bugün

Bir android kullanıcısı olarak iosun stabilitesiyle ezip geçeçeği versustur. Ama android ise geliştirilmeye açıktır.
ikisininde üstün özellikleri vardır.
Seçim yapmak zordur.
çok affederiz ios'un ters yatırıp düz si... versustur.
iki tarafın da oyun konusunda siki tuttuğu versustur. sakın bana bunu nasıl dersin bu kadar kaliteli oyun varken vs ile gelmeyiniz.

kardeşim bluetooth ya da wifi ağı ile bağlanıp da iki telefon yan yana oynayabileceğimiz oyun yok neredeye amk. sikik sikik oyunları kastetmiyorum. mesela nfs, fifa gibi oyunların internet üzerinden bile multiplayeri yok. ios da vardır ama o da internet üzerinden. e hacı abi ben ile kardeşimin telefonlarını psp gibi bağlayıp oynatacak oyun olmadıktan sonra neyleyim ben o oyunları. boru mu lan 2 bin lira veriliyor o telefonlara. ben ikinci el 250 tl aldığım atrix ile real racing 3 oynuyorum. fifa 14 oynuyorum. 2300 liraya xperia z2 ler, s5 ler çıkıyor, oyunlar ise benim atrix in bile çalıştırdığı aynı oyunlar. e o zaman ne anlamı var aynı oyun aynı mantık için 2000-2500 lira vermeye. tabi bunu oyun kategorisini göz önüne alarak söylüyorum. e kardeşim oyun oynayacaksan android ile ios ile ne işin var deme. 2500 tl ye telefon facebook için mi satılıyor. her platform övünüyor bizimkinin oyunları diye ama bi bok olmaz kardeşim. önce adamakıllı network kurup bağlanabileceğimiz oyunlar geliştir, ondan sonra 2500 liraya telefon satarsın.
Iosun daha stabil olduğu kesin.
ios un daha stabil olduğu, ama film, müzik, oyun yüklemede geri kaldığı karşılaştırmadır.anladık stabil ama kullanışlı değil be hacı. insan bi geri tuşu arıyor, tamam ekranda var ama her defasında parmağı ekranın en tepesine götürmek de dert ona bakarsan.
itunes desen ölümden beter.
şarjı saymıyorum bile.
her güncelleştirmeyle telefonun siki tutmaya daha da yaklaşması ve uygulamaların güncellenmesiyle zorunlu tutulan güncellemelerin telefonu daha çekilmez hale getirmei (örneğin iphone 4 ) yani ios 6 da kalacam desen de facebook kullanmak için bile ios 7 istemesi olayı
hafıza arttırma olayının olmaması ve iki hafıza arası telefon arası fiyat farkının kol gibi olması
bluetooth ile, çektiğin bir videoyu android gibi başka platformlara gönderememek (evet mail vs var ama kabul et ki bluetooth daha pratik )
yine hafıza kartının olmaması sebebiyle bluetooth yoluyla alamadığın bir şeyi, hafıza kartını takıp da alamama durumu. mesela bende atrix arkadaşta note 2 var. ben ona bir şey göndereceğim ama bluetooth dan gönderemedik. ben göndereceğim objeyi telefon hafızasına alıyorum, arkadaşın hafıza kartını telefonuma takıp kolaylıkla kopyalayabiliyorum. ya da ben dosyayı hafıza kartıma atıp, sonra kartı arkadaşın telefonuna takıp onun telefon hafızasına atabiliyorum.
her ne olursa olsun korsan oyun ve uygulama olayı android ile daha kolay. 5 dakikada 5 dolar vermek yerine apk sini bulabiliyorum. sakın bana o zaman uygulama geliştiriciler uygulama geliştirmez demeyin. o uygulamayı alan da çıkar, yazan da çıkar. niye ben alayım ki ?
android daha ucuz ve performanslı. mesela 800-900 liraya çok temiz ikinci el bir note 2, lg g2 gibi telefonları bulabilirsiniz. zevkinize kalmış. 4 inç e mahkum değilsiniz. hiçbir şeye mahkum değilsiniz.
android ile telefonu güncellememe hakkına sahipsiniz. mesela lg g2 ye 4.4 kurmanız gerekmez. 4.2 ile de etinden sütünden faydalanabilirsiniz. bu kadar güncelleme manyağı olmaya gerek yok. değişen sadece birkaç şey. ayrıca 4.4 kurdunuz ve beğenmediniz, performans düştü diyelim. kolaylıkla 4.2 ye dönebilirsiniz. özgürsünüz amk.
daha neler neler.

haa evet ne diyorduk ? ios daha stabil...
biri java ile yazılan , diğeri objective c ile yazılan iki işletim sistemi. ios daha stabil ve seridir. sebebi ise objective c ile yazılan ios, low levelda çalışarak cpu ile direkt iletişime geçer ve herhangi bir uygulamayı çalıştırdığınızda derleme süresi daha az olur.
java ile yazılan android ise high levelda çalışır. uygulamaları kodun cpu ya ulaşmadan önceki noktası olan java virtual machineye yollayarak derler.
nadiren de olsa android de oluşan kasılmaların nedeni de budur.
hangisi daha iyi şeklinde bir analiz yapıldığında ise iki işletim sistemin de kusursuz çalışmadığını söyleyebiliriz. fakat, bana göre daha spesifik olan android, ios a göre daha kullanışlıdır.
android kullanmak daha iyi gibi geliyor .
Android L ile birlikte Android ios u geçer şimdilik ios.
Önemli olan tek başına işlemci ya da tek başına herhangi bişey deel bebeem.

Önemli olan her şeyiyle uyumlu olan, Şarjı, ekranı, işlemcisi, arayüzü, kullanımı kolaylaştıran ve zevkli hale getiren herşeyiyle bütünü.

Şu an Berlin'den kankamla yazışıyordum, o bile Samsung iPhone'yi geçti diyo.

Bide bunlası s-pen ile yazıyom. iPhone'da var mı böyle bir keyif, Budala?
(bkz: tanrım çok kararsızım)
ios'tur. çünkü ios, andriod gibi uyarlama olmayıp tamamen mobil için yazılmış stabil bir işletim sistemidir.

1000 lira verdi diye samsung'un bayiliği yapan adamlar android diyebilir. Bakmayın siz onlara.
(bkz: symbian)
(bkz: nokia)
(bkz: hesap makinası)
(bkz: tost makinası)
macbook air, ipad air ve samsung galaxy s3 kullanıcısı bir bilgisayar mühendisi ve az buçuk android uygulama geliştirmiş biri olarak artık dayanamayıp katkıda bulunmak istediğim versus.

kendi halimde iki senedir s3 kullanıyordum, ipad air çıktıktan sonra tablet alayım dedim. aslında android kullanma taraftarıydım ama genelde okumak için kullanacaktım tableti ve en uygunu ipad geldi.

iki işletim sistemini kullanmış ve deneyimlemiş biri olarak yazıyorum:

stabilite
android 4.1 den sonra bu fark bitti arkadaşlar, benim sikindirik s3 üm bile takılmıyor.

ha rehberi yavaş onun yea diyeceksin. iyi ama burası android, çat dedim kurdum exDialer, hiç bir sıkıntı çekmiyorum. kaldı ki hepsini okumadım ama samsung un dandik rehberi yuzunden android e sallayan varsa zaten mantıklı bir versus yapmıyordur.

şimdi o stabilite, akıcılık diyenler, ipadlerini kullansınlar ve sonra spotlight ı açsınlar bakalım takılıyor mu takılmıyor mu? safaride 3-5 tab açsınlar bir ilk taba gitsinler bakalım bıraktıkları gibi kalıyor mu?

sen şimdi stabilite derken hangi telefonla karşılaştırıyorsun kardeş? 600 liralık telefonla mı? al bakalım bi htc one m8, bir lg g3, hatta lg g2 bile olur, bak bakalım bi takılma, bir donma oluyor mu?

kullanım
evet ios un kullanımı kolaydır, settings leri bi yerde toplama olayı çok hoş, ama ben fonksiyonellik istiyorum telefonumda/tabletimde. Kastettiğim de öyle otu boku yapsın gibi seyler değil, basit işler ya çok basit.

allah aşkına youtube da bir video izliyosunuz mesela, telefonunuzun ışığı çok geldi gözünüze kapatmak istiyorsunuz, lan bunu ios ta yapınca donduruyor video yu, ramde dolmuşsa geri döndüğünüzde bekliyosunuz.

android öyle mi? video izlerken sesi aç kıs, 3g yi kapat wifi ye geç, her boku yap telefonda.

ios birşey ekranın önüne gelen bi pencere varsa arkadakileri hemen deaktive eder, sizde bakın geçişleri ne kadar hızlı dersiniz, android ise sistem varsa kullanılan herşeyi aktif tutmaya çalışır, çok yüklenilmişse bi frame atlar gotunuz başınız ayrı oynar sizin, ki bu problemde kalmadı artık android de. yani kasılmaların sebebi low level high level filan değil.

mesela kelimelik oynuyorum, zaten oyunun canı gotunde az bi internet dalgalansa hemen kapanıyor, notification açsam yada şarkı değiştirmek istesem kelimelik kendini tekrar yüklüyor bazen oyundan atıyor. ulan benim s3 te ben bunları yaşamıyorum tabikide.

ios kendi klavyesinden başka klavye kullanımına izin vermiyor. androidde senelerdir var bu. hatta o kadar uzun zamandır var ki, sanki ilk çıktığından beri bu özelliği destekliyor gibi. apple bu eylülde çıkacak olan ios 8 de revolutionary bir tavırla store da artık third party klavye olabilecek dedi. daha yok yani. biri kullanım kolaylığı mı dedi?

control center ancak aylar önce ios 7 de gelebilmiş, onu da kişiselleştiremiyoruz, androidçi herkes afedersiniz daşak geçti, çakmışlar androidden onu da tam çakamamışlar diye.

lan ios a ekranın son halini gösteren multitasking olayı daha aylar önce gelmiş, biz bunu androidde 2010 dan beri kullanıyoruz. siz neyin kullanışlığından bahsediyorsunuz.

gecende babamın android tableti bozdum, servise gönderdik. al dedim benim ipad i kullan. ben kesin vardır diye ona ayrı hesap açmaya çalışıyorum. bir baktım oyle bir şey yokmuş. ulan biz bunu da kullanıyoruz androidde, babamın 500 liralık tabletinde bile var bu özellik nasıl olmaz 1500 liralık tablette, olmuyor işte.

ve en çok küfür ettiğim, app ler arası iletişim. ben hangouts, skype çok kullanan adamım. bişey oluyo bir app teyim mesela, oradaki bir foto, video yu paylaşıcam (dropbox, drive içinde bir öğe mesela) paylaşa basıyorum yok. facebook messenger dan atıcam, o da yok, ne var ulan it. android de hepsi orada oluyo işte, ios ta bir facebookta paylaş bir mail at bir de twitter miwitter. olum başka bişey kuramam mı ben paylaşacak. ilk aldıgımda ben yanlış yapıyorum herhalde lan öyle saçmalık mı olur dedim, iosçu bir arkadaştan bilgi edindim ki yokmuş. sırf bu yüzden iphone almam lan, ben telefonu en çok paylaşım için kullanırım.

şimdi ben su 2 senelik s3 te whatsapp ten yazısırken o ekranda youtube videosu izliyorum, hadi bakalım yap bunu ios ta. ama bu samsung a özgü ve android de default olmadıgı için saymıyorum extra olarak, hadi iyisiniz.

android çok sistem kaynağı tüketiyor
evet burada haklısınız, haklısınız da bu son kullanıcıya giriyor mu? sen 1gb ram, 1.3 ghz dual core iphone a 2100 veriyosun, adam quad core 2.5 ghz, 3 gb ram lg g3 ü 1700 e mi ne satıyor. olum açıp içine mi bakacaksınız, 4 core nerene girdi senin? hayır iphone un bataryası da zaten evlere şenlik, senin az donanımın sana ne yararı var? son kullanıcıya hiç bir fark yaratmayan bir farklılık yok ortada.

android güncellemeler hemen gelmiyor
bu da başka bir yanlış. sen samsung un, lg nin filan bok yemesini neden android e mal ediyorsun. android nexus cihazlara çotanak gibi geliyor hemen, google play edition telefonlara da çıktığı gibi geliyor. o zaman nexus alacaksın yada kendini bu şirketlerin eline bırakacaksın. zaten samsung android in yüz karası, yaramaz çocuğu resmen. git onu samsung vs apple başlığına kas ama.

App Store, google play den daha güzel
bu konu çok değişken, kimisi android diyor, kimisi ios bu konuda. açıkcası ipadimde ve s3 ümde aynı uygulamaları kullanıyorum, ben bir fark göremedim. ama mesela o app arası iletişim olayı yine, s3 te facebooktan bir youtube videosu açsanız youtube app i ne yönlendiriyor, ios ta facebook app inin kendi içindeki bir browser ile açıyor (bu belki iphone da farklıdır bilemiyorum). youtube app ini kullanmak daha mantıklı bu durumda.

ben genelde google servislerine bağımlı olduğum için, kullandığım uygulamalar android de daha hızlı, facebook filan da daha hızlı geliyor. up to date bir telefon alırsam daha da hızlı gelir kanaatindeyim. ama bu subjektif bir konu olduğu için çok giremeyeceğim. ikisininde store u ve app kalitesi bana yeterli geliyor.

birde iphone için yazılmış uygulamalar ipad de bok gibi gorunuyor, android bu konuda daha başarılı, bir ara android tablet kullanmıştım onu da oradan biliyorum.

ios daha güvenli
gördük iCloud hack inde çok güvenliymiş hakikaten. ciddi olarak bu konuda çok bir araştırmam yok, ama store da çok dandik app olabiliyor androidde, bir güvenlik açığı burada olabilir. ama android app yüklemeden nelere izin verdiğimizi bize gösterir, ios ise ancak bak su kadar para veriyosun ha der. (bkz: siz biraz daha samimi gibisiniz)

Kısacası ikisini kullanan bir insan olarak söylüyorum, android candır. ios androidden hızlı diyen de maldır. alsın bir lg g3, htc one m8, bak bakalım hangisi hızlı. ki ipad air den bildiriyorum, bende ios denildiği kadar hızlı değil.

edit : bir arkadaş garbage collector un android de deli gibi cpu ve ram yediğini ve google ın bunu son sürümlerde düzeltmeye çalıştığını filan yazmış. Garbage collector kasılmalara neden oluyormus app lerde, yok öyle birşey. Garbage collector yazılan applicationların kötü yazılması durumunda yavaşlatır ancak, ki multi core bir telefon da bundan etkilenmez. yazılan applicationların kötü olması android i bağlar mı? git geliştiriciye laf at. Android in son sürümlerinde garbage collectorda iyileştirmeler yaptığını düşünmek nedir arkadaşım? lan onu yapsa yapsa oracle yapar, android ile ne alakası var. ayrıca, iyice bir araştırın bakalım android son sürümlerinde neyi değiştirmek istiyor,

(bkz: dalvik vs art)
Androidin ezeceği hatta kanırtacağı karşılaştırmadır.
ay kloud faciasından sonra tabiki java.
Android kullanan biri olarak ios tercih edilmelidir.
paran varsa ios paran yoksa android şeklinde yorumlanabilecek bir durumdur kendileri.
Apple ürünlerini kötüleyenleri bakmayın' androidin üstün olduğu falan yok, arkadaşların iphone almaya parası yetmiyor herhal.
Ios hizli,ancak bir o kadar da sinirlayici ve de ozgur olmayan, android ise daha yavas ama ozgur bir isletim sistemidir.
android' de güncellemeler cihazların daha optimum, hızlı çalışması amaçlı yayınlanırken, ios' ta önceki nesil iphone' ların patatese dönmesi için yayınlanır.
yaklaşık 5 sene önce bu başlığı görsem gözümü kırpmam ios her türlü üstün yazardım fakat android günümüzde ram sorununu çoktan aştı ve sunduğu özgürlükle ios u sıkıcı kıldı.ios berlin duvarının doğu tarafı android batı tarafı gibi yani.
son 2 yıldır android.

ios artık tiki gençlerin ve ekşi sözlük yazarlarının dışında kimsenin sevdiği bir işletim sistemi değil.
para kazanmak isteyenler için ios kaçınılmazdır fakat android insanın çocuğu gibidir.
ios u severdim fakat eski modellerine değer vermeyip, sunduğu yeni güncellemeler ile telefonu yerin dibine sokan yazılımdır.
ama yine de ios.