bugün

bilimden ziyade matematik bir sistem ve gu istemdir.herkesin matematiği kendinedir.
Tarih bile bir bilim sayılıyorsa evet matematik bilimdir.
sanki gün gelecekmiş bütün bu soyut kavramların yanlış olduğu ortaya çıkacakmış gibi düşündüren sorunsal.
(bkz: ne bilim dayıya sor)
(bkz: bilim olmadı film de olur o da olumlu)
değildir; yöntemdir, dildir. matematikçiler ağlamaya devam edebilirler...
(bkz: bilim)
(bkz: bilim nedir)
Sôzlükte araştırabilirsiniz.
insanlık tarihi kadar eski bir bilimdir.
evrensel başlangıçtır.
tüm bilimlerin zeminidir.

mitoloji kahramanı olsaydı ilklerin şahı olurdu.

insanlık onu keşfetmeden önce o vardı.

tanım;uğruna ömürler verilebilecek konu.
Sosyal bilimler ve fen bilimleri dışında formel bilimlerin hala bir bilim alanı sayılıp sayılmaması konusunda tartışmalar vardır. Mantık gibi matematik de bu bilim alanına girdiğine göre formel bilimlerin temelinin sorgulanması gerekir.
matematiksel algoritmalar ile hazırlanmış ve masasının üzerinde, elinde, göt cebinde, kucağında duran aletle matematiğin bilimselliğini sorgulamak da harika bir şeymiş hakkatten.

--spoiler--
ülkemin gençleri sorguluyor.
--spoiler--

--spoiler--
biz sorgulayın dedikçe zıvanadan çıkıyorlar.
--spoiler--

--spoiler--
sorguluyorlar efenim durduramıyoruz.
--spoiler--

not: sözelciyim.
Koskoca Matematik uludağ sözlükten bir değişiğin kafası karıştı diye bilim olmaktan çıkacak. Ya he he.
bilim kategorisine koymamak için hiçbir engel yoktur.

matematiğin elemanları ve aralarındaki ilişkiler bu evrenin kavramsal varlıklarıdır. yani illa ki proton ve onun manyetik alanıyla uğraşırsak bilim yapmış olmuyoruz.

yöntem açısından ise doğa bilimlerinin çoklukla kullandığı kullandığı modern bilimsel yöntem mutlak kriter değildir.
Matematik bilim değildir, matematik bilimin dilidir.
felsefe öğretmenimisin kardeş, okullardan atılınca matematiğemi sardın.
“ matematik tümevarımsal bir bilimdir ve bu tümevarımsal bilim sonsuz kümeler için geçerli. bu sonsuzlukları tümevarımsal bir şekilde kavrıyoruz ve kavradığımız zaman da o sonsuzluğu hissediyoruz, sınırsızlığı. ve bu bize mutluluk veriyor, çünkü ölümü unutuyoruz..
herkes ölümsüz olduğunu hissettiği alanda çalışmak ister. ben de matematikte kendimi ölümsüz hissettim.”

cahit arf. ( 10 tl banknot üzerinde resmi olan kişi )
Matematik sadece tümevarımsal (indüktif) bir bilim değil aynı zamanda tümdengelimsel (dedüktif) bir bilimdir. Descartes matematiğin tümdengelimsel metodunu kullanarak tanrının varlığını ispat etmeye çalışmış, kant ise matematiği tamamen tümevarımsal metotlara indirgeyerek descartes'in metodunu eleştirmiştir. oysa matematik bu iki yöntemi soyut aklın sınırlarını zorlayarak kullandığı için bütün bilim dallarının şahı, padişahıdır. matematiğin en önemli görevi akla güveni sağlamasıdır. Öyle kesin ve yanlışlanamaz bilgileri ortaya çıkaran matematik sayesinde akla güveniriz. Akıl bir alanda kesin doğrulara ulaşabiliyorsa, her alanda doğruya ulaşabilir demektir. O nedenle Gazali matematikten çok korkmuş ve felsefenin diğer ilim dallarına saldırdığı gibi matematiğe saldıramamış ve matematikten uzak durulması gerektiğini, inananların kafasını karıştırabileceğini (inanan derken kendi kafasını kastediyor) söylemiştir. çünkü o akla kesin bir güvensizlik besliyordu. ve aklın güvenilir bilgi veremeyeceği ispatlamaya çalışmıştı. örneğin diyordu rüyayı biz gerçek zannederiz ama uyanınca herşeyin hayal/vehim olduğunu anlarız. işte diyordu Gazali, akıl sadece vehim üretir. Fakat akıl aynı zamanda matematik gibi bir ilmi ortaya koymuştu ve bu ilim kesin doğruları veriyordu. Eğer matematiğin doğrularından kaçmayıp 'evet akıl kesin bilgiye ulaşabilir' deseydi Gazali'nin bütün sistemi çökecekti, alt üst olacaktı. o ne yaptı peki, kuyruğu kısılmış kedi gibi kaçtı matematikten ve müslümanların matematikten uzak durmasını söyledi. çünkü ona göre kesin bilgiyi sadece vahiy verebilir. ve vahiy benzeri bilgi aldığını iddia eden şeyhlerin ilham'ı. Bunun dışında insan aklıyla kesin bilgiye ulaşamaz. işte başımıza gelen felaketlerin kökleri...

önce senin aklını elinden alıyorlar. akıl elimizden alınırsa geriye ne kalır diye sormuyorlar.
değil midir?
şu tartışmanın seviyesine bakar mısın... biri diyor tümavarımsal bilimdir, diğeri diyor hayır efendim aynı zamanda tümdengeilmsel bilimdir. siz üşenir okumazsınız diye özet geçtim. ben de bir tek ilk satırları okudum zaten.

yemin ederim boğazım düğüm düğüm oldu.
Matematik bir bilim değildir.
Matematik, bilimin ana dili kabul edilir. Neden değildir diye açılması gereken başlıktır.
okumak isteyenler için : https://www.google.com/ur...v&cshid=1629491528952