bugün

mozart ın müziğini dinlemenin çocuklarda zeka artırıcı bir etkisi olduğunu vurgulayan kavram.
1993 yılında california üniversitesi'nden franches rauscher ve ekibinin 'nature' dergisinde yayınladıkları bir makale, mozart'ın müziğini 10 dakika süreyle dinleyenlerin zekayla ilişkilendirilen belirli zihinsel işlevlerde nitel ve nicel artış gösterdiğini öne sürmüş ve müzik ve zeka ilişkisi üzerindeki tartışmaları yeniden alevlendirmişti.
bunun üzerine 'alman federal bilim ve araştırma bakanlığı' hepsi de bir yandan müzik konusunda uzman psikolog, sinirbilimci, eğitimci, ve felsefecilerden oluşan bir ekip meydana getirerek ayrıntılı bir rapor hazırlamalarını istedi.
sonuç olarak;
hayır, koltuğa yaslanıp mozart ya da başka birinin müziğini dinlemek sizi daha zeki yapmaz. bu arada zeka , iq gibi kavramların zaten sınırları çok kesin olarak çizilmiş kavramlar olmadığını hatırlamak gerek.
* ancak müziğin farklı zihinsel süreçlere, alınan estetik hazdan öte bir etki yaptığı da kesin.
rapor "mozart etkisi" kavramının çağrıştırdığı mucizevi etki özelliğini geçersiz kılsa da, aynı şeyin 'müzik eğitimi' için geçerli olmadığını da vurguluyor.
özellikle de küçük yaşlardaki çocuklarda müzik eğitiminin uzun dönemde zeka ve benzeri zihinsel süreçlere etkisini gösteren kapsamlı ve titiz bir kaç çalışmaya dikkat çekiyor.
* sonuçta müziği çözümlemeli biçimde dinleme ya da bir müzik aleti çalmayı öğrenme sürecinin beyine yaptığı etki, müziği sadece dinlemeyle oluşan etkiden daha büyük.

kaynak: bilim ve teknik
don campbell'in yazdığı müziğin iyileştirici gücünü anlatan kapsamlı bir kitap. kitapta müziğin bedenimizi iyileştirme, zihnimizi açma ve yaratıcı ruhumuzu harekete geçirme gibi özellikleri vurgulanırken; nefes alış verişimizin ritminden barok müziğine, caz, salsa, countryden metale kadar tüm çeşitlerin insanları nasıl etkilediğinden söz edilmektedir.

örneğin;

-klasik müziğin berraklığı, sadeliği ve şeffaflığı vardır. konsantrasyonu, hafızayı ve üç boyutlu algıyı geliştirir.
-romantik müzik sıklıkla bireysellik, milliyetçilik ya da gizemcilik gibi temaları akla getirerek ifadeyi ve hisleri vurgular. sempatiyi, merhameti ve sevgiyi arttırmak için kullanılır.
-elvis presley, rolling stones'un yaptığı türde rock müzik tutkuları ateşler, kişiyi etkin biçimde hareket ettirir. acıları maskeler, ortamdaki gürültünün etkilerini azaltır.
-heavy metal, punk, rap, hip hop ve grunge sinir sistemini harekete geçirerek kendini ifade etmeyi sağlar. ayrıca genç kuşağın içsel karmaşalarını ve özgürlük ihtiyacını gösterebilir.