bugün

anlamsız,saçmasapan,
beynoca konuşma..
yüksek ateşe bağlı olarak sayıklama..
sahip olunan psikolojik rahatsızlıklar sonrası akıl sağlığını kaybetmiş bir ağızdan çıkan sözler.
(bkz: münferit hezeyan)
Muhakeme bozukluğu sonunda beliren, bazıları olanaksız, ancak kişinin kesin olarak inandığı, asalet, keşif, kıskançlık, şehvet, suçluluk, megalomanik gibi tipleri bulunan yanlış inanış.
kişinin yaşadığı sosyokültürel çevreyle uyumsuz, gerçekle bağlantısı olmayan, kişi tarafından herhangi bir mantığa oturtulmuş veya oturtulmamış , sanrı diye de isimlendirilebilen inanışlardır.

burada iki önemli nokta vardır;
1) kişinin yaşadığı sosyokültürel çevreyle uyumsuz olmalı; bazı kültürlerde günümüzce yanlış olduğu bilinen şeylere inanç devam etmektedir, dolayısıyla o topluma ait bir birey buna inanıyorsa bu düşünce hezeyan olarak adlandırılamaz.
2) kişi bunun gerçek olduğuna inanmalıdır. hasta olduğunun farkında olmamalı, yani içgörüsü olmamalıdır. eğer bunun yanlış olduğunu biliyor, buna rağmen bu düşünceyi kafasından atamıyorsa buna hezeyan değil obsesyon(takıntı) denir.
Saçmalama:
"Hiddetlenince hezeyana başladı."-

Sayıklama:
"Ne ise zavallı kız canını kurtarmış fakat aylarca hezeyan içinde yaşamıştı."- H. E. Adıvar.

ruh bilimi Sabuklanma
--spoiler--
http://www.tdk.gov.tr/TR/...E7607F&KELIME=hezeyan
--spoiler--
(bkz: delüzyon)
zeki enes akkan'ın grubu olan pryme sinister'ın 2007 çıkışlı Stryke! isimli demo çalışmasının ilk şarkısıdır. death metali andırır.ama black metal ögeleride barındırmaktadır.
(bkz: yalnızlık hezeyanı)
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, mhp ile kavgasına sebep olan kelime.
şizofreni hastalarının kendi kafalarında kurgulayıp inandıkları olaylar.

mesela;

uzaylılar beni kaçıracak onlardan saklanmalıyım. bu doktor da uzaylı vs vs.
olması imkansız ama kişinin inatla inandığı, her türlü açıklamaya karşı ikna edemediği inancı.

mesela: hiç tanımadığı halde jennifer lopez'in kendine aşık olduğuna inanmak.
on numara, beş yıldız bir örnek ermenistan'dan geliyor:

(bkz: ermenistan ın 19 ili geri istemesi)
(bkz: üç saatte şam a varırız)
sarsılmaz inanç. gerçeceğe dayanmayan ama inanan kişiyi naparsanız yapın gerçeğe inandıramadığınız durum. örnekse natalie portman bana aşık, fbi beni takip ediyor gibi düşünceler.
Rahatım mı kaçtı nedir? Soyguncular hep bu vakitte mi gelir kalp & beden soymaya? Soyunmak istemiyorum ,soydular ya beni,o yüzden..........................
"dış gerçeklik hakkında doğru olmayan bir kanıya dayanan, dış gerçeklerden yanlış çıkarımlardan oluşan, diğer kişilerin inancına ve belirli bir kanıtın aksini göstermesine rağmen değiştirilemeyen yanlış kişisel inanışları" işaret eden kavram.
ikna yolu ve mantıklı tartışma ile değiştirilmesi mümkün olmayan sapmış inanış, düşünce. Şizofreni tanısı koymada önemli semptomlardan biridir.
Sonu hüsrana uğramak. Evet.
hastanın zeka ve kültürel özellikleriyle açıklanamayan, dış gerçekliğin yanlış yorumuna bağlı, her türlü mantıklı açıklamaya rağmen değiştirilemeyen yanlış inançlardır.

örneğin: (bkz: nihilistik hezeyan), (bkz: paranoid hezeyan), (bkz: kontrol edilme hezeyanları), (bkz: düşünce okunması sokulması hezeyanları), (bkz: somatik hezeyanlar), (bkz: eretomanik hezeyanlar).
Hezeyan, klinik tanımlamaya göre “gerçege uygun olmayan fikirleri kişinin doğru zannetmesi hâli” olarak tanımlanmaktadır. Ayrıca “dikkatin kolayca dağılması ve yeni dışsal uyarıcılara yönlendirilememesi, zihin bulanıklığı, şaşkınlık, zaman ve mekân bağlamında yönelim kaybı, bellek sorunları, düzensiz-tutarsız düşünme ve konuşma, algısal bozukluklar (yanılsamalar ve sanrılar), kuruntu, heyecan, belirgin hiperaktivite, özerk sinir sisteminde aşırı etkinlik, huzursuzluk, uyku bozukluğu gibi semptomlarla kendini gösteren ruhsal bozukluk” olarak da tarif edilmektedir. Tam bu noktada karsımıza fikirlerin garipliği ve gerçeğe uymaması gibi konuların belirlenmesinde neyin ölçü olduğu problemi çıkmaktadır. Bu konu bu isin biraz felsefî tarafını teşkil ediyorsa da mistik hezeyanlar gibi karmaşık bir konuda kendini daha da hissettirmektedir.

Hezeyanların zenginliği ve çeşitliliği karsısında, primitif inançların mantıkî tutarlılığı bir yana, büyük dinlerin çok dağınık mezhep ve tarikatlarının değişik inanç yorumları, anlayışları ve uygulamaları içerisinde bazılarına velî bazılarına deli denmesi gerçekten anlam kazanmaktadır. Burada temel olan norm, deliyle veli arasındaki ayrımı belirlemektedir. Fakat burada özellikle mistik hezeyan belirtilerini normal dînî inançtan ayırabilmek için söz konusu ifadelerin sözü edilen din içerisinde ne kadar doğru ve tutarlı olup olmadığı, hastanın eğitim seviyesiyle örtüşüp örtüşmediği, hastanın içgörüsü, yaşam kalitesini etkileyip etkilemediği, fizyolojik herhangi bir bozukluk olup olmadığı gibi farklı cephelerden alacağımız verilere bakılmalı ve bu veriler bir bütünlük içerisinde değerlendirilmelidir. Zaten günümüzde yapılmaya çalışılan da genellikle budur.

insanların inanç ve düşünce zenginlikleri dikkate alındığında hezeyanlar son derece zengin ve çeşitli olmaktadır. Öyle ki bu hezeyanlar, kişinin ruh hâline, önceki yaşantılarına, eğilimlerine, kültür ve terbiye seviyesine, sosyal çevreye, dönemin ideolojilerine, dinî cereyanlara, bilimsel bulgulara, fikrî gelişmelere, günlük uğraşılara vb. konulara göre değişecektir. Her durumda bir düşünce hezeyan hâline dönebilir. Bu konuda bir sınır yoktur. Çünkü her fikir olağan seyrinden sapabilir.

Hezeyanların farklı çeşitleri bulunmaktadır. Hezeyanların patojenileri için bir dereceye kadar uygun bir zemin düşünülse de özellikle kronik hezeyanları ve özellikle bunların en çok toplandıkları paranoya için bir " paranoid yapı" (konstitüsyon) bahis konusudur. Ayrıca hezeyanları; kendini büyük görme, perseküsyon hezeyanları, " aşk hezeyanı" (erotomania), " mistik hezeyan" (religious delusion), " icat ve keşif hezeyanı" (delusion of invention), " küçüklük hezeyanı" (delusion of micromania), " kendini suçlama-itham hezeyanı" (delusion of self accusation), " hipokondriyak hezeyanlar" (hypochondriacal delusion), " büyük suçluluk hezeyanı" (delusion of guilt), " ölmezlik hezeyanı" (delusion of eternity), metabolik hezeyanlar, kıskançlık hezeyanı, dava-hak iddiası hezeyanı, " etki hezeyanı" (delusion of control), " rüya hâli hezeyanları" (delusion of dream), sanrı hezeyanları ve imgelem hezeyanları (delusion of imagination) olarak da sayabiliriz.

Hezeyanlar genel olarak, güvensiz ya da özgüveni düşük kimselerde görülmektedir. Ayrıca sikloid, emotif yapıları bulunanlarda, kimi enfeksiyonlar, alkol ve toksik maddeler, kafa travmaları, kimi organik biyolojik ve hümoral ya da hormonal nedenler hezeyana etken olabilmektedir. Yine ölçüsüz ve taşkın muhayyile, her şeyi yorumlama ve durmadan nedenler arama eğilimi, çeşitli tutkular, tatminsizlikler, çeşitli islerde ya da mesleğinde haksızlığa uğramış olma, sevdiği bir yakınını kaybetme, erken yaslardaki refulman ve kompleksler, aşağılık ve günahkârlık duyguları, çeşitli ruhsal sarsıntılar kişiye ve zamana göre hezeyanların şekillenmesinde son derece rol oynamaktadır.

Dînî (mistik) hezeyanların etyolojisinin ve patojenisinin iyi anlaşılabilmesi için dînî obsesyonların iyi bilinmesi gerekmektedir. Gerçekten de dinî obsesyonla dinî hezeyan birbirinden farklı konulardır. Obsesyonlarda hasta, aklından atamadığı ve onu daima işgâl eden fikir, duygu ve korkuların saçmalığının ve anlamsızlığının farkındadır. Bu yüzden de obsesyon hezeyandan ayrılmaktadır. Gerçekten de hezeyanda hasta durumunun bilincinde değildir. Kesin bir kanaat bulunmaktadır. Yani içgörü sıfırdır. Yine obsesyonda muhakeme kusuru yoktur. Buna karşılık hezeyan hâli bir muhakeme kusuru, yani bir düşünce bozukluğudur.
Kumarbaz yapacağım kendisini.

"Yarın, yarın her şey sona erecek artık!" dostoyevski
Tanımam etmem, lakin şu entarisini görünce;

(#35209405)

En ulvi duyguların insanı, hatta insan lan insan işte, düşünceli birisi dediğim yazar.

Helal olsun sana yazarıdır.
Toprağım. Sürekli mutsuz ama. Adamı çıldırtıyor bu huyu. Dayaklık.