bugün

1938-1939 yılları arası hatay ın durumudur.cumhurbaşkanı tayfur sökmen dir.türkiye ye bağlanma kararı alınır.
1939 yılında türkiye cumhuriyetine katılması ile ilk ve ortaöğretim müfredatındaki koca türk tarihiyle birlikte sona eren türk devletidir.
(bkz: abdurrahman melek)
kıbrıs da türkiye ye bağlanma kararı alsa ne olacak. ölür müsünüz diye düşünmemize sebebiyet veren geçiş dönemi ülkesidir.
fransa, türkiye ile savaşmayı göze alamayarak ülkeyi türklerin ele geçirmesine izin vermiştir. ülkenin türkiye ye il olabilmesinin en büyük nedeni dış işlerinde suriye ye bağımlı olmasıdır. bu durum türkleri rahatsız etmiş ve hatay türkiyenin olmuştur.
çok kısa süreliğine kurulmuş, kısa bir süre sonra türkiye'ye iltihak etmiş ülke.
Atatürk'ün politik başarısı ile Türk topraklarında muhafaza edilen ilimiz.

Zaman zaman açar bakarım wiki sayfasına birileri bir şey eklemiş mi diye. Hatta en yakın 2-3 ay önce bakkal bir amcamız "yahu hatay 1990 da türk topraklarına katıldı" demiş ve bende ona viki sayfasından doğru tarihi göstermiştim. Neyse o zaman olmayan bir şey var viki sayfasında altında da "Kurgusal Hatay Devleti bayrağı" yazıyor... Hayırdır öso ya bir söz mü verildi? bunun sebebi nedir? zaten hatay cumhuriyetinin bayrağı yok muydu?

vardı....görsel

şimdi yeni bir temsili bayrak eklenmiş.

görsel
keşke devlet kalsaymışız. bok var çünkü türkiye de.
yönetimi cumhuriyet olsa da devletin resmi adı hatay devleti'dir.
haritası.
görsel
1936 yılında suriye'nin etnik haritası.
görsel
indiana jones filmlerinin birine konu olmuştur.
(bkz: 2039).
1939’da Türkiye’ye katılmış (zaten bu sebeple kurulmuş ve arkasında harika bir diplomatik ve politik zeka olan) kısa ömürlü bir devlettir.

2039’da Hatay’da tekrar bir referandum yapılması ve ayrılığın tekrar gündeme gelmesi sözkonusu olmayıp bu bir şehir efsanesinden ibarettir.
hatay, sandler raporu doğrultusunda 2 eylül 1938'de ayrı varlık statüsü kazanarak bağımsız bir devlet olmuştur.

2 eylül 1938'de hatay cumhuriyeti'nin;

ilk cumhurbaşkanı: tayfur sökmen
ilk başbakanı: abdurrahman melek
ilk meclis başkanı: abdülgani türkmen'dir.

daha sonra hatay parlamentosu türkiye'ye katılmak için karar almış ve 29 haziran 1939'da hatay türkiye'ye katılmıştır.

ayrıca atatürk 1924'te adana'ya yaptığı gezi sırasında hatay için ''kırk asırlık türk yurdu düşman elinde esir kalamaz'' demiştir.
george lucas ve spielberg'in, indiana jones and the last cruase filminde kutsal kaseyi gizledikleri yerdir.
tabi, film hatay'da cekilmek yerine ürdün'de çekilmiş.
Canım memleketim hatay. Her yerinde medeniyet,kültür,sanat,kardeşlik var.
türkiye cumhuriyeti'ne katıldığında cumhurbaşkanı tayfur sökmen de tbmm'de milletvekili olmuştur.