bugün

Bazen gerçekleri de yaZar.

(bkz: tineri anka kuşu mitolojisi)
tutkumdur. zayıf noktamdır.
özellikle sümer mitolojisi okunmalı.
Kimileri yalnızca sembolik olup sonraları fetişleşir.
içlerinde en afilli olanı şüphesiz yunan mitolojisidir.

Bizim mitolojimizde öyle havalı şeyler olmaması ne kötü.

Varsa bile birkaçtane onları holywood bile havalı yapamaz.
Yunan mitolojisi dersi almıştık. Başlarda sıkıcı gelse de sonradan sevdirmişti.
görsel
Bilimsel bir kaynak olabilir...
Yunan komedya ve tracedyalarının tek kaynağı Mitolojidir.
Murry Hope:
“Gerçekte, tüm mitler gerçeğin bir parçasını ihtivâ ederler.”
Dinlerden ayrı ele alamadığım efsane bilimi. Ve pek çoğunun gerçek olduğuna inanıyorum.

insanlar mitlere put muamelesi yapıyor.
Ancak bir değil ve pek mitoloji dinlerin de temelini oluşturmakta.
Sanılanın aksine pek çok mit dinlerin zıttı yönde değil, paralel yönde benzerlikler taşır.

"şaşırtıcı şekilde, birbirlerinden farklı zamanlarda, farklı coğrafyalarda yaşamış, birbiriyle etkileşim kurması neredeyse mümkün olmayan eski uygarlıklarda aynı hikayeleri, aynı kahramanları, sadece kişi ve mekan adları ve zaman kavramı farklı şekilde bulmanızla kafayı yedirten, daha da derine inme isteği uyandıran bilim."

Ve hatta
"günümüzde kullandığımız birçok kelimenin kökü mitolojiden gelmekte. mitolojik hikayelerden esinlenerek bilhassa psikolojik sendromlar mitolojideki karakterlerle ya da olaylarla isimlendirilmekte."
samanyolunun nasıl oluştuğuna dair dünyanın en enteresan hikayesi için hera ve heraklese bakınız.
https://kulturveyasam.com...jide-adi-gecen-hayvanlar/

kaplumbağanın çin mitolojisinde ayaklarından her biri dört elementten birine karşılık geliyormuş ve ejderden sonraki en önemli sembolmüş.

bu aralar uzakdoğu mitlerine sarmış durumdayım. benim gibi ilgili olan ve kaynak tavsiyesi verebilecek olan varsa çok sevinirim.
okumak eğlenceli bir eylemdir özellikle mitolojiler fantastik ise.
çok severim canım sıkıldıkça gider bir tanrıça açar okurum. Bir tanrıça kolay yetişmiyor ne de olsa.
Sanıldığı aksine "ecnebilere" ait olmayan, özellikle tarih öncesinde ve dinler öncesinde tüm toplulukların kendilerine has olarak yarattığı bir hayal-inanç dünyası.

Ayrıca Freud da bu alandan oldukça fazla yararlanmıştır. Zira mitoloji, tamamen insan yaratımı olan hayali-zihni bir ürün olduğundan insan psikolojisine dair pek çok ipucu barındırıyor bünyesinde.

Ayrıcanaktan felsefe eğitiminde de, hangi milletin felsefesini çalışıyor veya öğreniyorsanız, o milletin tarih öncesinde yaratmış olduğu mitolojisini de öğrenmek gelenektir, hayatidir. Örneğin yunan felsefesi öğrenirken, ilyada, odessa; hint felsefesini öğrenirken de bhagavad-gita'yı okumak o felsefeleri anlamak için size çok yardımcı olacaktır.
https://www.youtube.com/watch?v=M9AbkclAFgA

en acıklı hikaye daphneye aittir.
full form vermeme rağmen 40 aldığım ders. online sınavlar bana yaramadı.
Gerçekliğine inananlar da var, masal olarak görenler de. Ama şu da bi gerçek ki, bundan 2000 sene sonra bugün türkiye'de yaşanan olaylar da kulağa mitolojik hikayeler olarak gelecektir.

hikayemiz tanrılar dağı ankaryra'da geçiyor. 1994 yılında yaşanan ekonomik buhrandan sonra demirelis, ecevitos, erbakanyus gibi titanların devri bitmiş; mesutus, çilleris, baykalus ve stepneyus baraj altında kalmıştır.

baykalus, stanpoli kralı tayyipis'i zincirlerinden kurtarmış ve ankaryra'ya giden yolun kapısını açmıştır. anatolia ve troya'nın başına geçen kral tayyipis "reisos" unvanına kavuşmuş ve uzun süre hüküm sürmüştür. krallığı süresince çok defa yanıltılan tayyipis'i en gafil avlayan ise sinsi fetos olmuştur. onu tahttan indirmek için yaptığı plân başarısız olmuş ve reisos elini daha fazla güçlendirmiştir.

ülkesini vergilere boğan tayyipis, kızını medya tanrısı'nın oğlu beratis'le evlendirmiş ve önce enerji sonra hazineyi ona emanet etmiştir. beratis bir gece vakti ansızın kaybolmuş ve arkasından 128 milyar kayıp sikkeyle beraber sırlara gömülmüştür.

kendisiyle yıllardır kavgalı olan altı ok simgeli tanrı kemales, tanrıça meralis ve diğer krallarla bir ittifak kurmuş ve mücadele etmeye başlamıştır. bunu duyan tayyipis, en güvendiği yardımcısı keltos aracılığıyla doğu'nun halay tanrısı selos'u zindana attırmış, kısmî afla tanrı stepneyus'un arkadaşı çakıcis'i de affetmiştir.

tüm bu sıkıntılara bir de salgın hastalık eklenince reisos'un gücü zayıflamaya başlamıştır. dönemin ünlü filozofu ve fahrettin sabiti'nin mucidi medipolis'i salgınla savaş için görevlendirmiş ve "süreci çok iyi yöneten" medipolis sayesinde vaka sayıları artmıştır.

reisos'un döneminde suçlular silivrybria kentinde bulunan bir zindana atılırmış ve bir rivayete göre bu zindan hep soğukmuş.

komşu krallıklarla sürekli sorun çıkarmayı seven reisos'un yaşadığı beştipis külliyesi bugün ankaryra antik kentinin ortasında tüm ihtişamıyla ayakta durmaktadır. yapılan kazılarda ikinci dinozor çağının gökçesikis döneminde başladığına dair kanıtlara rastlanmıştır fakat, 128 milyar sikke ile ilgili hâlâ hiçbir ize rastlanamamıştır. kazılar devam etmektedir..
insanın en kadim açlıklarını gideren kıssaları ele alan bilim.

mitolojinin insan havsalasının ve muhayyilesinin en soyut, en olgun kavramlarını temsil ettiğine inanıyorum ben.

aradan binlerce yıl geçse bile kutsal metinlerin uyarılarının ne kadar derin, ne kadar eski tecrübe birikimine karşılık geldiğini bir kez daha teyit edeceğiz.
https://youtu.be/gy7a6yUc8zo?t=369
rivayet odur ki insan yarı at-yarı insanmıs.
sonra tanrılar onu ikiye ayırmıs.
herkes bu yerkurede oteki yarısını ararmıs.
at kısmı kadın olsa gerek. erkeklerin "at gibi ...." tanımlamalarını düşünürsek.
günümüzde mirasını semavi görünümlü dinlerin üstlendiği kadim insan aklının tezahürü.