaki mesafenin 2 ile çarpılmasından bulunacak rakam kadar yol parası ve 15 günlük asteğmen maaşı da dağıtım izninde iken hesaplara yatırılır.

347. dönemde buraya gelecek kısa dönem ve asteğmen adayı dostlara şimdiden aman dikkat diyoruz, selam meselesine önem verin. taşrada askerlik yapanlara inanması çok zor gelecek ama normal askerden daha fazla albay yarbay var burada, aman dikkat gıymatlı torunlarım, aman...
17 gün acemilik görüp asteğmen olarak çıkış yaptığım okuldur. meslek kurasına tabi olduğumdan rahat geçti ama diğer takım komutanı olacaklar için aynı şeyi söylemek güç. uzun uzun yazılmış nedir ne değildir ben kendi dönemimi anlatayım. Birlik komutanımız ile üsteğmenimiz son derece iyi insanlardı. hele üsteğmen tam bir askerdi onun bir iki sözünü eklemeden geçemeyeceğim.

--spoiler--
arkadaşlar istirahat etmek istemiyormusunuz?

dirsek temas aralığı hizaya geeeeeeeeel!

ikinci ve üçüncü takım çömel!

--spoiler--

dönemde soğuk havalarla cebelleştik çoğu kişi hasta oldu hele biri hemen hemen her gün revirdeydi* elektrik kesintileri oldu. biz mühendisler ve diğer meslek grupları hep hakim savcıların gölgesinde kaldık. 18 kişi yapılan sınavlar sonucu derece girip istedikleri yeri kendileri seçtiler ama içlerin biri fizik öğretmeniydi seçecek yeri olmamasına rağmen derece girip tüm birlikten küfür yedi.

ilk günleri saymaz isek güzel anılarla ayrıldım yerdir.

not: askerlik anıları anlat anlat bitmez ya gerçekten öyle 17 gün için dahi ne çok şey var anlatacak.*
babamın 1972 yılında asteğmen olarak eğitim aldığı yer. burdan sonra sarıkamış'a gitmiştir. polatlıdaki yedek subay okul albümü bende bir hatıradır.
5 kasımda standart er statüsünde yerleşeceğim okuldur. tavsiye alınır.
355. dönem olarak 30 nisanda yerimi alacağım okuldur.
edit: meslek kurası olarak katılmışım ki bundan son gün haberim oldu. normal eğitimci astek olacağım sanmıştım. biraz olaydan bahsetmek gerekirse, 355. dönemde 264 kişi meslekçi asteğmen adayi öğrenci vardı. bunların 40 kadarı hava kuvvetleri, 35 kadarı jandarma, 1 sahil güvenlik**, geri kalanı kara kuvvetleri idi. zaten maslekçiler şanslı ki bunların içinden benim de içinde bulunduğum hava kuvvetlerine bağlı olacaklar daha şanslı. tsk nın sosyete takımı diyorlar. karacı ve jandarma arkadaşlar size imrenerek bakarlar hep. tayin yerleri de en doğu olarak batman çıkabilir. benim dönemde 4 makine müh. havacı arkadaş vardı ve en doğuya gidenimiz konyaya atandı. bunun dışında izmir, balıkesir ve çanakkale vardı. ama karacı arkadaşlar için aynı şeyi söylemek mümkün değil zira hakkari de vardı şırnak ta.

eğitim süresi 30 güne uzatılmış ki daha önceki dönemde yapan arkadaşlar 18 günde bu kadar işi nasıl halletmiş demeden edemedim. askeri eğitim açısından zor bir askerlik geçirmesekte eğitimler, dersler, içtima ve belki de en çok can sıkanı oraya imza buraya imza derken dolu dolu bir 30 gün geçirdik.

sonraki dönemde gidecek arkadaşlara yardım olsun diye birkaç faydalı şey yazmamda fayda var. takım komutanlarınız da sizler gibi üniversite mezunu asteğmenler olacaklar. içlerinden belki kırıklar çıkabilir fakat genel olarak anlayışlı, canayakın insanlardır. arkadaşlarım, kardeşlerim*, diyerek 30 günü geçirirsiniz. bölük komutanınız üsteğmen olacaktır, yine onlar da halden anlayan insanlar, ki 'sizler elit insanlarsınız' lafını sürekli duyacaksınız ama bu götünüzü kaldırmasın lütfen*. kıyafetleriniz kamuflaj olacak fakat omzunuzda rütbe yeri olacak oraya da asteğmen rütbe işaretine benzer numaranız verilecek, 7019 gibi. bu yüzden astsubaylarla herhangi bir alt üst ilişkiniz olmayacak. gidip erlere veya çavuşlara emir vermeyin veya başçavuşa komutanım felan deyip emir almayın. bunları zaten söyleyecekler size ama ilk günlerde sudan çıkmış balık gibi kalmayın diye şimdiden bilmenizde fayda var. ayrıca selam işine önem verin zira heryerden rütbeli çıkma ihtimali var sonra bizler gibi kadın yüzbaşıdan 2 saat fırça yemeyin.

kıyafet olarak eşofman ve pijama verilecek götürmenize gerek yok, ki zaten sivil eşofmanlara sadece koğuşlarda izin veriliyor. diş fırçası ve macunu, terlik, el yüz havlusu, spor ayakkabısı verilecek. sıvı sabun, traş seti, beden havlusu kesin götürün çünkü ilk günlerde aile kantinine gidememe ihtimaliniz olabilir. odalarınız 12 kişilik ve genelde tamamı dolu olur. bizim dönemde yer azlığından dolayı otel odalarına benzer subay odalarında kalan şanslı arkadaşlar da oldu.

sınavlarınız 3 tane olacak yanaşık düzen eğitimi, atış eğitimi ve belli konulardan test sınavı. kuvvet veya meslek farkı gözetmeksizin %10 barajına giren arkadaşlar torbalarından gideceği yeri kendi seçebilecek. diğer arkadaşlar da kura çekerek kendi kaderini belirleyecek.

daha anlatacak çok şey var fakat hepsini burada söyleyemem. gidip öğrenin. ayrıca kasmayın, rahat olun söylenenlere bakmayın belki çok küfredeceksiniz ama yapabileceğeniz en rahat askerlik yeri burasıdır. güzel bir 30 gün sizi bekliyor olacak.
1990/3 tertip olarak askerliğimi yaptığım yerdir. eğitim durumuna göre * 1 ya da 2 ay temel eğitim sonrası usta birliklerine dağıtılır. yine buraya bağlı acıkır kışlası ya da kamusal adıyla gösteri ve tatbikat alayı başka bir adıyla sakarya kışlası * vardır. polatlıya 20 km. uzaklıkta ankara-eskişehir yolu yakınında bulunur. benim de 2 aylık temel eğitim sonrası alay karargahında askerliğimi tamamladığım birliktir. soğuğu pistir. askerliği oraya düşenlere bol şans ve başarılar dilerim. şafağınız çok. * ben mi tutayım? *
2 kasım itibariyle katılacağım kendilerine yedek subay adayı olarak. epeydir erteliyordum askerliği. lakin askerliği ertelemek hayatı ertelemek demek.

aradan çıkıp gidecek allah ın izniyle. hadi allah a emanet.
361. dönem askerlik görevimi tamamlamak için girdiğim yolun başlangıcı olan yerdir. Meslek kurasına tabi asteğmen adaylarına fazlasıyla yardımcı olacağını düşündüğüm bilgiler vereceğim.

Daha sonraki dönemlerde buraya gidecek olan arkadaşlarımız için kısa bir bilgilendirme yapmak istedim zira bende internetten okuduğum bilgilerle biraz olsun kafamdaki soru işaretlerini kaldırmıştım.
Öncelikle şunu belirtmek isterim yapılabilecek en rahat ve en güzel acemilik dönemini geçireceksiniz.
ilk önce Polatlı'ya giderlen yanınızda neler götürecekseniz onunla başlayalım. En kritiklerin başında çorap ve iç çamaşır geliyor. Duş almakta herhangi bir sıkıntı olmadığından istediğiniz zaman duşunuzu alıp çamaşırlarınızı değiştirebilirsiniz bu yüzden yıkamayla uğraşmamak için fazlaca çamaşır ve çorap alın ama diyorsanız ki ben yıkarım o zaman yine sıkıntı yok çamaşır yıkama günleri var kirlilerinizi alıp fileye koyuyorsunuz sabah verip akşam alıyorsunuz. Yanınıza sadece yolda giymek için 1 adet sivil kıyafet almanız yeter sonuçta acemilikte dışarı çıkış yok o yüzden boşuna kendinize yük etmeyin ama normal takım komutanı olarak yapacak yedek subaylar için bu geçerli değil onlar yemin törenlerinden sonra çarşı izini yapabiliyorlar. Kısaca alınması gerekenleri madde madde yazıyorum.
1-yeterli sayıda çorap ve iç çamaşırı.
2- hava durumuna göre içlik.
3- duş havlusu ve yüz havlusu.(bize 1 adet yüz havlusu verildi)
4-traş bıcağı, kolonya, losyon, köpük. (traş kritik)
5- pudra ve krem. (hava durumuna göre ayak bakımı için)
6-gece yatmak için eşofman.
7-kişisel bakım malzemeleri (cımbız, tırnak makası vs)
8-bozuk para (kahve makinaları için)
9- ziraat kartınız varsa kantinde alışveriş yapabilirsiniz tekrar çıkarmanıza gerek kalmaz.
10- büyük bir bavul giderken boş olsun çünkü dönerken verecekleri harici kıyafetler çok yer kaplıyor.
11-bot tabanlığı( en kritiği bu diyebilirim)
12- ufak bir paket ıslak mendil işinize yarar.
13-cebe girecek boyutta not defteri, ufak bir defter, kırmızı mavi siyah pilot kalem, kurşun kalem, silgi vs.
14-eğer telefon götürecekseniz powerbank çok işinize yarar.
15-saat.(boşuna casio almayın kendi saatinizi kullanın)
16-boyna takılan saçma sapan cüzdanlardan kesinlikle almayın çünkü hırsızlığa dair en ufak bir şey olmaz orada.

yazmayı unuttuğum bir şeyler olabilir ama en hayati durumdaki ihtiyaçlar bu saydıklarım.

Kısaca yaklaşık bir ayınızı geçireceğiniz yerden bahsedecek olursam öncelikle çok rahat bir yer olduğunu söyleyeyim. Birliğe katıldığınız ilk gece ve ilk sabah sayıların tam bilinmemesinden dolayı yemek problem olabilir ama sistem oturduktan sonra yemeklerin gerçekten çok başarılı olduğunu göreceksiniz. Her öğünde kesinlikle et yemeği oluyor. Yemek seçiyorsanız yine problem yok gazinoda kafeterya var orada adana, tavuk şiş, açık büfe kahvaltıya kadar yiyebilirsiniz. Tabi sonuçta yemekler fazla fazla yapıldığından çok extrem tatlar beklemeyin sonuçta askerdesiniz. Kantinde genelde çok sıra olduğundan cips kola vs gibi atıştırmalıkları genelde herkes toplu alır ve koğuşça akşamları yer. koğuşlar 14 kişilik ve biraz kalabalık ama bunun avantajlarıda baya var akşamları sohbet muhabbet derken eğlenceli zamanlar geçiyor. Sonuçta aynı koğuşta beraber kaldığınız insanlar ya hukuk mezunu yada mühendis yani üniversitede arkadaşlık ettiğimiz insanlardan pek bir farkı yok. Akşam koğuşta kitap okuyan yada hakimlik sınavı için ders çalışan insanlar görürseniz şaşırmayın.

Gelelim 1 ay boyunca napacaklarınıza. Ben vakit geçirmekte biraz zorlandım kişisel sıkıntılarımdan dolayı. Zaten 1 ay boyunca sıra bekleyecek yemin törenine hazırlanacak ve sayılacaksınız(içtima). 2. haftaya doğru genel askeri dersler olacak ve gayet kolaylar. %10 a girip memleketinize gitmek isterseniz bu fazla zor değil. ama kitaplar dağıtıldığı gibi de ders çalışmaya başlamayın çünkü derslerde hocalar nerelerden çıkacağını soruların ne olacağını söylüyor. bizde genelde son 3-4 gün sağlam çalışan arkadaşlar dereceye girdi.

Komutanların nasıl davrandıklarına gelince o konu en rahat olmanız gereken kısım. Gerçekten size arkadaşça davranıp her türlü sıkıntınızla ilgileniyorlar. Zaten sürekli arkadaşlarım, değerli arkadaşlarım, çok değerli arkadaşlarım diye hitap ediyorlar. koşu spor sürünme kalkma gibi şeyler kesinlikle yok. komutanlarımıza buradan sizin huzurunuzda tekrar teşekkürlerimi iletiyorum.

yani genel olarak 1 ayınız hazırlık aşamaları, temel askerlik eğitimleri, sıra beklemek ve yemin töreni çalışmalarıyla geçecek.
Şubat ayı itibariyle 362 leri bünyesine katacakmış.

Hehehe hadi kolay gelsin canlar yavaş koşun yanlarınız ağrımasın.