bugün

büyüme sürecindeki kişinin genetik yapısının yönlendirilmesiyle oluşan biyolojik boyuttaki gözlenir , fonksiyonel değişikliklerdir.
büyümeyle ve özellikle hazır bulunuşlukla kesinlikle karıştırılmamalıdır.
çocukların 7 yaşında ilköğretime başlamaları tamamen bir olgunlaşma meselesidir.
-o olgun bir adam..
sözündeki olgun kelimesinin bununla bir ilgisi alakası yoktur. o olgun olmuş, pişmiş, varmış, tamamlanmış, oturmuş gibi anlamlara gelmektedir ve zihinsel süreçler kast edilir. asıl sahipleri ise daha çok nebatattır.
vücut organlarının kendinden beklenen görevi yerine getirebilecek düzeye ulaşmasıdır. yani organizmanın belli bir davranışı yapabilecek düzeydeki biyolojik kapasiteye ulaşmasıdır. olgunlaşmada iki boyut vardır. bunlar fiziksel ve zihinsel gelişimdir. biray bir görevi yerine getirebilmek için fiziksel ve zihinsel açıdan yeterli olmalıdır. bunun sonucunda birey kendisinden beklenen belirli davranışları yerine getirebilir. olgunlaşma büyük oranda öğrenme yaşantıları ve çevresel faktörlerden bağımsız olarak organizmanın belli bir yetkinliğe ulaşmasıdır. örneğin, 6 yaşını doldurmuş bir çocuğun küçük el kasları geliştiği için kalemi tutabilmesi,çocukların emeklemesi ve yürüyebilmesi için kasların belli bir olgunluk düzeyine ulaşması gerekir. başlangıçta devinimsel ve zihinsel gelişimi sağladıktan sonra kendisi kaşığı alıp tabağa uzanarak beslenmeyi ister ve kendi kendine dökmeden yiyebilir. işte bu davranış olgunlaşmanın en tipik örneklerindendir.

olgunlaşma düzeyi her yaşta ve cinste aynı değildir. burada önemli olan, düzeye bireyin bir davranışı başarabilmesi için yeterli olgunluğa ulaşmasıdır. olgunlaşma aynı zamanda öğrenmenin temel şartıdır. bireyin öğrenilecek davranışı kazanabilmesi için o davranışı sergileyecek potansiyele ulaşması gereklidir.

kaynak: mehmet akdemir
büyüme, bedensel gelişim ile ilgilidir. Fiziksel olarak artışı içerir. Olgunlaşma ise, büyümse kavramı ile birlikte muktedir olma kavramını da ihtiva eder.
Örnekle açıklamak gerekirse;
bir çocuğun bacaklarının uzaması büyümedir, bacaklarının yürümeye yaraması ise olgunlaşmadır.