bugün

kendi bu ismin içinde olmayı kabul etmiyor da olsa varoluşçu düşünceye uygundur fikirleri.
alman filozof ve psikiyatr. çağdaş dünya sorununu ortaya koyar ve bu sorunu çözmek için bir şifre, aşkınlık ve aşk felsefesi önerir. felsefi düşünceyi bir kuram olarak değil, bilgeliği ve deneyimi içeren benzersiz bir uygulama olarak görür.
felsefenin sürekli yolda olmak anlamına geldiğini iddia edendir.
alman feylezof ve deli doktoru olarak da bilnir. insanı tüm felsefesinin odağı kabul eder ve felsefenin yegane işlevinin insanın varlığını açıklaması olduğuna inanır. jaspers'in felsefesi "kuşatan" kelimesi ile ifade edilebilir. buna göre tüm sınırlı varlıklar üzerinde onları saran bir güç vardır ve bu daha çok dini bir kavramdır.ona göre tüm ilimlerde başarılı olmak için de bilimlerin bu "kuşatan" ile temas kurması gereklidir. jaspers bilimi küçümser ve onun insan hürriyetini anlamakta aciz kalacağına inanır. bazı eserleri:düşünce ve existenz, felsefeye giriş, gerçeğin çevresinde, tarihin başlangıcı ve sonu, atom bombası ve insanın alınyazısı, çağımızın ruhsal durumu...
adı genelde heidegger ile anılan 1883 doğumlu 1969 yılında ölen varoluşçuluğun savunucusu filozof.ilk eserleri psikopatoloji üzerine olmuştur.bu eserlerinde ölüm toplum yaşamı iyi kötü kavramı kader inancı gibi tüm bireyleri ilgilendiren konuları ve bunların sonucu verilen bireye özgü fakat toplumsal olan tepkileri incelemiştir. daha sonra varoluşçuluk felsefesini benimsemesiyle Felsefe adlı 3 ciltlik bi eser yayınlayarak kendi bakış açısıyla varoluşçuluğun temellerini formulize etmiştir.
Bazı kişiler için jaspers ,heidegger'den daha kapsamlı ve daha kabul edilebilir bi bakış açısıyla yaklaşmıştır varoluşçuluğa bunun nedeni olguculuk ve idealizmin katı sınırlarından dışarı çıkabilmesi, açıkgörüşlü olmasıdır..
''felsefe nedir?'' adlı kitabıyla felsefenin nasıl bir yolculuk olduğunu meraklısına gereğiyle açıklamış olan filozoftur.
şu saatte beni masa başında tuttuğu için kendisine lanet yolladığım filozoflardan biridir.
"ussal olan kendisi olmadan düşünülemez - ussal olmayansa o olmadan realiteye kavuşmaz; felsefe yapma, ussal olmayanı (ussal-karşıtı olanı) anlamaya çalışmamızla başlar" - diye modernist-aydınlanmacı dayatmanın amına koymuştur.
“Jaspers’e göre kişinin her an yorumlamak zorunda olduğu tek şey ‘varlığın şifresi’dir.”
“Varoluşçu Karl Jaspers’e göre ağır hastalıklar, büyük suçlar, ölüm tehlikesi vesaire gibi varoluşa çarpan hadiseler ‘sınır-durum’dur”