bugün

ankara devlet tiyatro'sunda hali hazırda sahnelenen oyun. irfan şahinbaş atölye sahnesinde oynanıyor. dekorlar ve oyunculuklar gerçekten büyük bir emeğin ürünü.

bilen bilir zaten , irfan şahinbaş sahnesinin dekoru antik yunandaki sahneler gibi tasarlanmış. dolayısıyla oyuna bambaşka bir atmosfer katmaktadır bu yönüyle.
sinema pahalı , tv ümit vaad etmiyor , e o halde tiyatroya.
coşkun ırmak rejisiyle ankara dt' de sahnelenirken, ''şaibeli'' bir şekilde ankara dt müdürü kemal başar tarafından repertuardan kaldırılan aristophanes oyunu.

bahsi geçen ''şaibeli'' tutum için rejisör coşkun ırmak:

''erotizmin işlenmesi ve benim siyasi yorumum, oyunun repertuardan kaldırılmasına sebep olmuştur''

diyerek, türkiye' de çalışan bir rejisörün başına gelebilecek içler açıcı -kısıtlayıcı- durumu gözler önüne sermiştir.

eshefle kınanır!
(bkz: kadinlarin isyani)
aristophanes'in antik öyküsü, aslında fantastik bir kurgulamadır: lysistrata adlı devrimci kadının öncülüğünde toplanıp örgütlenen kadınlar yıllarca süren yunan-ısparta savaşlarına son vermek için kocalarını''ya savaş ya aşk'' ikilemiyle karşı karşıya bırakırlar. kuşkusuz,''savaşma, seviş!'' fenomeninin kaynağı da bu efsanedir.
(bkz: kadınların savaşı)

aristophanesin savaş bitiren oyunu. kadınların erkekler üzerinde ne büyük bir güce sahip olduğunu gösterir, gariptir ki antik yunandan günümüze değişmeyen tek şey budur.
coskun irmak'in son sahnelemesinde yönetim tarafindan kaldirilmis, her caga ayak uydurabilecek, söyleyecek sözü olan iyi bir antik yunan komedyasi..
(bkz: şalvar davası)
Aristophanes'e ait bir komedya. Türk sanat çevresi tarafından en çok uyarlaması yapılan eserler arasındadır. Kadınların isyanı, Kadınların Savaşı, Aşk Grevi vb. isimlerle birçok kez yeniden yazılmış sahnelenmiştir. Şalvar Davası ismiyle de sinemaya uyarlanmıştır.
Ana konusu savaştan bunalan kadınların bu duruma son vermek üzere erkeklerle sevişmemesini konu alır. sonunda abazanlıktan bunalan erkekler barış yapmaya karar verirler.
kadınların sahneye çıkmadığı bir çağda bu kadar kadın karakteri erkeklerin nasıl oynadığını çok merak ettiğim oyundur. yani perukla kostümle kadın olmuş elli tane erkek bence çok çirkin. ha antigone rolündeki bir erkek kadar değil belki ama, ne bileyim...
bgst (boğaziçi gösteri sanatları topluluğu) pek güzel yapmış. ellerinden geleni sergiliyorlar.
izlenesi ama en çok da hevesleri sevilesi ve desteklenesi.
Üsküdar müsahipzade celal sahnesinde pek güzel sunulan oyun. Kadınların cinselliğini pasifleştirerek bir barışa imza atmasını konu alıyor.

(bkz: savaşma seviş)
(bkz: kadınlar da savaşırsa)
(bkz: vermicem vermicem benim değil mi vermicem)
istanbul'da şehir tiyatroları tarafından sahnelenen oyun. tabii ki bizdeki hali biraz mutaassıplaştırılmış uyarlaması.
buna rağmen oyunu fazla seksüel içerikli bulup terk edenler var ki kıl olmamak elde değil.

bana sorarsanız şehir tiyatroları tarafından uyarlanan hali gayet de dozunda cinsellik barındırıyor. zaten hikaye hakkında az buçuk fikir sahibi olan bireyler ortada ne olacağına kanaat getirebilir. yoksa oyunun dünya çapındaki alternatif sahnelerine baktığımızda pek de bizdeki gibi "naif" bir içerikle sunulmadığını görebilirsiniz.

şehir tiyatroları tarafından sergilenen;
http://www.ibb.gov.tr/sit...alar/Oyun.aspx?oyunid=423

bu da yurt dışından alternatif bir sahneleme;
https://www.youtube.com/watch?v=aFnOgBKTCYc
aristofenes'e ait olan bu oyun antik yunan'da milattan önce 411 yılında yazılmış ancak savaş karşıtı mesajlar taşıdığı gerekçesiyle tam 24 yüzyıl sonra yani 1967 yılında yunanistan' da askerî cunta tarafından yasaklanmış.