bugün

dolma kalem tükenmez kalem gibi silinmesi imkansız görünen kalemlerle yanlış yazıldığında imdada yetişen kapağında fırça içinde beyaz yapışkan * bir sıvı bulunan ufak şişe şeklinde bir icat nam-ı diğer tipp-ex!
hataları örten araç. ama hataların suyunu çıkarmışsanız daksille kurtarılmaz yeni bi sayfa açmak gerekir.*
hataları kapatmak için kabul edilebilir bir yöntem olsa da ateşle temas ettirmek kabullenilemez bir hatadır.

(bkz: yanıyoz lan)
(bkz: hatasız kul olmaz)
(bkz: prit)
dalgın kişinin yaptığı bir anlık hatayı düzelten ,"yeter artık abi önüne bak düzgün yaz" şeklinde yakınan sevilesi araçtır.her eve lazımdır.
Eskiden sıklıkla lazım olan, şimdiyse stajyerlerin fotokobi çekmedikleri zamanlarda kağıt üzerinde sanatsal aktivitelerde bulunmasına imkan tanıyan, güzel kokulu modası geçse de ofislerden eksik olmayan büro malzemesi
çeşitli hallerde satılan silici bir maddedir. şişe içinde akıcı halde, bant şeklide daktilolar için.
(bkz: tipex)
dün gece sana verdiğim sözü tuttum bilmesen de. yazacağım dediğim mektubumu tamamlayabildim en nihayetinde. gözyaşlarıyla sırılsıklam olmuş, her satırında ellerimin kokusunu doya doya içine çekebileceğin hasret dolu mektubum. sana ulaştırmak için can attığım.. postahaneye gitmeden önce tekrar okudum, tekrar.. kabarıp coşan selden farksız duygularımın da tesiriyle içimden gelen her şeyi olduğu gibi aktarmayı başarmışım, her kelime sen kokuyor.. bir çok yazım hatası yapmışım, kıyamadım daksil kullanmaya.. her kelime sendin, seni silemezdim. hatamdın sen benim, hiç bir zaman düzeltmeyceğim, hiç bir zaman ders alamayacağım..düzeltmedim sen sandığım hatalarımı, daksil siler sanarlar, silmez o. hataları daha da yüzüne vurur insanların, sümen altı edilmiş hataları su yüzüne çıkarır bakmadan gözünün yaşına. biliyorum, silinmez yaşananalar, geri alamam hatalarımı, sen yine de olduğun gibi kal.. hatalarla ve yanlışlarla dolu..
henüz bilgisayar, yazıcı gibi teknolojik nimetler ortada yokken, yani insanoğlunun yegâne yazı aracı(kalem dışında) daktilo iken, yapılan yanlışları düzeltme imkanı veren büro malzemesi. Daha çok daktiloda yapılan yanlışları düzeltmek için kullanıldığından olacak, adı "daktilo silgisi" ifadesinin ilk hecelerinden oluşmaktadır(dak-sil). Fakat ne acıdır ki yurdum insanı, özbeöz Türkçe olan bu sözcük yerine artık "tipeks" garâbetini kullanmaktadır.
oje şişesi gibi şişeli olup fırçayla sürülenlerinin artık sadee çok dar gelirli ofislerde bulunduğu, azıcık daha kaliteye önem veren yerlerde şerit versiyonlarını görebileceğimiz yazı düzelttirgeç.
*
şerit ya da fırçalı olsun, asla kağıt renginde olamayan kapatıcıdır.
Kokusu bir harikadir. Bağimlilik yapar.
leş gibi kokusu olan düzeltici.
el yazısı ile senaryo yazılır mı deseniz !
Ben yazdım derim.
Bana bir hiç uğruna yazdığım hayallerimi hatırladır onun kokusu.
Bilinen adıyla tipeks.
tükenmez kalemle yazılması farz olan sınavlarda 1. dereceden hayat kurtarıcıdır. kullanması zevklidir. çabuk kuruyanı makbuldür.
kokusu güzeldir yalnız solvent içerir. solunması sağlıksızdır.
bir de oje ve şerit şeklinde olmak üzere iki kardeştirler. yalnız şerit versiyonundan hiç kullanmadım. nasıl bişeydir, onu da bilmem.
ne kadar şerit daksil daha temiz bir iş çıkaracakmış gibi gelse de daha yarısı bile bitmeden ribon içeride döner veya sıkışır dolayısıyla atmak zorunda kalırsınız.

en iyisi her zaman fırça tipli daksillerdir.

görsel
Fırça olanının şerit olanına her zaman üstün geleceği kırtasiye/ofis hedesi.
mucidi, Bette Nesmith Graham olan, yazıda hata örtücü.
daktilo silicisi tamlamasının kısaltılmışı.
(bkz: şerit daksil)
Belki hatayı o an için düzeltebiliyor ancak sonrasında bakınca oradaki o daksilin bir fazlalık olduğu ve ortada bir hatanın olduğu anlaşılıyor. Bazı şeylerde böyle, hata yapsanız da anlaşılır. Üstünü örtseniz de fark edilir. Hatayı yapıp üstünü örtmek için uğraşmaktansa bazen hata yapmamak için uğraşmak daha iyidir.
hatanın üzeri hata gözükecek şekilde tek çizgiyle çizilmeli.