bugün

bir aile toplantısında geçen diyalog
nanoteknoloji konusunda az buçuk bilgili eleman:n
dede:d
nanoteknoloji konusunda az buçuk bilgili eleman bütün aileye karşı konuşmaktadır ve bilgilerini paylaşmaktadır.

n:ya adamlar yaptı şimdi su geçirmeyen kıyafetler. Nası oluyo biliyo musun suyun molekülünün boyutu nano degil kıyafet nanometre düzeyinde olunca su oraya giremiyo akıp gidiyo tabi. Nano kactı ya on üzeri?

d:e oglum o muşamba bildigin su falan geçirmiyo akıp gidiyo.*
Maddenin yapısına atomik düzeyde müdahale ederek yeni maddeler ve ürünler geliştirmeyi amaçlayan bilim dalıdır.
allah diye bağıran 0,3 mm'lik aslan.

tövbe sübaneke işalla yareppim işalla dinimiz amin.
bilimde yeni bir devrimdir.
efendim geçende konferans verdiler üniversitede yok efendim elektronları tek tek diziyoruz dedi. boncuk mu lan o elektron allah allah. neyse türkiyede bi grup gibi bişey oluşturmuşlar nano teknolojinin türkiye ayağını yönetiyorlarmış işte saç telininden 10 kat küçük bi türk bayrağı falan yapmışlar söylediklerine göre 4-5 tane nanoteknoloji laboratuvarı varmış ülkemizde belirli üniversitelerde.tübitak ve aselsan ile ortak çalışıyor, projeler yürütüyorlarmış. nanoteknolojide dünya ile eş düzeyde gelişim göstereceğiz dediler. hadi bakalım.
tekstil sektöründe de kullanılan bu teknolojiyle, alternatif ürünler üretilmeye başlandı. mesela, kir tutmayan gömlekler, cep telefonu şarj eden tişörtler.. ve daha nicesi, gelecek dönemde bu teknoloji ile günlük yaşantımızı kolaylaştıracak. ama aklıma takılan bir şey var.. her şeyin bir yan etkisi olduğu için diyorum. acaba bu nanaoteknoloji şeysi, zarar verir mi ki bize? ya da ne gibi tesirleri var?

not : tehlikeli lan bildiğin. zaten bilimden ölesiye korkmuşumdur. hayranım da o ayrı..
nanometre ile ölçülecek kadar küçük boyutta malzemelerin kullanımıyla çeşitli bilim ve teknik alanlarında çığır açması beklenen teknolojik çalışmalardır.

türkiye'de boya sahasında dyo tarafından kullanımına başlanmıştır.

(bkz: dyo nano)
kim demişti lan 2000'li yıllarda dünya yok olacak, diye? ulan daha nanoteknolojiyle görünmez olucaz. arkadaşlarımıza şakalar yapıcaz donunu indiricez falan.. ama o teknolojiye ulaşınca bu tür eğlenceler de kalmaz. hayır, görünmeyeni gören gözlükler filan icat olur. zevki kaçar. ama ciddi anlamda heyecanlandırıyor bu şey beni. görebilecek miyiz acaba neler olacağını? belki öyle tehlikelidir ki, ağzımız burnumuz kayar böyle öcü gibi oluruz. gittikçe mutantlaşırız filan..
on sene öncesine kadar insanlığın ölesiye korktuğu ve çekindiği bir teknoloji iken günümüzde geliştirilmesi için üzerine milyonlarca dolar yatırılmakta olan bilim dalı.
insanlığın önünde öylece bekleyen teknoloji. gerek bilim akademileri gerekse ülkeler milyonlarca dolarlık yatırım yapıp çalışmalarını sürdürürken benim ülkemden ses çıkmaması ise düşündürücü. nanoteknoloji sayesinde gerek ulaşımda gerekse teknolojide büyük çığır açacak buluşlara hazır olunmalı.
ancak mikroskopla tespit edilebilen ve ötesinde çeşitli malzemelere farklı özellikler de ekleyen gelişmedir ölçü birimlerinin aslında özel bir hassasiyeti de gösterdiğinin ispatlarındandır.
Nanoteknoloji maddeyi atomik ve moleküler seviyede kontrol etme bilimidir. Genel olarak 100 nm ve daha küçük boyutta malzeme ve aygıt geliştirmekle ilgilidir. 1 nm, metrenin milyarda biridir.

Nanoteknoloji birçok alanı kapsayan bir bilim dalıdır. Aygıt fiziği, malzeme bilimi, elektronik, kimya, biyoloji gibi dallardan bilim araştırmacıları, nanoteknoloji çalışmaları yapmaktadır.

Nanoteknolojinin etkileri üzerinde çok tartışma olmuştur. Nanoteknolojinin tıp, elektronik ve enerji üretimi gibi alanlarda uygulanma potansiyeli vardır. Bunun yanında, her yeni teknolojide olduğu gibi, nanomalzemelerin de sağlık ve çevre üzerindeki etkileri merak edilmektedir.
Birde Michio Kaku'dan dinleyin isterseniz... Ozellikle damarlarda dolasan nano robotlar muthis... kanser hucrelerini yok etmeye programlanmis...

http://www.youtube.com/watch?v=QqlT8V18wlk&feature=related
(bkz: metalurji ve malzeme mühendisliği) ile tam ortasına düşülebilecek bir teknoloji.
neredeyse bakkalın, manavın bile kullandığı teknolojidir.

radyo reklamları olsun, tv reklamları olsun bir nanoteknoloji furyasıdır aldı başını gidiyor.

her ürün nanoteknoloji ile üretiliyor anasını satayım.

yakında evlerimizde bile duyacağız, şaşırmayalım.

-ekrem dolma nasıl olmuş sevgilim.

+harika...eline sağlık karıcığım.

-nanoteknoloji ile yaptım.

+hınnnk...nasıl lan?

-bor kattım içine, biraz da toryum, çok az da plutonyum...

+yandım anam...
türkiye'de insanların facebook profillerinde "hobiler" kısmına ekleyebilecekleri kadar ayağa düşmüş bir disiplindir. Evde karbon nanotüp yapıyorlar sanki...
nanoteknoloji ve tekstiller konusunda hazırlanmış bitirme ödevimi bulabileceğiniz link.
http://www.selcukaslantas...eknoloji_uygulamalari.pdf
cep telefonu, tablet, monitör, tv, lcd, led unsurları ve ekran olarak kullanılabilir daha doğrusu "ışık/aydınlatma" kaynaklı tüm materyallerin aslında bugün ki teknolojiyle 1 milimetre kalınlığında yapılabilir olmasına olanak sağlar bu teknoloji.

tabi bunu asla hayata geçirmeyecek ve teknolojiden o kadar uzak insanların olduğu global bir dünyada yaşadığımız içindir ki "vay amına koyim adam nasıl incecik yapmış abi yaa!" tarzı söylemler sağda solda "çok ince telefon" benzeri eleştirileri sıkça görüyoruz.

burada sadece en ufak bir ölçütünden söz ettim kaba taslak düz mantık.
Metalurji ve malzeme mühendislerinin yakindan ilgileneceği bilim dalı.
http://www.nanoteknolojimucizesi.com/ nanoteknolojiyle ilgili güzel bir site.
makroskobik evreni artı, mikroskobik evreni eksi sonsuz olarak düşünürsek, eksi sonsuzun sırrına bizi bir adım daha yaklaştıran birimsel teknoloji.
metalurji ve malzeme mühendislerinin değil malzeme bilimi mühendislerinin bizzat ilgileneceği alandır. zira malzeme bilimi, metalurji mühendisliğini de kapsamaktadır.
Nano nano metrik bir sistemin içinde bir ölçü birimi olarak kullanılır ve milyarda bir anlamına gelmektedir. "Nano" kelimesi Yunancadan ve Latinceden alınmış bir sözcüktür ve anlamı cüce demektir

Nano bilim ve nano teknolojinin tam manasıyla bir tanımı bulunmamakla birlikte genel görüşe göre 1-100 nanometre boyutlarda maddelerin anlaşılması, kontrol edilmesi ve atomsal seviyede değiştirilip işlevsel hale getirilmesi olarakta tanımlanabilir.

nano teknoloji ölçü olarak nanometre adı verilen(kısa şekli nm) bir ölçme birimini kullanılır. Her bir ölçüde 1 milyar nm vardır. Her bir nm sadece üç ile 5 atom genişliğindedir yani ortalama bir insan saç kalınlığından yaklaşık 40,000 kez daha küçüktür.

Peki nano teknoloji ne alanlarda kullanılabilir ? Bu gelecek zamanda büyük korku sağlayan umut veren bir bekleyiştir.
Böyle bit gibi pire gibi ufak ufak robotları salıyorsun uzay gemisine tamifat bakım onarım yapıyolar.
önceki üniversitemde sunumunu yapmıştım. bugün o sunumun derslerde kullanıldığını alt dönemden arkadaşlardan öğrendim. utandım.
Nanoteknoloji 1-100 nm çapındaki biyolojik ve biyolojik olmayan yapıların görüntüsünün alınması, modellenmesi, kontrol edilmesi ve değiştirilmesi üzerine odaklanmaktadır. Nanobilimi, mühendisliği ve teknolojisi ile sağlanabilecek potansiyel yararlar çeşitli sanayi kollarında dikkati çekmiş ve uzay-bilimi, mikro-elektronik ve farmasötik sanayilerinin ticari ürünleri ortaya çıkmıştır. Bu gelişmeler fizik, kimya, mühendislik ve malzeme bilimi temel ve uygulamalı araştırmaları ile sağlanmıştır.