bugün

Zülfü Livaneli'nin yayınlanan ilk romanı.
yazar bu eseriyle 1997 balkan edebiyat ödülü'nü kazanmıştır.
okunası bir zülfü livaneli kitabı.
başladığınızda elinizden düşüremeyeceğiniz guzel bir eser. Zülfü Livaneli'nin ellerine, aklına sağlık
Zulfu Livaneli'nin Osmanli'nin bir takim entrikalarini bir harem ağasinin gozunden anlattiği mukemmel otesi, okunasi kitap.
zülfü livaneli'nin bu kitabında harem ağasının duygularından ve gözlemlerinden bahsedilmekte,harem ağasının hadım edilmesine rağmen yinede cinsel duygularından arınmadığı dile getirilmektedir.
zülfü livaneli'nin bir romanı. olayların geçtiği tarih yok, padişah ismi yok, fethedilen yerlerden bahsedilmemiş bile. çünkü kitapta padişah saraydan çıkmıyor! kimi padişahın aklı fikri haremde, kiminin en şişman kadında, kiminin de tütün içenlerin kafasını kesip o kafalardan kule yapmakta.. vay anasını.. o kadar berbat bir kitap ki, döktürmüş de döktürmüş zülfü livaneli. güya saraydaki gösterişi, padişahların sikine olan düşkünlüğü, iktidar yalakalığından bahsediyor. hadım edilen harem ağasının dine olan bağlılığını öyle bir anlatmış ki beyfendi, resmen taşak geçiyor adamla. vs.. daha çok şey var bunlara benzer.. ben şimdi hepsini anlatıp bokunu çıkarmayım..

sonuca gelirsek; tahmin ettikleri gibi olmadı, bu kitap bana hiçbir mesaj vermedi, veremez de..
1997 balkan edebiyat ödüllü bir zülfü livaneli romanı.yazarın dilinin akıcılığı sayesinde bir bakmışsınız bitivermiş.romanda geçen başlıca tarihi olaylar aslına sadık kalarak kurgulanmıştır.o yüzden biraz tarih bilginiz varsa yazarın yer yer yaptığı vurgulamalarla kimden bahsettiğini,kime inceden giydirdiğini çok rahat görürsünüz.

--spoiler--
o kadar güzeldir ki; kardeş katlinin saray içerisinde yarattığı travmayı padişahından cariyesine en ince ayrıntısına kadar gözler önüne serer.taht değişikliklerinde yeniçeri askerlerine sus payı adı altında dağıtılan cülus bahşişinin bozulan osmanlı saray-ordu ilişkisini,uygulanan kafes sisteminin merkezi otoriteyi ve uzun vadede osmanlı'yı nasıl geriye götürdüğünü,saray kadınlarının yönetimde nasıl etkin olduklarını,saray hayatını ve o sarayın en mahrem yerini bir harem ağasının gözünden gösteriyor bizlere.
--spoiler--

sahi osmanlı neden yıkılmıştı ? dış mihrakların oyunu olsa gerek.bi rahat bırakmadılar bizi.

mesajın en alâsını veriyor ama anlayana tabi.
Bir cariye nin farelere diktiği kıyafeti anlatmak gibi renkli ama padişahın tek kurtuluşunun çocuklarını öldürmek kadar acı olduğu roman. Okunmalıdır. Kesinlikle zaman kaybı değildir.
Zülfü livaneli nin balkan edebiyat ödülü aldığı psikolojik eseridir.
harika bir dille yazılmış 1997 Balkan Edebiyat ödüllü, Zülfü Livaneli romanı.

Roman'ın Deli ibrahim zamanında geçtiği varsayılır. Sarayın harem ağası Habeş Ağa'nın gözünden iktidarın insanların üzerinde yarattığı etkiyi anlatıyor.