bugün

modern dünyaya ayak uyduramayan canlıların gözü dönmüşçesine 'emperyalizm oyunu olm bu' diye saldırdıkları kavram. kahvedeler sanırım. hele bir de insan suretinde olduğundan dahi şüpheli olunanlar var ki, sevmek zorunda kalıyorsun. napalım.

tanım; iyidir, akıl kullanıldığı zaman.
görünürde insan sevgisi anlamına gelen hümanizmin asıl öğretisi eski yunan ve roma kültürünü en üstün kültür olarak kabul etmek ve anlatmaktır. 1940-1976 arası Türkiye'de çok fazla etkili olmuş ders kitaplarina roma tarihi girmiş, meb bakanı hasan ali yücel 800 batı klasiğini türkçeye çevirtmiş bunun 759'u roma kültür eserleridir. ve bu kültürlerin hanedanları, anaları, babaları, tanrıları, zorla derslerde öğrencilere empoze edilmeye çalışılmıştır.
lisede komunist olmayana kötü gözle bakan felsefe hocasına beni sorgulamaması için belirttiğim görüş. aslında güzeldir karşı çıkanı azdır.
sosyalistlerin utanmadan kendilerine mal ettikleri, hiç kimseye mal edilemeyecek bir görüştür.

sen git faşistleri sallandır, sen git milliyetçileri ülkeden sür, sen git kapitalistlerin çüklerini kes ve sen git tüm patronları dünyadan silmek için bir sistem üret ve bunu "hümanizm" adı altında okut millete. oldu, başka?

hümanizm işçilerin patronları ezmesi değildir, patronların da işçileri ezmesi değildir. hümanizmde; ıraktaki masum çocukları öldüren amerikan askerlerinin bile yaşama hakkı yok sayılamaz. onlar bile her insan gibi yaşama hakkına sahiptirler, hiçbir koşulda bir insanı sürgün etmek, bir insanı idam etmek ya da bir insanın yaşantısına sınırlar getirmek söz konusu değildir hümanizmde. söz konusu olan kişi binlerce işçiyi bi bardak suyla çalıştıran zalim bir patron olsa da durum aynıdır, yalnızca zevk için binlerce çocuğu öldüren psikopat bir katil olsa da durum aynıdır.

demem o ki, hümanizmi sahte düşüncelerinize alet ederek nolursunuz küçültmeyin kavramını. hümanizmde en psikopatından en masumuna kadar herkesin yaşama hakkı eşittir. bir insanın ölümüyle ne bir karış vatan toprağı bağdaştırılabilir, ne milyonlarca dolar bağdaştırılabilir. insan hayatı eşsizdir; öldürülen bir azılı katil ile öldürülen bir polis arasında fark yoktur. ikisinin yaşamı da paha biçilemezdir.
edebiyat dilinde hümanizm: antik çağ eserlerini filolojik açıdan inceleyip toplumuna adapte edenlerin takındığı anlayıştı.bu amaç doğrultusunda çalışanlara da hümanist denirdi. bu tanım edebiyat dilindeki karşılığıdır yaygın kullanılan anlamı ile karıştırmayınız.
insanı insan olduğu için sevmek. Bunu yapmak için hayvanlarla insanları birbirinden ayırmak gereklidir.
(bkz: bakire kızın bekaret kanını akıtıp alına sürmek)
önceliği insanın çıkarlarının savunulmasına ve insan onuruna verilmesi gerektiğini düşünen felsefe düşüncesi. kökleri antik yunan'a dayanır. ancak tohumlarını aydınlanma döneminde rönesansla birlikte görebiliriz. rönesansta dikkatler tanrı, dinsellik ve tinsellikten uzaklaşıp insanlar ve onların işlerlik kazandırdığı sanat, edebiyat ve tarih eserlerine çekildi. aydınlanmanın akılcılığı esas alan ve böylece ilericilik ve gelişiminde yahut modernist hareketin tanrıyı yok sayışlarında da hümanizmin somut yansımalarını görmezden gelemeyiz.
insanın her şeyin ölçüsü olduğunu söyleyen protagoras'ta hümanist felsefeyi görmek olasıdır. en yaygın hümanizm düşüncesi de düşüncenin merkezine tanrı'yı koyan dinlerin reddedilmesini içerir. karl marx'ın ilk yazılarında yabancılaşmayla birlikte anılan marsist bir hümanizm söz konusudur. bazen de üçüncü güç adıyla anılır. böylece değişik şekillere bürünür sosyal bilimlerde.
insancıllık sonuna kadar insancıllık der hümanizm. ünlü ispanyol yönetmen lois bunuel ne demişti:
_tanrı ve vatan yenilmez bir takım. zulüm ve katliam adına bütün rekorları kırmışlardır. * *
hümanizm, bilincin doğru olanı, bilimsel yöntem ve bilimsel arayışla bulmasına ve doğa üstü yöntemlerin sürece katılmamasıyla, insanın varlığını ve varoluşunun etkilerini matıkla açıklamaya çalışır. her tür otoriteyi redderken, insanın diğer canlılar üstünde de, üstün ırk olma özelliklerinin bir yanılsama olduğunu savunur. varoluşu, mistik olmayan bir biçimde ele alır. ateizm ve agnostisizmle karşıtırlır hümanist düşünce sistemideki kişilerin dini bağlarının olmadığı veya kararsızlık yaşadıkları düşünceleri ile karşıtırılır. ancak hümanizmin bu konuda net buyuruları yoktur. allaha inan ve inanmayan sistemlerde hümanistik görüşler bulunur. hümanizm antik yunan döneminden beri varolan bir düşünce biçimidir. rönesans ve reform dönemlerinde gelişmiştir. aristo' nun, sokrates' in erdemlilik ile düşüncelerinin kökeninde hümanizm vardır. insana sadece insan olduğu için değer verir. tüm kimlikleri, aidiyetler erdemin yanında bir kenardaki önemsiz ayrıntılar olarak durur.
insana değer vermek insanı sevmektir sınırsızca, ve ebediyyen yalnız kalmaktır bu sevgi sonucunda, ama yine de sevmeye devam etmektir insanı, değer vermektir ona. neden mi? insan sevebildiği kadar insandır da ondan.
hümanistler insan sevdalısıdır, herşeyi insan için yaparlar, insana olan bu sevgi insanda ki kemalata olan hayranlıktan kaynaklanır, gerçekten allah insanı kainatta ki en mükemmel varlık olarak yaratmış, insandaki hisler, yetenekler, güzellikler yaratılan hiç bir şeyde yok, bu yüzden hümanistlere hak vermemek elde değil.
faşistin sadece kendi milletine yonttuğu..
yaradılanı severiz yaradandan ötürü lafı demirbaş sloganıdır.
o zaman al bir komodor ejderi onu besle...
"ne olursan ol yine gel" diyen mevlana'dan çalınma bir izm'dir.
Hümanist (insancıl) yaklaşım çağdaş bir psikoloji akımıdır. Hümanizm'de; insan için bilim amaç değil, ancak araç olabilir. insanı tanırken dogmatik görüşlerden kaçınmak gerekir. insan davranışlarını denetim altına almak yerine, daha çok özgürlüğe yer verilmelidir. insanı anlamak için onun iç yapısını bilmek gerekir. Bunun için içgözleme baş vurmak zorunludur. insan cansız bir nesne olmadığından, dıştan bakılarak davranışları yordanamaz. Bu akım insanı inceleme yöntemini getirmiştir. Psikolojiyi bir bakıma yeniden felsefeye yaklaştırmıştır.
Psikolojinin amaçlarından biri insan davranışlarını kontrol etmektir. Oysa Hümanistik yaklaşımda olanlar, psikolojik kontrolün insanlığın zararına kullanılabileceği inancındadırlar. Örneğin, iyi insan yetiştirmek doğru amaç gibi gelebilir. Ancak bu konuda çok çeşitli görüşler ortaya atılabilir.
insan'a uymayan felsefedir.
"yaradılanı severiz yaradandan ötürü" deyişinin "yaradandan ötürü" kaydını devre dışı bırakarak, temelsiz bir insan sevgisi icat etme eğiliminde olan akımdır. bu yolun yolcularının tamamının kalbleri çok temizdir, hep iyilik düşünürler. hepsi birer melektir ne hoş, ne ala.
Hümanizme göre doğruyu bulmak insanın bir yetisidir. Fakat doğruyu bulma yönteminde gizemcilik, mistisizm, gelenek ve bunlar gibi genel geçer kanıtlarla ve mantıkla bütünleşmeyen yöntemler izlenemez. Gerçeğe duyulan bu arzu, gözü kapalı kabullenimlerle değil, bilimsel şüphecilik ve bilimsel yöntemle doyurulmalıdır. Otoriteyi ve aşırı şüpheciliği de reddederken, kaderin olaylar üzerindeki etkisini kabul etmez. Doğrunun ve yanlışın bilgisine kişisel ve ortak bilincin en doğru biçimde algılanmasıyla ulaşılabileceğini savunur
(bkz: hümanizm doğa anaya hakarettir)
"hümanizma dünyanın en namussuz sömürüsü olan burjuva sömürüsünü örtbas etmek için ileri sürülmüş bir duman perdesidir" demiştir kemal tahir...
insanın dünyada en üstün varlık olduğunu, üstüne başka bir güç tanımadığını bildiren görüştür. yalnız son zamanlarda bu görüş geçerliliğini yitirmektedir. kendinden daha üstün olan "doğa"nın varlığına tanıklık etmektedir insanoğlu; küresel ısınma, depremler ve diğer büyük doğa afetleriyle. şimdi en üstün varlık olarak insanı görmek, yerini doğa diye bir gerçek ve yuva olduğunun farkındalığına ve onunla beraber yaşama, bir nevi onun da gönlünü hoş tutmaya bırakmıştır. son zamanlarda bilim dünyasında, yaşananların bir sonucu olarak, doğa bilimlerine ağırlık verilmesi de bunun bir kanıtı olsa gerek.
(bkz: insancılık)
(bkz: hümanizm köpekliktir)
(bkz: hümanizm doğa anaya hakarettir)
ita. (bkz: humanismo).
aslında her insan iyidir. onu kötü hale getiren yetiştiği çevre ve yaşadığı zorluklardır.
insan sevgisi anlamındaki bu kavram günümüz koşullarında kendisini en çok aratan sözcüklerden bir tanesi. tabiri bile güzel düşünsenize hümanizm insanın içini ferahlatıyor.