bugün

yaylı çalgılar ailesinin en büyüğü..
keman türünün en kalın sesli çalgısı..
jazz denince akla gelen..
yaylı çalgılar ailesinin en büyük ve en kalın sesleri çıkarabilen çalgısı. 4. çizgi fa anahtarı kullanılır bu enstrümana nota yazılırken. çok tiz pasajlarda sol anahtarına geçilir. yazılanın bir oktav altından duyulur. yaysız değil arşesiz çalımdır doğrusu. bu tekniğin adı pizzicato'dur ve bütün yaylı çalgılarda özellikle orkestral yazımda kullanılır.
Standart kontrbas günümüzün en büyük enstrümanlarından biridir. Ancak dünyanın gelmiş geçmiş en büyük kontrbası, 4,9 metre uzunluğundadır ve Paul de Wit tarafından Cincinnati Müzik Festivali kutlamaları için 1889 yılında yapılmıştır.
hormonlu keman.
metin belgin in hem yönettiği hem oynadığı patrick süskind oyunu.
bas gitar dan daha heybetli.. fakat küçük kızlar diğerini çalanları sever..
istanbul devlet tiyatrosu oda tiyatrosu sahnesinde oynanan 1 saatlik bol muzik dinletili metin belgin oyunu.
http://www.istanbul.edu.t...ruments/kontrbas/kbas.jpg
Keman ailesinin en büyük ve en pes sesleri veren çalgısıdır. Genelde 180 cm boyunda olup 4 teli vardır. Yaylı sazların çoğu gibi kontrabas'ın bazı formları da 15. yy da görüldü. Bunu takip eden üç yada dört yüzyılda da dizaynları değişmeye devam etti. 18.yüzyılda üç telli olanlar vardı ve sonra beşe çıktı. 1800'lerde bazı kontrabas yapımcıları süper ölçülerde baslar yapmayı denemekten zevk almışlardır. Fakat ölçülerinden dolayı bu aletleri çalmak çok zordu. Bazıları uzundu ve çalmak için iki kişi gerekiyordu. Biri eğiyordu ve diğeri çalıyordu. Bu kocaman enstrümanların bazıları müzelerdedir.

Kontrbas, 18. yüzyılda bazı orkestralarda standart enstrüman haline geldi. Haydn ve Mozart zamanında gerçekten popüler oldu. En iyi kontrabascılar Avrupa'yı dolaşıyorlardı. En iyilerden biri olan Domenico Dragonetti ingiltere'ye yerleşti ve kontrabası orada popüler yaptı. Diğer italyan bascı Giovanni Bottesini aynı zamanda besteciydi. Verdi ile birlikte çalıştı ve iki kontrabas için konçertolar yazdı, operalara katkıda bulundu. Modern orkestralarda genellikle sekiz kontrbas kullanılır. Kontrbasların, orkestra ve oda müziği topluluklarında büyük görevleri vardır.

Bu aleti rahat çalabilmek için uzun boylu olmak, sağlam bir elyapısına ve birbirinden ayrılmış parmaklara sahip olmak gerekir. Bu çalgıyı öğrenmek için en ideal yaş 14-16 yaşları arasıdır. Çalarken ayakta durmak ya da yüksek bir taburede oturmak gerekir.

telli baslar 18. ve 19. yy da çok yaygındılar ve bugün de Doğu Avrupa halk müziğinde kullanılmaktadırlar. 19.yy gelene kadar bası çalmanın tek yolu dışa eğimli bir yaydı. Daha sonraları müzisyenler telleri çekmeyi ve içe dönük yaylada ses çıkartmayı keşfettiler. Baslar orkestra ve oda müziklerinde kullanıla gelmiştir. Bugün de jazz ve diğer popüler müzik türlerinde önemli bir ritm aletidir.
viyolonsel ve keman ile birlikte oda orkestrasını tamamlayan üçüncü aktör. klasik müziğin temel yapıtaşlarından.
Patrick Süskind'in yazdığı oyun. Tek kişilik bu oyun, Süskind'in ilk büyük çıkışıdır. Alman Tiyatrosu'nun üretken yazarlarından olan Süskind'in yapıtı Kontrabas (Der Kontrabass) birçok dile çevrilerek tek perdelik, tek kişilik bir oyun olarak sahnelenmiştir. Devlet Tiyatroları da bu oyunu Ankara oda tiyatrosunda 2008-2009 sezonunda sahnelemiştir.
hüzünlü fil.
çok çılgın çalan var bu müzik aletini. kontrbası öttürmek bu olsa gerek.

http://www.dailymotion.co...hers-rock-it-up-195_music
olcay kavuzlu oyunculuk gösterisi yapıyor. kaçırmayın derim.

http://www.devtiyatro.gov...web/oyunlar/oyun0836.html
bas gitarın babasıdır ve mükkemmeliyet seviyesinde değildir, çünkü insan fiziğine göre küçük bir şekilde tasarlanmıştır ki bu tasarım bile insanlara büyük gelebilmektedir.
(bkz: ozan musluoğlu) nun en kaba tabirli en inceden solo attığı enstrümandır.
http://www.youtube.com/watch?v=xtymopn0que
bu güzel sese aşina kulakların zaz dinlemesi gerekir.
çalmak istediğim enstürmanlar listemde 3. sırada olan enstürman.
biraz önce çalarak tekrar özlediğimi anladığım enstruman. sesi paha biçilemez.
kitabı can yayınları ülkemizde de yayınlanmış, patrick süskind' in dehasını tiyatroda da gösterdiği oyundur.
Görüntü itibariyle latin bir kadına benzer. Doğru kullanıldığı zaman sesi bir kadın sesi kadar huzur verebilirken yanlış bir kullanımda* o huzur veren kadın canavara dönüşebilir. Çalmak istediğim fakat bir türlü cesaret edemediğim *yaylı bir çalgıdır*
--spoiler--
anlıyorsunuz, değil mi, metafizik, yani sırf fiziksel türden olan varlığın ötesinde, zamanın ve tarihin ve politikanın ve fakirin ve zenginin ve hayatın ve ölümün ötesinde.müzik sonsuzdur.goethe şöyle der:''müzik öyle yücedir ki hiçbir akıl sırrına eremez; müzikten her şeye egemen olan ve kimsenin hesabını tutamayacağı bir etki yayılır.

***
bir keresinde şartları zorlayayım dedim, ariadne provasında.echoyu söylüyordu, çok bir şey değil, sadece birkaç ölçü.yönetmen de onu sadece bir kere sahne önüne yolladı.baksaydı, gözlerimi gmd'ye dikmiş olmasaydı, oradan görebilirdi beni...düşündüm ki, şimdi bir şey yapsam, dikkatini çeksem...bası devirsem ya da yayımla önümdeki viyolonsele dalsam ya da olağanüstü yanlış çalsam farkına varılırdı belki, çünkü sadece iki basız.ama sonra vazgeçtim.her şeyi söylemesi yapmasından kolay.
--spoiler--

patrick süskind'in 1980 yılında kaleme alığı tek kişilik oyunudur.oyunda bir kontrbasın, bir müzisyen üzerinden toplumun, bireyin, müziğin, cinselliğin, hiyerarşinin ve pek çok şeyin dedikodusunu yapması ironik bir şekilde aktarılmaktadır.
görsel