bugün

mahlukatın tesbihine, o büyük koraya katılımdır.
prof. dr. mehmet okuyan.

mükemmel bir tanım değil mi. allah bu bilinçte olanlardan eylesin. amin.
Şu linkten namaz hakkında güzel bir yazı okunabilir.

http://akademik.semazen.n...rticle_detail.php?id=1402
Sümerlerde varolması gayet doğal olan bir ibadet. Zira islam inancına göre, diğer ümmetlerde de varolmuş olan bir ibadettir.
Ey bedbaht nefsim! Acaba ömrün ebedî midir! Hiç kat'î senedin var mı ki, gelecek seneye belki yarına kadar kalacaksın? Sana usanç veren, tevehhüm-ü ebediyettir.

Keyf için, ebedî dünyada kalacak gibi nazlanıyorsun. Eğer anlasa idin ki, ömrün azdır hem faidesiz gidiyor.

Elbette onun yirmidörtten birisini, hakikî bir hayat-ı ebediyenin saadetine medar olacak bir güzel ve hoş ve rahat ve rahmet bir hizmete sarfetmek; usanmak şöyle dursun, belki ciddî bir iştiyak ve hoş bir zevki tahrike sebeb olur.

(Sözler 269.Sayfa - Risale-i Nur)
Ey şikem-perver nefsim! Acaba her gün her gün ekmek yersin, su içersin, havayı teneffüs edersin; sana onlar usanç veriyor mu? Madem vermiyor; Çünki ihtiyaç tekerrür ettiğinden, usanç değil belki telezzüz ediyorsun.

Öyle ise: Hane-i cismimde senin arkadaşların olan kalbimin gıdası, ruhumun âb-ı hayatı ve latîfe-i Rabbaniyemin hava-yı nesîmini cezb ve celbeden namaz dahi, seni usandırmamak gerektir.

Evet nihayetsiz teessürat ve elemlere maruz ve mübtela ve nihayetsiz telezzüzata ve emellere meftun ve pür-sevda bir kalbin kut ve kuvveti; herşeye kàdir bir Rahîm-i Kerim'in kapısını niyaz ile çalmakla elde edilebilir.

Evet şu fâni dünyada kemal-i sür'atle vaveylâ-yı firakı koparan giden ekser mevcudatla alâkadar bir ruhun âb-ı hayatı ise; herşeye bedel bir Mabud-u Bâki'nin, bir Mahbub-u Sermedî'nin çeşme-i rahmetine namaz ile teveccüh etmekle içilebilir.

Evet fıtraten ebediyeti isteyen ve ebed için halkolunan ve ezelî ve ebedî bir zâtın âyinesi olan ve nihayetsiz derecede nazik ve letafetli bulunan zîşuur bir sırr-ı insanî, zînur bir latîfe-i Rabbaniye; şu kasavetli, ezici ve sıkıntılı, geçici ve zulümatlı ve boğucu olan ahval-i dünyeviye içinde, elbette teneffüse pek çok muhtaçtır ve ancak namazın penceresiyle nefes alabilir.

Risale-i Nur'dan Sözler Kitabı - 270.Sayfa
kuranda nasıl kılınacağı yer almayan sadece hadislerden öğrenilebilen eylem.
Rasûlullah ﷺ şöyle buyurdu:

“Sizden biriniz, insanlara namaz kıldırdığı zaman, hafif tutsun. Çünkü onların arasında zayıf, hasta ve yaşlılar vardır. Herhangi biriniz kendi başına namaz kıldığında ise dilediği kadar uzatsın.”

Buhârî, ilim 28, Ezân 62; Müslim, Salât 183-186.

görsel
Gösteriş için kılanlar , alışkanlık yaptığı için kılanlar, dininin gereği olduğu için kılanlar.
kılndıktan sonra insana huzur verir. çok faziletlidir. cehennem ateşinden kurtuluşa bire birdir. tabii huşu içinde kılındığı takdirde.
"Cesed-i insan; havaya, suya, gıdaya muhtaç olduğu gibi, ruh-u insan da namaza muhtaçtır."

-Sözler, Risale-i Nur
"Her zîiman, namazın ef’al ve erkânına fikrini bindirip, bir nevi miraçla kâinatı arkasına atıp huzura kadar gider."

-Sözler, Rnk
kişinin günde en az beş kere rabbiyle olan randevusu.

allah diyor ki gel konuşalım tüm sıkıntılarını ben çözerim. sen yeter ki samimiyetle gel.
"Namaz, adamı yolda komaz" derdi büyükler.
dinin direğidir. Kılmaya başladım. Her gün namaz kılmak zor olsa da boynumuzun borcu. Ahirette inşallah karşılığını alırım.
Çıkış noktası namaste(namastre değil) diyen aklı evvel arkadaş Allahın taa hz ademden beri dinini aralıksız olarak tüm kavimlere göndermeye devam etmiş olması seçeneği üzerinde niye durmuyor çünkü Allah kuranda çokça kez farklı açıklamalarla bunu söylüyor.

Evet yogada namastede secde, kıyam, rüku, son oturuş benzeri hareketler vardır.

Ve daha da önemlisi gene aynen secde, kıyam, rüku benzeri dini hareket ritüelleri Hristiyanlıkta, yahudilikte, hinduizmde, Maya inanışlarımda afrika yamyam Zulu dinlerinde bile vardır.

Örneğin:

Bunun üzerine Davut yerden kalktı. Yıkandı, güzel kokular sürünüp giysilerini değiştirdi. RAB'bin Tapınağı'na gidip secde etti. Sonra evine döndü ve yemek istedi. Önüne konan yemeği yedi.
Tevrat, 2. Samuel 12:20

Deniz O'nundur, çünkü O yarattı, Karaya da O'nun elleri biçim verdi.Gelin, tapınalım (secde), eğilelim (ruku) , Bizi yaratan RAB'bin önünde diz çökelim.
Zebur 9: 5- 6

Öğrenciler bunu işitince, dehşet içinde yüzüstü yere kapandılar. isa gelip onlara dokundu, "Kalkın, korkmayın!" dedi.
incil, Matta 17: 6

Bütün melekler tahtın, ihtiyarların ve dört yaratığın çevresinde duruyordu. Tahtın önünde yüzüstü yere kapanıp Tanrı'ya secde ederek şöyle diyorlardı: "Amin! Övgü, yücelik, bilgelik, Şükran, saygı, güç, kudret, Sonsuzlara dek Tanrımız'ın olsun! Amin!"
incil, Vahiy 7 : 11

Çünkü bu çok eski dinlerin hepsi bozulmadan önce Allahın diniydi. Allahın yasası hep işlemeye devam etti.

neredeyse tüm dinlerde ayakta durma, rüku, secde, oturma, abdest benzeri temizlik ritüeli, oruç, kurban vardır.

Yani sözün özü aslında namastenin kaynağı namazdır. Allah tüm kavimlere insanlığın başından beri ibadeti bu şekliyle emretti. Zaten hafızanızı azıcık yokladığınızda Hollywood filmlerinde, çizgi filmlerde Amerikalıyı tanrı sanan yamyam kabile anında ona secde etmeye başladığını hatırlayacaksınız. Çünkü secdeyi Allah insana öğretmiştir. Farklı coğrafyalar, farklı diller, farklı milletler ama aynı dini ritüeller.

Azıcık kuranı okusanız Allah ne diyormuş haberiniz olacak ama siz tembellik edip kuruntularınıza destek olan söylentilerin peşinden gitmeyi seçiyorsunuz. işte bu yüzden ahirette ben bilmiyordum diyemeyeceksiniz.
namaz kılmayana da nezaket ve resmiyet göstergesi olarak bey namaz denir...
"islam'ın beş şartından biri olan ve Müslümanların günde beş vakit, dinî kurallara göre yapmak zorunda oldukları ibadet, salat (isim, din bilgisi)" diye sözlükte tanımlanan ibadet.
zaman'ın dersten okunuşu.
“Namazda ruhun, kalbin, aklın büyük bir rahatı vardır. Hem, cisme de o kadar ağır bir iş değildir.” (Sözler, s. 41)
haddinden fazla anlam yuklenen aktivite.
Objektif baktigin zaman yat-kalk tan ibaret olan, insanin icinden gecen sozlerle degil, ezberletilen,anlamini bile cogu kisinin bilmedigi ezbere sozlerle yapilan bir rutual.

Koskoca evrenin yaraticisi icin bir anlam ifade edebilecegine inanmakta ayrica enteresan bir olay.
günün ilerleyen saatlerinde inşallah başlayacağım farz ibadet.
Müslümanlar için beş vakit farzdır.
Altını çizelim; ekstra bir ibadet değil, Temel kulluk vazifesi olup, boyun borcu niteliğinde bir farzdır.
görsel
görsel