bugün

C vitamini alındıktan en az iki saat sonra ince bağırsak tarafından emilir. Günlük tüketim miktarı 100 mg ile 150 mg arasında olduğunda vücut tarafından yüzde 75'i emilirken alınan miktar 1000 mg çıktığında sadece yüzde 50 kadarı emilebilinmektedir. C vitamini yüksek dozda tüketildiğinde B vitaminini azaltmakta ve bazı toksik etki yapan vücutlarda böbrek taşı oluşmasına neden olmaktadır. Günlük C vitamini alım miktarı sigara içenlerde normal insanın iki katı kadar olmalıdır. Hamileler, sporcular da günlük dozun üzerinde C vitamini kullanabilir. Yetişkinlerde günlük kullanım miktarı 75 mg ile 100 mg arasında olması yeterlidir. Sporcularda günlük doz 250 mg ile 500 mg arasında kullanılabilir. C vitamini diğer vitaminlere oranla çok dayanıksızdır. Onun için tüketim öncesi gıda maddelerinin hazırlanması sırasında titiz davranmak gereklidir. Doğal yolla alınan C vitamini emilimi saf olarak alınan vitaminden daha fazladır.
Unutulmamalıdır ki dengeli beslenme programlarıyla günlük vitamin ihtiyaçları rahatlıkla karşılanabilir. Yeşil sebze ve meyveler güzel sofralara...

C vitamininin yararları

Demir emilimini artırır.

Vücuda giren virüslerin hareketliliğini azaltmakta ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirmektedir.

Yaraların kapanmasını sağlayan enzimlerin oluşumunda etkilidir

Demir, kalsiyum, A, B, E vitaminlerinin vücutta daha iyi kullanılmalarını sağlar.

Damar içi hücrelerin yapısını koruyarak koroner kalp hastalığı oluşum riskini azaltır.

Güneş ve çok güçlü ışıklara karşı gözlerimizi koruyarak katarakt oluşumunu geciktirir.

Kanserle savaşta en etkin maddelerden biridir.

Kılcal damar yapısını kuvvetlendirir.

C vitamini yetersizliğinde

Enfeksiyonlara karşı direncin azalması,

iştah azalması,

Yaraların iyileşmesinde gecikme,

Diş eti şişmesi ve kanaması,

Kansızlık,

Yorgunluk,

Eklemlerde şişmeler,

Ateş meydana gelmektedir.

kaynak: http://www.milliyet.com.t...min/vit001/vitamin01.html
ben bu yollardan geçerken sen babanın yediği portakaldaki c vitaminiydin.. (bkz: boburlenmek)
(bkz: kivi)
bir bardak portakal suyu ile 100 bardak portakal suyundan aynı ölçüde alacağınız vitamindir.
fazla alımında laksatif etki yapan az alımında ise iskorbit hastalığına yol açan vitamin. aynı zamanda suda eriyen bir vitamindir.
(bkz: sümük keser)
c ve b vitaminin beraber kullanıldığında sivilcelere iyi gelir (bkz: kendimden biliyorum)
vücudu hayvani derecede geliştiren madde.
fazla kullanıldığında bedenin çeşitli yerlerinde feci kaşıntılara yol açabilecek vitamin.
c vitamini çabuk kaybolur. taze sebzelerin yıkandıktan sonra doğranması c vitaminini korur. ancak doğrandıktan sonra yıkanırsa c vitamini kaybolur.
iyice kaynatılmış, böylece de fazla oksijeni atılmış suya atılarak haşlanan sebzelerde c vitamini kaybı az olur. suyla birlikte kaba konarak pişirilen sebzelerde kayıp daha çoktur. pişirildikten sonra yeniden ısıtılan sebze yemeklerinde kayıp artar. sebze yemeklerinin bekletilmesi de aynı etkiyi yapar.
taze patatesin 100 gramında 20 mg. bulunan c vitamini patates eskidikçe azalır. 8-9 ay sonra 7-8 mg'a kadar düşer.
sebzelerin kaynama sularının atılması da suda eriyen c vitamini kaybını artırır. meyvelerin soyulduktan sonra bekletilmeden tüketilmesi, sebzelerin de mümkün olduğunca pişirilmeden salata olarak yenmesi tavsiye edilir.
annelerin çocuklarının boyunu uzatıp kilo aldırdığını sandıkları yapıcı-onarıcı organik madde.
akdeniz bölgesinde bolca yetişen bir vitamin türü.
cardio tarzı çalışmalardan önce, yağ yakımını hızlandıran l carnitine gibi gıda takviyeleriyle birlikte kullanılmasında fayda olan bir vitamin.
soğuk algınlığı ve gribe zerre etkisinin olmadığı abd deki araştırmada açıklanmış.
(bkz: yıllar yılı dost bildiğim c vitamini de beni terk etti ben neyleyim)
c dilinde yazilmis, acik kaynak kodlu bir vitamin. *
yanlış anlaşılmış vitamindir.
salya sümük hastayken, bizlere portakal, greyfurt, mandalina.. gibi formlarda sunulan bu vitamin meger hastalıgı geçirmek, katkı saglamak kenarda hastalık süresini kısaltma yetisi bile yokmuş.
olsun deyip, en azından zehir zıkkım olmadıgına şükredip, bir daha greyfurtu agzımıza koymayacagımıza dair sözler vererek bu hayat yolculuguna devam ediyoruz.
(bkz: ace plus selenyum)
eksikliğinde depresyona da yol açabiliyormuş..
kaynak: http://www.e-psikoloji.co...rum/showthread.php?t=1968
portakalda vitamindir.
bütün hayvanlar için yaşamsal öneme sahip fakat insanlar ve bir kaç hayvanın vücutlarında sentezleyemediği moleküldür. insan dışında neredeyse bütün hayvanlar c vitamini sentezleyebilir. c vitamini de insan vücudu için bir lüks değil yaşamsal öneme sahip bir vitamindir. eskiden uzun gemi yolculuklarına çıkan denizcilerin çoğunun ölümü c vitamini eksikliğinden olurmuş. böyle insana mahsus ilginç bir vitamindir kendisi.
parklarda, bahçelerde, ormanlarda ki, çam yapraklarında bolca bulunan vitamin. discovery channel izledim oradan biliyorum. *
kusburnunda oldukca bol bulunan bir vitamin top 10 listesi olusturulsa ilk siralarda olacaği kesindir.
yetiskinlerde gunluk 75mg c vitamininden fazlasi alindiginda vucutta depolanmayan vitamin turudur. fazla alinmasi durumunda hastalik psikolojisini atmaya yardimci bir enerji verecektir. enerjik olmak istemiyorum yatip dinlenmek istiyorum diyorsaniz gunluk limitten fazla alinmasina gerek yoktur.
insan ömrünün uzaması için gereken yegane vitamindir öyleki ömür boyunca doğru zamanlarda doğru miktarlarda alınırsa insan ömrü 10 yıl artar.
1931'de albert szent györgyi tarafından ayrıştırılarak kefşedilen elzem vitamin.