bugün

vakit öğle ikindi arası, yumuşacık halıların üzerinde elinde sarı boncuklardan yapılmış bir tespih, sırtını serin bir kolonun arkasına yaslayarak horul horul kestirmek, şekerleme yapmak.

huzurlu, dingin bir ortam, ara sıra kulağa akseden dua mırıldanmaları, uzaktan bir yerlerden gelen kuran okuyan hacı dedelerin diniltileri, sebepsiz yere koşan çocukların ayak sesleri, yankılanan çığlıkları... ruhu dinlendirgeç bir atmosfer...

mekan tenha ise şerkerleme yapmak için uygun bir ortam.
türkiye'de ise bu cami, ter ve ayak kokusundan gerçekleştirilemeyecek bir eylemdir.
sıcakların kapıya dayanması değil artık kırması üzerine pratik çözümler üretebilen zeki halkımızın klimalı camilere akın edip buralarda uyumalarıdır.
http://www.haber3.com/kli...r-foto-galerisi-14021.htm
Arabistan'da yıllardır var olan olgu.
şanlıurfa da meydana gelen bir olaydır.
aşırı sıcaklara dayanamayıp klimalı ibadethanelerde şekerleme yapmaktır.
ayrıca namaz kılan biri günde en az 3-4 defa abdest aldığı için ayağının kokması ter kokması mümkün değildir. din temizlik üzerine kurulmuştur. dindar insan temiz olan insandır. temiz olanları hem allah, hem de insanlar sever.
yatılı okullarda yurt kapılarının kapanmasından sonra gidilesi bir yer. kadın bölümüne cıkılır ve koyun sayılır.
eğer cemaatle bursa gezisine gidiliyorsa, sabah namazını ulu camide kıldırdıktan sonra bir yere götürmeyip arkada açılmamış halılara yastık görevi gördürülerek yapılan iştir. gerçi pek uyumak da sayılmaz dalınır ve her taraf tutulur, kalkılmaz sonra da cami bahçesinde annelerin elleri öpülerek hazırlanmış poaçalarla kahvaltı yapılır, gezi ücreti ne işe yarıyodu ki diye düşündürtür ve tabi o türbeden çıkıp bu türbeye koşturularak da uyuşmuş bacaklar açılır..
(bkz: based on a true story)
kahire'de bol bol gördüğümüz ve gayet yadırgadığımız hede.
namaz kılındıktan sonra sıcağın ve orucun tesiri ile caminin arka köşesine kıvrılıp yatma eylemidir. klimalı ve sakin bir cami ise gece uykusundan daha dinlendirici olduğunu söyleyebilirim..
şanlıurfa'da görülen durum. hoca bu durum üzerine "cami ibadet yeri, uyuma yeri değil!" benzeri bir vaaz vermiştir.
ibadet tüm hayatımızı çevrelemiş ve o na ulaşmak için atılan her adım ibadettir. cami müslümanların ibadet, toplanma , dinlence , istirahat, muhabbet mekanıdır. islam kolaylık diniyken biz niye haramlaştırırız bahşettiği helalleri kendimize..
fazlasıyla alkol alınıp da gidecek yer bulunamayan bir gecede her ne kadar "güvenli" açıklaması yapıldıysa da yapılan hatalardan sonra allaha sığınmak gibi görülebilecek durum.
özellikle şehirler arası yolculuklarda varacağınız yere gecenin bir vaktinde varmışsanız ve terminale yakın açık cami varsa gerçekleşme ihtimali olan olaydır. en azından benim üç dört kez denemişliğim vardır.
rahmetli dedemin sagligi zamaninda her ramazan ayinda bayramdan onceki son 10 gun degil uyumak camiden hic cikmaz orda yasardi.torunlari iftarlik goturur hatta bazi zamanlar ben de yaninda kalir camide gecelerdim.insana huzur veren kendi ic dunyasi ile basbasa kalmasini saglayan guzel bir ortamdir aslinda camiler.
uykuların en tatlısı öğlen ikindi arası.
çok güzel. hep kaçarım cami ya da mescitlere. namaz kılarım kuran okurum belki başka kitap okurum bazen uyurum. çok huzurlu yerler. tek problem içeri girip çantamdan çıkardığım elbisemi giyip başımı örttüğümde her hareketimi ezberlemeye çalışır gibi seyreden kadınlar. o gözler de olmasa keşke. ya da olsun. camiler dolsun.
Menzile gidenler bilir.
şanlıurfa'da sürekli yapılan eylemmiş.
görsel
görsel
bu ne la?
Aha buraya yazıyorum: Sadettin Teksoy'un programında çocuğun birini iyileştirmek için bir camiye götürüyorlardı. Hatırlayanınız kesin vardır. Oradan kalmış olabilir.
Normalde camiler yolcular ibadet etmek isteyenler yolda kalanlar için 7/24 açık olmalı ama maalesef hırsızlık temizlik gibi sebeplerden kapatılıyor.
içinde bulunduğumuz sıcak yaz gecelerinde yapılan eylem.
Mistik bir ortamda uyku keyfi.

görsel