bugün

hristiyan dininin demirbaş eserlerindendir. bwv numarası 245´tir.hakkında söylenebilecek çok şeyler vardır. konu çok uzun olduğundan hiç girmesek daha iyi olacaktır, zaten johannes passion hakkında "entry" değil, olsa olsa kitap yazılır.

yalnız şuna değinmeden edemeyeceğim : giriş korosu, eserin ilk başında obuaların çaldığı geciktirme notalarına - geciken nota nedir, o da başka bir entry konusudur,ona da girmeyelim- uygulanmış, "varyasyon" diye nitelendirebileceğimiz bir kısım ihtiva eder. zaten bu ilk parça armonik bakımdan çok çok enterasandır. sonra johann sebastian, "entrance" olarak yazdığı ilk seklinde de zaten çok karmaşık olan yapının üzerine "chorus contrapunctus" u bindirir. sopranoların söylediği tek başlarına söyleseler aslında resmen pek de "tonal" olmayan yürüyüşler choro kulağa "tonal" şekilde duyulmaktadır. arkadaki orkestra olmadan sadece choro partisini tek başına duyma şansına sahip olmuş bir kişi neden bahsettiğimizi anlayacaktır. sonuçta aslında birbirine uymayan birkaç yapı "büyüklerin büyüğü" maestronun sayesinde birbirlerine uydurulmuştur.

johannes passion çok uzun bir eserdir(2,5 saat). uzun olmasına rağmen her anıyla ilgili yazılabilecek çok şey vardır. evangelist ve chorus bu eserde birbirlerini tamamlayıcı bir unsur olarak kullanılmışlardır mesela. bütün müzik tarihinde bu türden bir resitatif´in içerisine choro´yu karıştıran bir başka besteci yoktur - ama eser vardır ve bestecisi gene büyük maestro´dur-.. "bin ich es?- ben miyim? cümlesi koroyu 12 kez dolaşacaktır, çünkü 13,üncü olan izhak bu soruyu jesus´a sormamıştır, falan...bu pasaj tas çatlasa 40 saniye sürmektedir ve direkt resitatif´in içerisindedir, ama bu 40 saniye içerdiği karmasık contrapunctus yazıyla tarihe geçmiştir.

daha birçok aryalar, choraller ve bir sürü malzemenin tarifi imkansız işlenişiyle johannes passion hristiyanlık tarihi bir yana, bütün müzik tarihinin en önemli eserlerindendir, ve her çalınışı, olaydır.