bugün

ittihad ve tarakki cemiyeti bağlamında irdelenmelidir.
https://m.youtube.com/wat...Fn2Egc2VzIGtheWTEsQ%3D%3D

Şöyle bir ses kaydı vardır.. vatansever bir insan olduğuna eminim ama üst entry ile bir polemik yaratmamak için, olumsuz gördüğüm taraflarını da söylemiyorum..

Bu arada yukarıda bıraktığım kendi ses kaydı, şu ana dek dinlediğim en ağır politik eleştiridir.
110 yıl önce bugün, 11 haziran 1913'te, harbiye nezaretinden babıali'ye gitmek için otomobili ile yola çıkan hürriyet kahramanı, son baykuş avcısı, hareket ordusu kumandanı mahmut şevket paşa, kendisine pusu kuran 7 hain tetikçi tarafından katledildi...
görsel

harbiye nezaretinden babıali'ye giderken güzergahtaki, Tramvay hattında ve yapım çalışmasının sürdüğü dar yol, “Saraylı Hanım” ismindeki birinin cenaze alayı yüzünden iyice sıkıştığı için otomobil tetikçiklerin olduğu noktaya yakın bir yerde durdu.

Bu sırada tamir bahanesiyle üç saattir çeşme yanında bekleyen tetikçiler aradıkları fırsatı yakalamış olmakla rovelverlerle ateş etmeye başladı.
ilk kurşunlardan biriyle Mahmud Şevket Paşa yanağından yaralanırken, Yaver ibrahim Bey hemen oracıkta hayatını kaybetti.
görsel

Suikastçilere karşılık vermekte olan Uşak Kazım Ağa da ise yaralandı.
işte bu sırada Topal Tevfik otomobilin basamağına çıkarak pencereden Mahmud Şevket Paşa’nın beynini üç-dört kurşunla parçaladı ve arkadaşları ile araca binerek sur dışına kaçtı.

şehit mahmut şevket paşa'nın ruhu şad olsun...
görsel

#tarih
(bkz: mahmutşevketpaşa)
büyük paşadır.

hareket ordusunu kısa sürede istanbul a getirmiş büyük olayların önüne geçmiştir.

sultan abdülhamid i ruslardan daha fazla korkutmuştur.
Baykuş terbiyecisi büyük paşamızdır.

Kullandılar, fişini çektiler diye saçmalamak da yersizdir. Paşamızı şehit eden katiller ittihat ve Terakki karşıtı, alaydan yetişme sözde subayların kurduğu hain örgüt olan halaskar zabitan'ın itleri olup, yakalanmışlar ve cezalandırılmışlardır.
bağdat doğumlu , arap mı gürcü mü çeçen mi olduğu bilinmeyen
( birisine çok benziyor ) vatandaş .

Shevket Pasha was born in Baghdad in 1856 to a lineage of Chechen exiles from
Eastern Chechnya, his grandfather had moved from Tbilisi to Baghdad.

Though raised as an Ottoman, most sources claim that he had Chechen
ancestry.[2][3][4][5] Some sources also claim he had Iraqi Arab,[10] Georgian,
[11] Albanian or Circassian[12] ancestry.

https://en.wikipedia.org/wiki/Mahmud_Shevket_Pasha

darbeci , ittihatçı arnavut subayların rütbesi düşük olduğundan mahmut
şevket paşayı kullandılar . 27 mayıs darbecilerinin cemal gürseli kullanması gibi .
sonra da fişini çektiler .....

sonra on yıllık korku filmi başladı .....

bulgar askerleri çatalcada . 1913 ...

görsel

görsel
(bkz: bıyık paşa)

o ne öyle maşallah.
Mahmud şevket paşa, Bağdat’ta doğup büyüdü, bundan ötürü Arap lakabıyla da anılır. Abdülmecid devri mutasarrıflarından Çeçen asıllı Kethüdâzâde Süleyman Bey’in oğludur. Köklü bir Türk ailesinden gelen annesinin soyu IV. Murad dönemine kadar uzanır. Bağdat’taki rüşdiyede bir yıl okuduktan sonra askerî okula devam etmek üzere istanbul’a geldi (1870). Üsküdar Atlamataşı Askerî Rüşdiyesi’ne iki yıl devam edip Kuleli Askerî idâdîsi’ne kaydoldu (1873). Burayı bitirince 1876’da Mekteb-i Harbiyye’ye girdi ve 1878’de mezun olup erkân-ı harbiyye sınıfına geçti. 1880’de burayı da yüzbaşı rütbesini almış olarak bitirdi ve Erkân-ı Harbiyye Dairesi’nin ikinci şubesinin telif ve tercüme bürosunda göreve başladı. Arapça yanında Almanca ve Fransızca da biliyordu. Daha sonra Mekteb-i Harbiyye’de cebir ve hendese, fenn-i esliha, endaht nazariyeleri gibi dersler vermeye, çeşitli dergilerde yazılar ve tercümeler yayımlamaya başladı. Mekteb-i Harbiyye’yi ıslah çalışmalarını sürdüren Von der Goltz Paşa’nın muavinliğini yaptı ve takdirlerini kazandı. 1884’te kolağası oldu.

Alman askerî misyonunun yönlendirmesiyle yeni silâhların büyük ölçüde Almanya’ya sipariş edilmesi kararlaştırılınca Vidinli Tevfik Bey riyâsetinde kurulan silâh satın alma komisyonlarında çalıştı. 1890’da miralaylığa yükseldi. Bu arada incelemelerde bulunmak üzere Almanya ve Fransa’ya seyahat etti ve alınacak silâhların seçiminde önemli rol oynadı. Uzun yıllar Almanya’da kaldı. 1895’te mirlivâ oldu. 1901’de ferikliğe terfi etti ve aynı yıl Hicaz demiryolu hattında Mekke-Medine telgraf hattının yapılmasına memur edildi. Bu vazifeyi bir sürgün gibi algılaması II. Abdülhamid’e karşı duygularını değiştirdi. Altı yedi ay kadar sonra döndüğünde tekrar eski görevinin başına geçti. 1905’te birinci ferikliğe yükseltilerek Kosova valiliğine getirildi. Burada ittihat ve Terakkî Cemiyeti ile ilişki kurdu ve rejim aleyhtarlığına göz yumdu. 1908’de Üçüncü Ordu kumandanlığına tayin edilen Mahmud Şevket Paşa, II. Meşrutiyet’in ilânıyla ve istanbul’dan Meşrutiyet’in korunması için Üçüncü Ordu’dan avcı taburlarının istenmesi üzerine siyaset sahnesinde hızla yükselmeye başladı.

31 Mart Vak‘ası’nın ardından istanbul’a yürüyen Hareket Ordusu’nun başında istanbul’a geldi ve şehirde sıkı yönetim ilân etti. Kısa zaman içinde etkin bir rol oynayarak II. Abdülhamid’in hal‘i ve Sultan Reşad’ın (V. Mehmed) tahta çıkarılmasıyla sonuçlanacak olan saltanat değişiminde etkili oldu. 18 Mayıs 1909’da Birinci, ikinci ve Üçüncü ordular müfettişliğine getirildi. Hükümet ve meclis üzerinde otorite kurarak sıkı ve sert bir yönetim uyguladı; nihayet giderek ittihat ve Terakkî Cemiyeti ile ters düşmeye başladı. Hüseyin Hilmi Paşa’nın sadâreti Mahmud Şevket Paşa’nın tahakkümü altında geçti ve ibrâhim Hakkı Paşa kabinesinde Harbiye nâzırı olması önlenemedi (25 Ocak 1910). Her üç ordunun müfettişliği görevini bırakmaya razı olmadı. Aynı yıl başlayan Arnavut isyanını sert bir şekilde bastırmış olması Balkan Savaşı’ndaki çözülmenin sebeplerinden birini teşkil edecektir. Yemen isyanlarını bastırmak için Trablusgarp’tan asker çekmesi italyan saldırısındaki (1911) zayıf direnişin sebeplerinden biri olarak görülmüş ve kendisi için ayrı bir eleştiri konusu olmuştur. ibrâhim Hakkı Paşa kabinesinin düşmesiyle kurulan Said Paşa kabinesinde de Harbiye nezâretini korumakla beraber bir müddet sonra istifa etmek zorunda bırakıldı (Temmuz 1912). Said Paşa kabinesinin de istifasıyla Gazi Ahmed Muhtar Paşa başkanlığında kurulan “büyük kabine” kendisini Balkan Savaşı esnasında Alasonya Ordusu kumandanlığına getirmek istediyse de Mahmud Şevket Paşa zafer ümidi görmediğinden bu görevi kabul etmedi. Savaşın ardından basın ve muhalefet kendisini yenilginin sorumluları arasında gösterdi.

Balkan Savaşı’nda Bulgarlar’ın Edirne’yi de alarak istanbul önlerine kadar gelmeleri barış yapılmasını kaçınılmaz kılmıştı. Bulgaristan’ın Romanya’nın da iştirakiyle komşularına karşı savaşa devam etmek zorunda kalması hiç olmazsa Trakya ve Edirne’nin kurtarılması için bir fırsat vermekteydi. Büyük kabinenin kayıplara razı olması üzerine ittihat ve Terakkî Cemiyeti Bâbıâli’ye baskın düzenleyerek bir hükümet darbesi yaptı ve Sadrazam Kıbrıslı Kâmil Paşa istifaya mecbur edildi (23 Ocak 1913). Yeni kabine ittihatçılar’ın teklifini kabul eden Mahmud Şevket Paşa tarafından kuruldu. Çatalca istihkâmlarında ordunun durumunu teftiş eden yeni sadrazama göre ordunun tekrar savaşması mümkün değildi. Ancak ittihatçılar’ın baskısı karşısında Edirne’nin kurtarılması amacıyla saldırı kararı alındı. Komşularının sürdürdüğü savaşın baskısı altındaki Bulgaristan, Trakya’daki Türk ileri harekâtı karşısında duracak halde değildi. Edirne’nin tekrar ele geçirilmesi, ucuz kahramanlıklarla II. Meşrutiyet’in ilânından beri kendilerine zafer destanları düzülmesine alışmış son dönem askerlerine iktidar yolunu açan bir manevra havasında geçti ve “Edirne fâtihi” sanı etrafında başta Enver Paşa olmak üzere pek çokları arasında amansız bir yarış başladı, dolayısıyla düşmanlık tohumları ekildi.

Eskiden beri tam olarak anlaşamadığı ittihat ve Terakkî ileri gelenleriyle, sadrazam olarak iktidarının paylaşılmasına izin vermeyen bir kişiliğe sahip olan Mahmud Şevket Paşa arasındaki sürtüşmeler giderek büyüdü ve cemiyet onu bir tehdit olarak görmeye başladı. Öte yandan muhalefet de sadrazama karşı sertleşmişti. Mahmud Şevket Paşa, istanbul muhafızı olan Cemal Paşa’nın kendisine karşı bir suikast düzenlenebileceğine dair uyarılarına ise pek itibar etmemekteydi. 11 Haziran 1913’te Harbiye Nezâreti’ndeki çalışmalarını bitirdikten sonra sadârete doğru yola çıkan Mahmud Şevket Paşa Çarşıkapı civarında silâhlı bir saldırıya uğradı ve öldürüldü, ertesi günü Hürriyet-i Ebediyye tepesinde toprağa verildi. Silâhı ateşleyen Topal Tevfik ve diğer iş birlikçileri kısa zamanda yakalanarak idam edildi. Suikast olayında paşadan kurtulmak isteyen ittihat ve Terakkî Cemiyeti’nin rolü olduğunda şüphe yoktur. Dönemin padişahı gibi bir kukla olacak olan Said Halim Paşa’nın sadâretiyle cemiyetin elinde olay, ittihatçılar’ın sıkı ve sert bir idare oluşturularak muhalefeti susturmalarına vesile olmuştur.

Mahmud Şevket Paşa, ittihatçı olmamakla beraber iktidar kapısını açtıkları ve iktidarına ortak olmak istemedikleri sürece bunlara sempatiyle bakmıştır. Çehresi ürküntü veren bir görünüşe sahipti; asabî ve sert mizaçlı, süratle iş gören ve görülmesini isteyen bir şahsiyetti. Bununla beraber cesareti az, ancak fazla ihtiyatlı ve temkinliydi. Bazı devlet sırlarını dönemin padişahından bile gizlediği söylenir. Hareket Ordusu’nun başında istanbul’a girmesinden ötürü her devrin kalemleri kendisini Napolyon, Mithad Paşa ve II. Fâtih gibi unvanlarla yüceltmeye çalışmışlardır. Diktatörce icraatı bu gibi söylemlerin etkisinde kaldığına işaret edebilir. Mekteb-i Harbiyye’de de okutulmuş olan Logaritma Cedâvili Risâlesi (Jean Dupuis’den tercüme, istanbul 1301, 5. bs., 1330), Fenn-i Esliha (istanbul 1301), Usûl-i Hendese (I-II, istanbul 1302-1304) gibi bazı derleme kitaplar ve tüfeklerle ilgili risâleler (Asâkir-i Şâhânenin Piyade Sınıfına Mahsus 87 Modeli Mükerrer Ateşli Mavzer Tüfeği, istanbul 1303; Mükerrer Ateşli Tüfekler, istanbul 1308; Küçük Çaplı Mavzer Tüfekleri Risâlesi, istanbul 1311; Küçük Çaplı Mavzer Tüfeklerine Mahsus Atlas, istanbul 1311) kaleme almış olduğu bilinmektedir. En önemli eseri Devlet-i Osmâniyye’nin Bidâyet-i Tesîsinden Şimdiye Kadar Osmanlı Teşkilât ve Kıyâfet-i Askeriyyesi’dir (I-III, istanbul 1320). Kitap, kuruluşundan 1902 yılına kadar Osmanlı askerî teşkilâtını ele alır ve bu konuda ciddi bir araştırma olarak kabul edilir.

Kaynak: tdv islam ansiklopedisi.
Hareket ordusu komutanı.
Kendi kurduğu tuzağın kurbanı.
Devrik hükümdar, 5 Temmuz 1909’da yazdığı ve Mahmud Şevket Paşa’ya posta ile gönderttiği arzıhalinde tahttan indirilen ağabeyi Beşinci Murad ve ailesine nasıl ihtimam gösterdi ise kendisinin de aynı alâkayı beklediğini yazıyor, bazı taleplerde bulunuyor, bunların yerine getirilmesi hâlinde bankadaki, yani Alman Bankası’ndaki hesabında bulunan parasının tamamını orduya devredeceğini vaadediyordu.

Abdülhamid’in dilekçesinde “iyi ve kötü, fakat iyi niyetle 34 yıl vallahi ve billâhi geceli gündüzlü devlet ve millete hizmet ettim. Şehislâm Efendi vasıtasiyle ettiğim yemine aykırı hal ve harekette bulunmadım. Meşrutiyet aleyhinde nüfuzumu kullanmadım. istanbul’daki asker hâdisesinde (31 Mart olayında) vallahi bilgim yoktur. işte buralarını yeminle temin ederim” diyor, sonra içerisinde bulunduğu vaziyet hakkında “…Servet ve eşyam zaptedildi. Perişan ve şâyân-ı merhamet (merhamet gerektiren) bir halde kaldım” diye yazıyordu.

Sabık hükümdarın “Devlet, millet, Mebûsan ve askere hitâben arzıhalimdir” başlıklı dilekçesi istanbul’a hâkim olan Hareket Ordusu’nun kumandanı Mahmud Şevket Paşa’yı hiddetlendirdi. Paşa, dilekçe ile ilgili olarak emrindekilere gönderdiği yazıda “Hayatı ordu tarafından garanti edildiği halde yeni garantiler istemesi orduya hakarettir. Namus erbâbının nasihatlerini dinlemediği için felâketine sebep olan böyle tereddütlü davranışlardan vazgeçip mert şekilde hareket etmesi gerektiğini kendisine bildirin” dedi ve Abdülhamid’in bütün taleplerini reddetti.
Aptülhamit'in ve yiyici şürekasının hakkından gelen büyük paşamızdır.

Yobazlar aptülhamit'i yalan yanlış anlatırlar ama beslediği hırsız, uğursuz, ırz düşmanı şürekasının hiç lafını etmezler.

Hele bir ırz düşmanı haraççı serhafiye Fehim paşa iti vardır ki bilen bilir.. Kaçarken halk parçalamıştı şerefsizi...
Bre nabekar diye Abdülhamid e posta koymuştur basit bir herif değilmiş belli ki.baktılar baş edemiyorlar bombalı armut yaptılar üstüne kız ismeti mardinli gaddar kerimi saldılar.
Türk çimento müstahsilleri birliği "bu adamın taşaklarına beton yetmez, üretimimiz bu talebi karşılayamaz" deyince heykelinin dikilmesinden vazgeçilmiştir.
ismet inönü ve enver paşalar kurmaylarıdır. üçü bir resimde.

görsel
Sultan Abdulhamid Han Hazretlerini tahttan indirip Osmanlı'nın yıkılmasında rol oynamış insan..
zamanın cehapelisi. darbeyi çok severdi rahmetli.
31 mart gecesi aklıma gelmiş büyük asker ihtilalci Türk subayı. hareket ordusunun 31 mart ayaklanmasını bastırma tarihiyle seçim sonuçları ayrıca anlam kazanmıştır.
Hürriyet kahramanı.
kafkasdır, yalnız hatırlamıyorsam çeçen idi. sevmem.
Gerçek bir Aydın.
Bugün böyle bir adamın chpnin ya da mhpnin başına geçtiğini düşündüm bir an.
kafkas kökenli, bir çeçen'dir. bilirsiniz, bizden olan, bizden olandır.

bizden olmayan, "bizden olmayandır".
ittihatçi falan değildir.
sayın paşam,

bizi zamanında bu dertten, tasadan, istibdattan, zulümden, yıkımdan, kayıptan kurtardığın için ve yüzyıllarca taife-i etrak'ı sömürüp onunla alay eden bir avuç iş bilmezlerin belki de en büyüğü olan o köhne bizansın yıldız burcunda ikamet eden baykuşu indirdiğin için türk çocukları olarak müteşekkiriz.

saygılar.