bugün

(bkz: gramofon kağıdı)
taksim tünel de bulunan bir jazz bar.

http://www.beyoglubeyoglu...amafon/gramofon_cafe.html
artık fiatları birkaç yüz ytl ile belirlenen, ve pek bulumnamayan plak çalar.
aydın'da bir bar ismi.
(valla para almadım)
geniş pirinç bir borusu bulunan, enerji olarak sadece insan gücünü kullanan, plağın hızını yanında bulunan, metal ,düz bir telle ayarlayabildiğiniz, plaklarda tek şarkı çalma özelliğine haiz, şarkı bittiğinde klasik hışıltı sesini duyuran , plakları kadife bir bezle silmezseniz iyi sesle çalmayan, ucundaki iğnenin sesi belli frekanslarda iletmesi prensibine dayalı, nostaljik ve artık kullanılmayan müzik dinleme aleti.
Punk grubu. Pamuk Prens diye şarkıları bile var. Mehmetcan adlı vokallerini izmir'de yakalarsak çok fena şeyler olabilir.
giderek özlenilen ve günümüzün koşullarına yenik düşen müzik kutusu.
nargileyle beraber, bir evin en kıymetli ikilisini oluşturan alet.
dinleyerek uyumaya çalışmamak gerekir. o analog ses, ruhunu bedeninden ayırır adeta. kırmızı şarap ve sigara eşliğinde oturursunuz karanlıkta sabaha kadar.
evinde bulunan adama/ kadına aşık olunacak müzik aletidir. her şey için kullanılan bile eski sözcüğünü asla hak etmez. hüzünlüyken çok daha iyi dinlenilmesine rağmen sesi her şeye bedel.
daha içerisine bir zeki müren taş plağı atıp dinleme fırsatı bulamadığım, yeni nesil tarafından ev aksesuarı çağrışımı yapan efsanevi meledi fısıldayıcısıdır.
Birkac gun once buldugum ve fiyatinin 150 lira oldugunu duyunca sasirdigim, kavusmamiza cok az kalan muzik aleti.
aramızda anlayanı, bileni var mıdır acaba diye merak ettiğim güzel alet. mesaj kutumu neşelendirse ya anlayan birileri varsa.
zamanında babamın dedesinden kalma vardı bir tane, eski ama sağlamdı.
hatta 20'ye yakın plağı vardı. tek sorunu çalma mekanizması bozuktu. yıllardır bir köşede duruyordu. neden sonra kaybolmuş. çok üzüldüm, meğer amcam eskiciye 3-5 liraya satmış. ulan şerefsiz dede yadigarı.
bu aralar aşırı merak sardıgım mükemmel müzik çalar. ilgelenen bilen eden varsa lütfen bilgilendirsin.
bundan tam 127 yıl önce, tam da bugün keşfedilmiş olan ilk ses kayıt ve dinleme cihazıdır. tasarımını thomas edison yapılmış, patenti ise emil berliner tarafından alınmıştır.
eş anlamlısı "sesyazar"dır. gramofon kelimesi eski yunanca'dan gelir. "grammein" yazmak, "fone" ise ses demektir. istenildiğinde sesleri dinletmeye yarayan alettir.
Hem gorsel hem duyusal olarak ruhu mutlu eder. Dövmesini bayilarak tasiyorum.
Şu andaki müzik sistemlerinden bir çok farkı vardır. Ancak benim en çok sevdiğim fark, plak üzerindeki izlerden elde edilen sesin "elektriksel" olarak değil de "akustik" olarak yükseltilmesidir. Belki de gramofon kayıtlarını özel yapan da budur. Taş plaklardaki izlerden oluşturulan düşük seviyedeki ses, Gramofonun üzerindeki ihtişamlı boru sayesinde yükselir. Ve bu yüzden gramofonların "Volume control" (ses kontrol) düğmesi yoktur. Keşke aynı prensiple, yani sesin akustik olarak yükseltildiği deneysel ses sistemleri günümüzde de olsaydı. Belki boyutları çok çok büyük olabilirdi. Fakat sesin "elektiriksel" olarak yükseltildiği sistemlerden farklı bir duyum elde edebilirdik. Çünkü biliyorsunuz "elektiriksel" olarak ses yükseltildikçe bozulmaya uğrar. Acaba akustik olarak da yükseldikçe bozulmaya uğrar mı? Bilemiyorum. Dediğim gibi, keşke en düşük seviyede sesi aldığımız ve sonrasında akustik olarak yükseltebildiğimiz ses sistemlerimiz olsaydı. Bunun cevabını bilebilirdik.
Plakhane'de uygun fiyata bulunabilen alet.
Hakkında anlatmak istediklerin anlaşılamamış. Ben sesi akustik olarak yükseltilmesini sevdiğimi söyledim. Yoksa gramofon kayıtları kalitelidir demedim. Sesin elektiriksel değil akustik olarak yükseltilmesini övdüm. Keşke aynı prensiple çalışan ses sistemleri olsaydı dedim. Yani kısacası belki Gramofon gibi borulu bir Medya oynatıcı hayal ettim. Nerenizle okuyorsunuz azizim?

edit. Ayrıca ses elektiriksel olarak yükseltildikçe bozulur.
görsel

Evimizin köşesinde bulunan güzel şey. Taş plağı kırdığım için normal 45 lik koydum üzerine idareten.
Plak ismi verilen eski zamanın flash belleklerinin içindeki musiki eserlerini okumaya yarayan aygıt.