bugün

osmanlı zamanında eve misafir geldiğinde kahveyle birlikte su getirilirmiş. misafir toksa kahveyi alırmış. açsa suyu. tabii ozaman hemen sofra kurulurmuş. böylece çok ince bir nezaketle anlaşılırmış..
telvesi yüzünden.
fincan kahve içtim kursağımda kaldı telvesi sözlerine karşı su en iyi çaredir.
telve acıdır.
gelenek haline gelmiştir.
önden suyu içer ağzında kalan diğer tatlardan arınırsın sonra kahveyi içersin ki ağzına saf kahve tadı gelsin diye, mantık budur efendim.
bilinenin aksine kahvenin yanında getirilen su, sonrasında telve tadını geçirmek için değil, içmeden önce ağzı temizlemek ve kahvenin tadını daha iyi alabilmek içindir.
çok koyu ve sade kahve içtiğiniz zaman üzerine içilen su şeker gibi gelir bir de bu yönü vardır.
şöyle ki:(#8396573)
her tudum ilki gibi zevk versin diye. bu etkiyi iyice güçlendirmek için bunların yanına az bir nane likörü bir de küçük çikolata ekleyin, tadından yenmez.
gırtlak temizlensin diye.
eşşeğin zikinden dolayı diye.
soru başlığa cevap entry girebilelim diye.
ne kadar doğru bilmiyorum ama eğer kahve beğenilirse o su içilmez; ama eğer beğenilmezse içilirmiş.
ipnelik olsun diye,yada su getirenleri çok olsun muhabbeti olsun diye,yada asıl istenen su dur kahve yanında gelmiştir yada,he başka yada yok..
kahvenin yanında gelen su ağızdaki diğer tatları temizlemek için önce içilir. kahveden sonra su içilmez bunu yapana da kız verilmez dikkatli olunması gereken durumdur.

zira kız bu kahveyi rezil etti beni de rezil eder diye düşünebilir.
tepsi boş gözükmesin diye.
önce suyla ağzını temizle ki kahvenin tadını daha güzel al dır.
telve tortumsu, ince tanecikli bir yapiya sahip oldugundan mutevellih bogazda gicik yapmaya elverislidir bu gibi durumlarin akabinde girilen oksuruk krizine onlemdir o bir bardak su.
gargara yapılsın diye.
Osmanlı'da kahveye atılan zehir renginden dolayı belli olmazmış zehrin en iyi kaybolduğu yiyecek/içecek maddesi kahveymiş. zehir suda çözünerek kendini belli eder. padişah kahveyi içmeden önce bir miktar kahveyi suya dökermiş bu şekilde anlarmış. o zamanlardan gelen bir adettir.
kahve telvesinin dişte ve damakta kalmasından dolayı olabilir mi diye insanı düşündüren soru.
(bkz: sen sor diye)
kahve içmek vücutta su kaybına neden olur. su içilerek bu dengelenmiş olur.
bir fincan kahve bir su bardağı kadar vücuttan su gitme sebebiymiş miş miş nedenide buymuş muş muşşş...