bugün

avrupa'nın en büyük ikinci ekonomisi olmasına rağmen en fazla yoksul ve en fazla dolar milyarderinin olduğu türkiye'nin acı gerçeği.
olduğu ülkede genel bir mutluluk ve huzurdan bahsetmek imkansızdır. ekonomik büyüme vb terimler işin hikaye kısmıdır. toplumun geneli ele alınarak ülkenin ekonomik durumu değerlendirilmelidir.
http://www.emekveadalet.o...emel-oneri-mustafa-cihan/
doğru başlıkta mıyım emin değilim fakat; liberalizmin farklı noktalara çekilip kapitalizm adında bir canavar yaratılmasının en dramatik sonuçları bu terim de saklı olsa gerek. mesela bir örnek:

http://www.ntvmsnbc.com/id/25342721
Türkiye nin meksika dan sonra 2. Sırada olduğu hede. Birileri de çıkmış kişi başına düşen gelir 10 yılda 3 kat arttı falan diyor. Bin kat artsa nolacak ki?? Önemli olan gelir dağılımı.
türkiye avrupanın en büyük 2.ekonomisi filan değildir. almanya-ingiltere-fransa-italya-rusya-ispanya hatta holllanda bizden daha büyük bir ekonomiye sahiptirler.işte tamda bu noktada zaten çarpıklık var.avrupada bizden daha büyük 7 ekonomi varken dünyada bizden daha büyük 16 ekonomi varken dolar milyarderleri sayısı noktasında bizden daha büyük bu ekonomilerin bir çoğundan fazlayız.

gelir adeletsizliğine gelirsek, bir ülkede milli gelirin yarısını %4'lük kesim götürürse ve buna mukabil devletin topladığı gelir vergisinin yarısını ise ücretli ve maaşlı kesim öderse e haliyle o ülkede gelir adaletsizliği kaçınılmazdır.

milli gelirin yarısını götüren %4'lük kesimin doğal olarak gelir vergisinin en az %70-80'ini ödemesi beklenir malum artan oranlı bir vergi sistemimiz var.ancak toplanan gelir vergisini tüm mükellefler içinde en fazla ödeyen tepedeki %4'lük kesime bakıyoruz ödedikleri gelir vergisi toplamın sadece %8 kadarı.sanırsın memlekette zengin yok.yukarıda da belirttiğim üzere zaten yarısını ücretli ve maaşlı kesim ödüyor.

bu veriler birkaç yıl önceki maliye bakanlığı verileridir.

bu tabloya bakınca gelirin yarısını götürenlerin açıkça vergi kaçırdıklarını görmek hiç de zor değil.bu da gösteriyorki devlet doğru düzgün vergi toplamıyor.gariban ücretliden maaşlıdan esnaftan değil malı hamuduyla götürenden alacaksın vergiyi çatır çatır.aldığınıda bir takım kamu harcamalarıyla gelir adaletsizliğini en aza indirebilmek için harcayacaksın o zaman gelir adaletsizliğini azaltırsın.

ama bunların bizim ülkemizde olması imkansız zira küresel sermayenin ve taşeron yerli sermayenin çıkarlarına ters bir iktidarın geldiği pek görülmedi.bundan sonrada görüleceğini sanmam.bizde iktidara gelen siyasi partiler milletten din iman der oy alır kendi çıkarlarına ve pek tabi sermayeye hizmet eder .
akp döneminde 8 kat atmış hadise .
Adalet kavramının anlam dışı olduğu bu ülkede gereksiz bir konudur.
Gelir dağılımı adaletsizliği olarak düzeltilmesi gereken terim. Ülkelerin gelişmişlik düzeyini ölçmede önemli bir faktördür. Az gelişmiş ülkelerde adaletsizlik çok fazladır. GSMH nın büyük kısmı dar bir kesimde toplanmıştır, orta gelirliler yok denecek kadar azdır. Gelir dağılımı adaletsizliğini ölçmenin bir kaç yolu vardır. En çok aklıma gelen gini katsayısıdır. Bu katsayı 1 ve 0 arasında değerler alır. Tüm gelir tek bir kişide toplanırsa katsayı 1 olur. Ve mutlak eşitlikte 0 olur. Türkiye nin 0.42 gibi bir şeydi sanırım.
kiraların, gıda ve tekstilin artış oranının maaşa yansımadığında ortaya çıkan durum.
bu ay kirama zam geldi. maaş ? aynı..
ülkemizde hırsız çoktur. napıcaksın. sözüm sandığınız kişiye değil. ama cidden neden ülkemiz de maaşlar çok az?
ige olarak bilinir ve latin amerika bu konuda baya kotudur.
son zamanlarda insanlar üzerinde kendini daha belirgin hissettirendir. artık ümitsizlikten, sıkıntıdan, bunalımdan insanlar birbirlerine saldırıyor, kavga etmeye bahane arıyorlar. karın tokluğuna iş bulabiliyorlar. bunun sebebi ise gözü doymayan kitle. altına çekiyor porsche, ferrari falan, yaptığı tek iş şarkı söylemek, laf edince, gelir adaletsizliğinden bahsedince de ''ay o zaman sende çabalasaydın da şarkıcı olsaydın'' gibi çirkefçe cevaplar veriyor, ''yeni saat aldım 10.000 tl'ye çok borcum gelecek bu ay'' muhabbeti yapıyor, ayda 800 tl para kazanan ve bu parayla 2 çocuk bakmak zorunda olan ailelerin varlığından haberi olmadan, sonra da adına ''siz kıskanıyorsunuz bizi'' diyorlar, he canım he, aynen öyledir. kimse şükretmeyi bilmiyor, ''bizden daha kötü durumda olan insanlar var, tamam bizim tuzumuz kuru ama, beni sokmayan yılan bin yaşasın demeye ne gerek var, bir yerlerden başlamak lazım, gerekirse kendimizden kısarak'' demiyor hiç kimse. yok seçimlermiş, oymuş buymuş konuşmak yerine, önce bir insanca yaşamayı öğrenmek lazım, kalkınmak lazım, çocuğuna bir çikolata alabilmeyi başarması lazım görmemezlikten geldiğimiz harabe semtlerde yaşayan o insanların.
imf'ye borç verdiğimiz halde maalesef ulkemizde olandir ornegin bir kodaman herifin metresiyle haftasonu yedigi parayi 6 kisilik bir aile belki 1 ay geçinir ondan sonra zenginleri kıskanmayın falan diyorlar .
Siyasetçilerin sebep olduğunu durumdur (Aslında siyasetçilerin de sebebi halkın kendisi ). Zenginlerle çalışırlar, Halkı en azami koşullarda "yine de yaşamaya " alıştırarak minnet hissi besletirler.
bu kadar adaletin ayaklar altına sserildiği bir ülkede tabiki gelir eşitsizliği de hat safhada olmalı, hatrı kalır sonra. dünyada yine sıralamada 2. falaniz bu konuda.
Birde gelir vergisi diye birşey de var. Hem gelir elde ediyorsun hem de kazandığının %20lik(Şahıs şirketlerinde) gibi bir kısmını geri ödüyorsun.
900 lira maaş ile emeği sömürülen bireyin milyon dolarlarları çalan insanları savunduğu bir ülke de tabi gelir adaletsizliği olur .

Adam pastadan kendisine düşen payı çalan adamı sorgulamaktan aciz olduktan sonra daha bu adaletsizlik nesillerce sürer gider..
gelir, ancak adaletsiz olduğundan geçmek bilmez ülkemizde. *
görsel
Ülkemizde %99unun gelirine eşit serveti olan %1 'iN %50'yi memlekette böyle bir adaletsizliğin olmadığına ikna ettiği arsızlık.

Rakamlarla ifade edilen yaşanmışlıkları anlatan kara bahtlı istatistikler sadece rakam olarak kalıyor yaşamdaki izdüşüm yorumuna bakılmıyor.
Her şeyi geçtim, koskoca Türkiye'de kırmızı etin tadını unuttuk.

kilosu 45-50 lira.
Gelir değil yaşam adaletsizliği. Bakmayın Türkiye yine iyi durumda.
Gerçekten iyi durumda.

Size iki tane site vereyim, girin bakın ülkeler ne halde, ölüm şekilleri nasıl bakın.

Birde açın instagramı, "party" yazın, çıkan sonuçlara bakın.

Gelir değil, yalnızca gelir değil. Yaşam adaletsiz.
2012-2017 verilerine göre türkiye gelir adaletsizliğinde çin ve hindistan'dan sonra 3. Sıradadır.
Ülkemizde git gide artmaktadır.