bugün

eski selçuklu ve osmanlı mimarisine bakıldığında camilerin yanına mutlaka bir kulliye veya bir çarşı yapılmıştır. ve boyle suregelmiştir. bu şekilde şahane yapılar ve eserler meydana getirilmiştir. en bilinen örnekleri: yeni camii ve mısır çarşısı ve bursa ulucamii ve yanındaki ulu çarşıdır. ancak günümüzün aç gözlü müteahitleri ve bir kısım hayır sever kendini bilmez bu sentezi kendi kafalarına göre yorumlayıp (birazda camiye gelir getirir düşüncesi ile) ortaya bu yarı camii, yarı pasaj, yarı da alışveriş merkezi görünümündeki gecekonduyu geliştirmiştir. az önce verdiğim örneklerin kat ve katı kadar gecekonu görünümündeki camiyi bugün ülkenin her yerinde rahatlıkla görebilirsiniz ki bazı nüfuslu köylerde bile rastlamışlığım vardır.
--spoiler--
Şimdi bir düşünün sultanahmetin altında migros eyüp eminönün altında tansas...
--spoiler--

sevgili arkadaşlar. sultanahmet camii nin hemen alt tarafında bulunan bedesten, günümüz mantığı ile bir alışveriş merkezidir. kurulma gayesi de camii e gelir kazandırmaktır. günümüz mimarisinde arsaların dar olması nedeni ile binanın altına yapılmaktadır. hemen galeyana gelmeyiniz lütfen...
esnaf için iyidir mübarektir o alışveriş merkezi cuma günleri, bayram günleri iyi iş yapar.yerini tarif etmek kolaydır örneğin hocam minareyi görüyon mu?heh tamam minareye doğru gel.
(bkz: sen bi cami bir ayda ne yakıyor biliyormusun) *
(bkz: ilahi alışveriş).
cami altına ne konulmalı sorunsalını çözen marketimsilerdir.
(bkz: beğendik)
denizli'de bol miktarda bulunan oluşum..
(bkz: iki rekat kılana ülker gofret bedava)
erzurum'da bol bol bulunan şey. gerçi market lan. ne avm'si.
Kocatepe camii'nin altındaki beğendik'tir.