bugün

tek serüveni, demeter'in kızı persephone'yi kaçırmasıdır. sözcük olarak ''görünmez'' anlamına geliyor. ürkütücü bir görünümü olduğu söyleniyor öyle ki olympos'lu diğer tanrılar bile onu aralarında pek görmek istemezlermiş. hades, tanrının olduğu kadar aynı zamanda ölüler dünyasının da adıdır mitolojide.
yer altının, cehennemlerin tanrısı.
(bkz: cehennem tanrısı)
ölüler ülkesinin adı.
hades kelimesi görünmeyen anlamına gelir. zeus yeryüzünün hakimiyetini kardeşleri arasında paylaştırırken yer altı hadesin payına düşmüştür . o artık ölüler ülkesinin tanrısıdır.insanların ve diğer tanrıların hiç sevmediği bir tanrıdır hades.karısı demeter ve zeus'un kızı olan pershephone'dir. aynı zamanda ölüler ülkesine de hades denir. uyku ve uykunun kardeşi olan ölüm hades'te yaşar. yer altının tüm hazineleri hades'in olduğu için hades'in diğer adı pluton'dur.
(bkz: hades pluton)
zeus'un kardeşi olan, ölülerin dünyası olan yeraltı'nı yöneten tanrı.
kalmah dinlemeye geldim deseniz ilk dinletecegim sarkıdır. klavye geri planda olmasına ragmen giar bu eksigi cok guzel kapatmıstır.
"cehennem tanrısı" değildir. "lord of the underworld" diye tanımlanır. "underworld" ise ölen insanların tümünün gittiği mekandır.
abdestsiz yahut cenabet olma durumunu ifade eden islami terim.
bu durumdan kurtulmak için abdest alınır ve hadesten taharet gerçekleşmiş olur.
ayrıca zamanında afganistan 'da kullanılan bir tür ölümcül virüs adı.
(bkz: cehennem operasyonu)
Zeus yeryüzünün hakimiyetini kardeşleri arasında bölüştürürken yeraltıda Hades'in payına düşmüştür. insanların ve tanrıların hiç sevmedikleri sert, zalim tanrı Hades, karısı Persephone ile birlikte, gölgeler halinde dolaşan ölülere hükmeden yer altı ülkesindeki saraylarında yaşarlar.

Hades kelimesi görünmeyen anlamına gelir. Başındaki sihirli başlık onu görünmez kılar. Hades yalnız yer altı, ölüler ülkesinin tanrısının adı değil, aynı zamanda ölüler ülkesinin adı da olmuştur. Tanrı Hades ölüler ülkesinden ayrılmaz, diğer tanrıların katıldıkları şölenlere katılmaz. Sadece bir kez Olympos'taki Paian adındaki doktoru ziyaret etmiştir. Efsanelerde adı sıkça geçmez. Onunla ilgili tek efsane Persephone'yi kaçırmasıyla ilgili olandır. Hades çok sık tasvir edilen bir tanrı da değildir. Genellikle Persephone ya da atribusu da olan Kerberos adındaki üç başlı köpekle birlikte tasvir edilir.
Homeros Hades'i gölgelerin yaşadığı belirsiz bir yer olarak düşünür. Ona göre Hades'te herşey bir hayaldir. Ölüler ülkesinin asıl ayrıntılı tanımını Vergilius yapmıştır. Vergilius Hades'in haritasını çıkarmış ve şöyle tanıtmıştır. Hades ülkesi Tartaros ve Erebos olarak ikiye ayrılır. insanlar ölünce önce Erebos'a, oradan da yeraltının en derin bölümü olan Tartaros'a gider. Erebos'da bekleyen ihtiyar kayıkçı Kharon ölülerin ruhlarını kayığa bindirerek karşı kıyıya, Tartaros'un kapısına götürür. Tartaros'un kapısı önünde gelenleri içeri alan, ancak dışarı bırakmayan üç başlı, ejder kuyruklu köpek Kerberos vardır. Ölüler önce üç yargıcın önüne çıkarılır. Orada kötüler sonsuz acı çekmeye, iyiler de mutluluk içinde yaşamaya Elysion kırlarına gönderilir. Hades'te yeraltını dünyadan ayıran üç ırmak vardır; Phlegeton (ateş ırmağı), Lethe (unutuş ırmağı) ve tanrıların adına yemin ettikleri kutsal ırmak Sytks bulunur.

Uyku ve kardeşi ölüm de Hades'te yaşar. Zeus gibi tanrı Hades'te insanlara rüyaları gönderir. Düşler yer altı dünyasından çıkarken iki kapıdan geçerler. Boynuz kapıdan çıkanlar güzel, iyi rüyalar, fildişi kapıdan çıkanlar kötü rüyalardır.

Homeros'tan başka Roma döneminde Vergilius ve Ortaçağ'da da Dante Ölüler Ülkesini eserlerinde betimlemişlerdir.

Hades'in bir diğer adı da Pluton'dur. Zengin anlamına gelen bu sıfatla yer altındaki tüm hazinelerin Hades'in olduğu belirtilmek istenmiştir.
zeus'un kardeşi, kronos'la rheia'nın oğullarındandır. insanların ve tanrıların hiç sevmedikleri sert, korkunç tanrı hades, karısı persephone (proserpina - zeus'un kızı) ile birlikte, gölgeler halinde dolaşan ölülere hükmeden yer altı ülkesindeki saraylarında yaşarlar. hades' in bekçiliğini üç başlı cehennem köpeği kerberos yapar, yeraltına gelenleri kuyruğunu sallayarak, okşayarak içeri alır, ama çıkmak isteyenler için de üç ağzını birden açarak, sipsivri ve kara dişlerini göstererek tehdit edip, yukarı çıkmasını önler. ölüler dünyası yani yer altı, günah işleyenlerin bulunduğu bir yerdir. burada günahkarların en günahkarları bulunur ve bunlar sonsuz bir azaba çarptırılırlar. tanrılar içinde adına ne bir tapınak, ne bir sunak yada herhangi bir ilahi bestelenmeyen bir tek hades vardır, bu da kendisinden korkulmasından kaynaklanmaktadır. hades acımayan bir tanrıydı, ama doğruluğu, adaleti severdi. korkunçtu, ama kötü bir tanrı değildi...
(bkz: nergal)
yeraltı ve ölülerin tanrısı.
" bu yeraltı tanrısının, tılsımlı bir şapkası vardır. onu giyen göze görünmez. bu tanrının da adı, grekçe görünmez demektir. belki de ölen artık görünmediği için, ona bu ad takılmıştır. kronos ile rhea'nın oğlu, zeus'un kardeşidir. ölümden sonra ölülerin ve ölüler ülkesinin tanrısıdır. olympos'a pek seyrek çıkar. aynı zamanda, zenginliğin de tanrısıdır. kendisi yeraltı tanrısı olduğu, değerli madenler de yeraltından çıktığı için, ona servet ve sâman verilmiştir. korkunç bir tanrıdır, merhametsizdir, serttir, ama adildir. karısı persephone'dır. o da ahret kraliçesidir. "

(bkz: anadolu tanrıları)
1978 yılında kurulmuş, new jersey'li power-thrash metal grubu. şarkılarında sosyal ve politik konulara değinirler.

kadrosu: Paul Smith
John Bomma - vokal
Joe Casilli - gitar
Scott LePage
Lou Ciarlo - bass gitar
Dave Lecsinsky
Tom Coombs - bateri

albümleri:
1987 - Resisting Success
1988 - If At First You Don’t Succeed
1991 - Live On Location [Live]
1995 - Exist To Resist
1999 - $avior $elf
2000 - The Downside
2001 - Damnation

http://www.myspace.com/hadesrock
taharet edilir ki bu.
selena adlı dizinin kötülük yapmaya ve yaptırmaya odaklı karekteri.
(bkz: hades ülkesi)
kalmah'ın müthiş ötesi şarkısıdır.
(bkz: hadesten taharet)
sözleri aşağıdaki gibi olan kalmah eseri.

Holding the candle in my arms
I'm kneeling down to the altar
Waiting the call from my master
Soon will weight my soul

In the final scale I see my remains
Red dying flower the pan falls down
I see Anubis, ancient judge of fathers
Won't take my rose - falling away
Into hades

I have atomed
Now I'm waiting
Waiting the call
Chance to reborn

Crawling on the ground darkness around
Searching for the light that guides me home
Into my cosmic face never shines the day
Cannot reach out - prisoner of gods
In hades

Turn into blood
Rage of sin
Turn into blood
This is hades
kalmah'ın melodi canavarı parçası.
gaz bir kalmah türküsü.

öyle böyle değil, hakikatten türkü. giriş melodisinden rahatlıkla anlaşılabilir.