bugün

1927 istanbul doğumlu, yaşadığı yıllarda ülkemizdeki değeri pek bilinmemiş saksofoncumuz. 1953 yılında Türkiye'nin gerçek anlamdaki ilk yerli caz orkestrasını kurmuştur. Çeşitli yerlerde çaldıktan sonra yetmişli yıllarda değişiklik için amerikaya gitmiştir. isveç'te tanıştığı don Cherry ile new york'ta karşılaşır. don cherry onu woodstock Creative Music Studio ya götürür. verdiği workshoplar ile oradakileri aksak türk ritimleriyle, türk makamlarıyla tanıştırır. iki sene boyunca verdiği derslerle çalışmalarla orada çok sevilir. Sadece sevilmekle kalmaz birlikte çaldığı müzisyenlerde doğu-batı sentez arayışını başlatır.

Seksenli yıllarda müzik bilgisiyle dolup taşan Sıral, yurduna dönüp burada da benzer bir okul açmayı planlamıştır. Marmaristeki arazisinde düşündüğü bu projeyi çeşitli aksiliklerden dolayı gerçekleştirememiştir. Bu olaydan dolayı bunalıma girmiş, yaşamına son vermiştir.

Bu üzücü hikaye burada bitirilmemiş, onu ve Creative Music Studio' yu anlatan bir belgesel çekilmiştir.

http://www.youtube.com/wa...ailpage&v=0ya8qsVpSQ0

istanbulda adını taşıyan ismet sıral creative music studio kurulmuştur.
https://www.facebook.com/groups/122759251091541/

ismet Sıral'ın birlikte çaldığı sanatçılardan bazıları:
Ayten Alpman, Burhan Tonguç, Şerif Yüzbaşıoğlu, Okay Temiz, özdemir Erdoğan, Tuna Ötenel, Ömer Faruk Tekbilek.

http://www.ismetsiral.org

detaylı bilgi için:
http://www.cmsistanbul.com/
güzel bir yazı: http://www.ismetsiral.org/tr/Media/Jazz.htm
neredeyse yarım asır öncesinin meşhur cazcılarından, saksafon sanatçısıdır. kıymetinin bilinmemiş olduğunu düşünüyorum. 70'li yılların hafif batı müziğini icra eden ayten alpman, erol büyükburç gibi ünlü isimler ismet sıral creative music studio'da yetişmiştir. saksafon üstadı, herkesin bildiği dave brubeck'e ait take five adlı şarkının 5/4'lük ritminin oluşturulmasında katkıları büyüktür.*
türkiye'de çok sesli her müzik ve icra edeni gibi fazla bilinmemektedir. bunun bir örneği de bodrum barlarında şarkı söyleyen norah jones'tur.

http://haber.sol.org.tr/k...az-yapacakti-haberi-79063
Bu müzisyenin hayatını anlatan Whiplash gibi bir film çekilirse büyük film olurdu. Müzisyenin sabrı, yeteneği, aşkları, başka ülkelere yolculukları, gelecekteki hayalleri, doğu batı köprüsünde caz müziği, garip ölümü. Bir film için fazlasıyla yeterli konu var.

yazıyı okuyunca bir film seyretmiş gibi oldum:
http://haber.sol.org.tr/k...az-yapacakti-haberi-79063
(d. 18 Ocak 1927, Fatih, istanbul - ö. 8 Ekim 1987, içmeler, Marmaris, Muğla), Türk müzisyen, saksofonist, flütist ve neyzen. Türkiye'nin ilk caz orkestrası şeflerinden.

Müzik konusunda çok geniş bir bakış açısına sahip olan sanatçı, cazdan rock ve arabeske, poptan sanat müziğine uzanan geniş bir yelpazede müzik yaptı. Başat enstrümanları saksofon, flüt ve ney olan sanatçının, 1950'li yıllardaki 'büyük caz orkestraları' döneminde kendi adını taşıyan bir orkestrası da vardı. 1960'larda başta isveç olmak üzere Avrupa'da da büyük yankı uyandıran "ismet Sıral Orkestrası"nda dönemin ünlü müzisyenleri ona eşlik etmişlerdi. New York, Woodstock'taki efsanevi "Creative Music Studio" (Yaratıcı Müzik Stüdyosu)'da verdiği dersler ve dönemin müzik devleriyle birlikte katıldığı caz konserleriyle batı müziği dünyasına Anadolu ezgileriyle Türk müziğinin ritm ve makamlarından izler bırakmıştır.

1980'lerde, 20 yıllık hayâlini gerçekleştirmek ve bir müzik okulu kurmak amacıyla yerleştiği Marmaris Turunç'tan geniş bir arazi satın aldı. Yedi yıl boyunca okulunu bir türlü kuramayan ve araziyi yanlış yatırımlar nedeniyle kaybeden Sıral, büyük bir hayâl kırıklığına uğrayarak 8 Ekim 1987'de Marmaris içmeler'deki evinde intihar ederek yaşamına son vermeyi tercih etti.

https://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0smet_S%C4%B1ral
vefatının 35. yılıdır.