bugün

ölümü sıklıkla aklina getiren muslumanin "artik bir yerden baslamak gerektigini" dusunmesi ile baslattigi ibadet. turklerde erkekler emekli olduktan sonra veya 50 yasina geldiginde , bayanlar ise evlatlarini everdikten sonra namaza baslarlar genellikle. kesinlikle istisnalar vardir , takdir ederiz. namaza baslamak kolaydir ama bu kez de kilinmamis namazlarin kilinmasi gereken kaza namazlari dusundurur kara kara.
ey kul, etme dünya nazı, kıl namazını,
sonra kılarız diyenin, dün kıldık namazını.

Başlama sebebidir.
inanan biri için vicdan rahatlığıdır bir nevi.
depresyonun ilacıdır namaza başlamak. asla pişman etmez insanı hele bir adım attıktan sonra seccadeye. güzelce abdest alınır ve allahüekber diyerek niyaz edilir. her müslümanın üzerine farz bir ibadettir.
allahın bu kadar nimetlerinden yararlanıp allaha şükür etmesi için yapılması gereken ilk adımdır.
ilk başlarda büyük manevi haz verilir. daha sonra bu haz belki kesilebilir. ama namaza sadakatle sarılmak gerek ve devamlılığı elden bırakmamak gerekir.
ilk gün sabah namazına dakikası dakikasına kalkılır.

ikinci gün yataktan kalkılmaz, kaza ederim lan denilir.

3. gün sabah namazı kılınmaz. sabah namazını da kılmadım oğlum, bari sıra bozulmasın diye hiç bir vakit kılınmaz ve böylece yalan olur.

ha olmasa iyiydi bak orası ayrı.
agustos ayinda bircok vatan evladinin dusunecegi hatta belirli bir sure icin fiili olarak hayata gecirecegi sonra kil kil bitmedigini gorunce pes edip eski gunlerine donecekleri eylemdir. yarismaci arkadaslara basarilar diliyorum.
daha da önemlisi namaz kılmayı sürekli hale getirebilmektir.
başladıktan sonra gerisi gelen ibadettir.
bitirmenin yarısıdır.
insanın hayatı boyunca vereceği en doğru karardır.çünkü namaz dinin direğidir,namazsız islam yaşanmaz,namaz müslümanlığının kanıtıdır.
zamanın ilacıdır.
çok yapmak isteyip yapamadığımdır.
spora, kafeye, sinemaya gitmeye vakit, enerji bulan ben bu kutsal ibadete vakit, enerji bulamıyorum.
evet benim hayvanlığım. umarım bir gün -çok geç olmadan- başlayacak disiplini bulurum kendimde.

allah boşa geçirdiğimiz günleri affetsin.
devamının da gelmesi temenni edilen.
akabinde bırakmak, başlamak, sabahları bırakmak, yatsıları bırakmak, sünnetleri terk etmek, hepten bırakmak, başlamak... şeklinde gider genelde. imanı felsefe edinememiş, hubb -yani allah sevgisini hissedememiş kişilerin kulluk hususundaki ikircikli tutumlarının bir evresidir. her şeyi bilir, ikna olur insan ama faaliyete geçiremez. üşengeçliktir çoğu zaman, belki çevreden gelecek tepkilerden çekinilir -iyi veya kötü, bazen umutsuzluktur. üşengeçlik için söylenecek pek fazla bir şey yoktur, nefsin isteklerine amade olduğumuz halde rabb'ınkilerden yüz çevirmek ne dehşetlidir? çevre meselesi çok büyük imtihandır -bence, tecrübe ile sabit. iyi eleştiriler de kasabilir insanı kötüler de. mesela "vaay aamet ya sen de kılar mıydın iyi iyi yola gelmişsin keh keh" veya "canım ayşecim çok sevindim senin adına inşaallah hayırlı olur senin için dua etmiştim ah çok şükür" vs. bunlar insanın unutmaya çalıştığı o gafil zamanlarını hatırlattığı için acayip sinir olmasına neden olur, bunu yapan varsa yapmasın lütfen, insan psikolojisi diye bir şey var. bir yandan da eskisi gibi boş beleş gezdiğinizi düşünen arkadaşlar "ne namazı yea kanka gel iki dakka pes atak allaasen" vs. değişimi kabullenemeyen yakın arkadaş yorumları vardır ki bu aşamada vardığınız bu mükemmel bilinç düzeyini onlara da aktarmalı ve beraber hareket etmeyi önermelisiniz bence, tek başına nispeten daha zordur zira. şakirt, yobaz, dinci vs. ile yaftalayanlar olursa ellerinizi kollarınızı sallayarak çığlıklar eşliğinde arkanızı dönüp kaçmaya başlamanız önerilir. umutsuzluk mevzuu vardır bir de. allah, rahman ve rahimdir. rahmeti çok geniştir. onu arzuladığınız ve yolunda çabaladığınız takdirde size bin misliyle yaklaşır, merhametle muamele eder. mağfiret dileyip o yola girin, geçmişiniz için yapabileceğiniz tek şey bağışlamayı dilemektir zaten. sakın umutsuzluğa kapılmayın. zira yeis bataklıktır, müslümanlar yeisten uzak durmalıdır. velhasıl başlayın, başlatın. ibadetin coşkusunu kaybetmemek için imanınızı zinde tutun ve kendinizi allah'a teslim edin.

ha bir de editi: "Sizi harekete geçirmeyen imanın, sizi sırattan geçirmesine imkan yoktur." [Hz. Mevlana]
(bkz: namazı bırakmamak)
(bkz: namazla yeniden doğdum) .
arkasından bırakılmamışsa, faideli bir iştir.
Günde 5 vakit namaz kılmaya başlamaktır.

(bkz: Bismillahirrahmanirrahim)

Niyet ettim Allah rızası için 2 rekat şükür namazı kılmaya;

0
|/
|
|_

0
|
|
|_

_0
|/
|_

_¯¯/0_

0
|__
Huzur verir. insana bir varlık karşısında küçülmenin aslında büyümek olduğunu öğretir.
yanınızda birinin baskısı olması size daha başarılı bir sonuç verecektir. muhakkak annenize veya yakınınız arkadaşınız kim varsa sabah namazına uyandırması için tembih edin, ki zaten uyandıktan sonra kılmadan geri yatmak akıl karı olmayacağından hem irade kazanır hem alışırsınız, kendimden utanıyorum kılmadan millete akıl veriyorum allah cümlemizi affetsin.
5 vakit dünya ile bağlantını koparıp allah ile bağlantı kurmaktır.

(bkz: hak ile beraberken halk ile alakanı kes)
''hangi olaydan sonra'' diye sorulması gereken kişidir.
çok güzeldir. asıl güzel olanı, namaz kılıp aynı anda kul hakkı yememek, hırsızlık yapmamak, vb. vb. 'dir, bunları da yapabildiği sürece namazın bi manası olur.