bugün

turk edebiyatcisi ve elestirmeni.dunya bir golgeliktir en onemli eserlerinden biridir. (bkz: ukte dolduruyorum)
istanbul üniversitesi iktisat fakültesi'ni bitirdi (1949). gerçek yayınevi'ni kurdu (1965); kültür, bilim ve edebiyat konularında temel bilgileri veren "100 soruda" adlı diziyi yayımlamaya başladı. toplumcu gerçekçi eleştiri yöntemini benimsedi. çalışmalarında edebiyat yapıtını, öncelikle o yapıtın ortaya çıkmasında etkin olan toplumsal koşulları gözeterek değerlendirmiştir.
"Gücünü Yitiren Edebiyat" isimli kitabın yazarı, büyük edebiyatçı.
1951 yılında tutuklanıyor ilk kez. istanbul yüksek tahsil derneği'nin bütün kurucuları ve yönetim kurulu üyelerini 141. maddeden içeri almışlar.

şöyle anlatıyor o günleri: "asıl amaç belliydi: özgürlük savaşçısı olarak iktidara gelen demokrat parti, özgürlükleri daha da kısmak, 141., 142. maddeleri daha da ağırlaştırmak için, atmosfer hazırlamak üzere tutuklatmıştı bizi... yaşamımda rastlantıların büyük yeri vardır. o tutuklama olmasaydı anadolu'nun bir köşesinde ya muhasebeci, ya personel müdürü olacaktım; oysa o tutuklamadan sonra beni işten attılar, bir daha da aramadılar. ben de iktisatçı olamadım, eleştirmen oldum!"

insanın iyi ki fethi naci'yi içeri alıp işinden etmişler de yıllarca o güzelim yazılarını yazmış, gerçek yayınevi'ni kurmuş, birbirinden değerli o kadar kitabı bizlerle paylaşmış diyesi geliyor.

su katılmamış bir sosyalist insandır kendisi.
gün itibariyle vefat etmiş büyük usta.
büyük elestirmen.

fethi naci, ne zaman ve hangi dergide yayinlandigini su an hatirlayamadigim bir röportajinda "sayisal lotodan büyük ikramiye ciksa edebiyat elestirmenligini aninda birakirim. cekilecek is degil." mealinde samimi itiraflarda bulunmustur. "sen bir kitabi elestiriken ya göklere cikariyorsun ya da yerden yere vuruyorsun." gibi elestirilere de, "vasat olan bir kitabi elestirmeye niye vakit harcayayim ki." benzeri bir cevap vermistir.

ruhu sad olsun.
türk eleştirmenlerinin babası.

ne yazık ki dün kaybettik kendisini. ülkemizde adam gibi eleştirmen bulunmayışı nedeni ile, vefatı beni bir kat daha fazla üzmüştür. siyasi görüş olarak görüşlerini benisemesemde bir değeri yitirmenin üzüntüsünü yaşıyorum. allah rahmet eylesin. kolay gelmiyor böyle değerler ülkemize.
bir süredir Alzheimer tedavisi gören ve dün itibariyle 81 yaşında vefat eden sivri dilli edebiyat eleştirmeni. Gerçek adı ismail Naci Kalpakçıoğlu olan Fethi Naci 1927 yılında Giresun'da doğmuştur...

ailesinin ve sevenlerinin başı sağolsun...

en bilinen eserleri;

insan tükenmez, gerçek saygısı, on türk romanı, edebiyat yazıları, türkiye'de roman ve toplumsal değişme, eleştiri günlüğü, Bir Hikayeci: Sait Faik - Bir Romancı: Yaşar Kemal, gücünü yitiren edebiyat, roman ve yaşam, eleştiride kırk yıl, kırk yılda kırk roman ve Reşat Nuri'nin Romancılığı.
1927 yılında doğup uzun yıllar boyunca edebitımıza çok önemli eleştiri eserleri vermiştir.
Yaşar Kemal kendisi için ' o roman yazsaydı da çok başarılı olurdu çok farklı bir uslubu vardı ' demiştir.
dün gece ntv de tekrarını izlediğim gece gündüz programında Semih gümüş de ona dair konuşmuştur. ekran karşısında ağlamaktan kendi alamamıştır bu entrynin sahibi, ayrıca çok haklı bir tesbit olarak program dahilinde şuna da değinilmiştir ki bende katılmaktayım; Nurullah ataç tan sonra onun görevini üstlenen ve hakkıyla yerine getiren bir edebiyat eleştirmenimizdi'.

tüm edebiyat severlerin ve yakınlarının başı sağolsun...
1927 giresun doğumlu yazar ve eleştirmen. asıl adı ismail naci kalpakçıoğlu olmasına rağmen, 1953 yılından sonra yazdığı eleştiri yazılarında bu adı kullanmış. kitapları;

insan tükenmez
gerçek saygısı
edebiyat yazıları
eleştiri günlüğü
bir hikayeci: sait faik - bir romancı: yaşar kemal
reşat nuri'nin romancılığı
gücünü yitiren edebiyat