bugün

artvinin bir ilçesidir. özellikle doğal güzelliği ve yüksek dağları ile gidilmeye ve görülmeye değer bir ilçedir.
lise yıllarımız coğrafya derslerinden hatırladığımız kadarıyla bakır cevherine sıkça rastlanır bu şirin ilçemizde.
çokça gürcü'yü barındıran yerdir.
yolunda sıkça toprak kayması olan dolayısıyla yolları kapanan, kışın metreyi aşan kar birikintileri olan. çoruh nehri üzerinde çoğu jackassçiyi bile tırstıracak asma, tahta köprülerin bulunduğu ilçe. halkı çok kültürlüdür.
maden * den dolayı çoruhun borçka kısmı masmavidir*
zamanında büyüklerimiz çoruh'unda yüzerlermiş. şimdilerde üzerindeki tahta ve oldukça tehlikeli * ama bir o kadar da nostaljik köprüsü durmasına rağmen, o yeşilliğe yakışmayan, köprü demeye bin şahit bir betondan köprü yapılmış. ayrıca az da olsa lazlar da yaşar borçka'da.
ortasında metal bir köprü vardı hatırladığım kadarıyla. bir de rus pazarı gibi bir şey hatırlıyorum, babamla giderdik arasıra. çok önceydi.
Artvin ilinin bir ilçesidir. Batısı Hopa, güneyi Artvin ve Murgul, doğusu Şavşat, kuzeyi ise Gürcistan Cumhuriyeti toprakları ile sınır oluşturan ilçenin denizden uzaklığı 36 kilometre ve rakımı 125 m.dir. ilçeye bağlı 1 Belediye, 4 Mahalle ve 36 köy vardır. 2000 Yılı Genel Nüfus Sayımı verilerine göre toplan nüfusu 27.654'dür. ilçe merkezinin nüfusu 9.008, köy nüfusu ise 18.646 kişidir.

Nüfus
ilçenin nüfusu 2000 genel nüfus sayımına göre 27 654 'dir. Bunun 9 008 'si ilçe merkezinde, 18 646 'i ise kasaba ve köylerde yaşamaktadır.

ilçe bağlısı olarak merkez hariç olmak üzere ilçe merkezine bağlı; ? belde, ? köy ve ? mahalleden oluşmaktadır. ~http://tr.wikipedia.org/wiki/Bor%C3%A7ka,_Artvin~
bir gün gidip görmek istediğimiz ata memleketi.
(bkz: 93 harbi)
Dağdan başka bişi olmayan memlekettir çırılçıplak dağ bir köprüsü vardır en son belediye tarafından ışıklandırılmıştır. Yaylalara çıkmak için otostop çekildiğinde ilk olarak borçka'ya gidilir oradan da şavşat sonra yaylalardır...
dünya üzerinde karşılaşılabilecek en enteresan insanların büyük çoğunluğunu barındırdığını düşündüğüm artvin ilçesi.
ADAGÜL
AKPINAR (SÜLÜKLÜ)
ALACA
AMBARLI
ARALIK
ARKAKÖY
ATANOĞLU
AVCILAR
BALCI
CAMiLi
CiVAN
ÇAVUŞLU
ÇAYLI
ÇiFTEKÖPRÜ
DEMiRCiLER
DÜZENLi
DÜZKÖY
EFELER
FINDIKLI
GÜNEŞLi
GÜREŞEN
GÜZELYURT
iBRiKLi
KALE
KARŞIKÖY
KAYADiBi
KAYALAR
KAYNARCA
MARALKÖY
MURATLI
ÖRÜCÜLER
ŞEREFiYE
TARAKLI
UĞURKÖY
YEŞiLKÖY
ZORLU

adlı köylere sahip bir artvin ilçesi.
osmanlının atadığı macar kralı.
kırımda yapılan harika bir yemektir.
(bkz: bershka) *
12 eylül referandumuna %60.8 gibi ciddi bir oyla evet diyen artvin ilçesi. bir diğeri evet diyen de (bkz: yusufeli)
küçük, dağlık, bol heyelan olan, gelişmemiş, insanlarının kafası kendisinden beter gelişmemiş kasabamsı ilçe, bu geri kalmışlığın müsebbibi bir sürü sabit fikirli, lafta cesur pratikte pısırık maganda ile doludur ve en acısı hepsinin eli diplomalıdır!
(*diplomanın gözden de değerden de düşmesi)
(*havadan değil yaşadık da bildik azizim...)

*istisna belirtmemişiz, eyvallah her yerde "iyi" de "kötü" de vardır, sözümüz yok... benim borçkadan tanıdıklarımın yansıttığı şehre ayna tuttum sadece...
hudutçu asteğmen adaylarının gidebileceği bir ilçeydi aynı zamanda yamulmuyorsam. çok istedik çekelim gidelim, kısmet olmadı.
ilçenin nüfusu 2000 genel nüfus sayımına göre 27 654'dir.
Bunun 9 008'si ilçe merkezinde, 18 646'i ise kasaba ve köylerde yaşamaktadır.

Nüfusu çoğunluğu müslüman Gürcü'dür, bu halkın yanı sıra Lazlar, Hemşinliler ve Kıpçak Türkleri de yaşar.
insanı fiziki yapısına ayna ilçe...
37 tane köye sahip olan artvin ilçesi.
çoruh üstünde kocaman bir baraja sahip ilçe. buna rağmen sık sık elektrik ve su kesintisi yaşanıyor.
tüm Türkiye ye kar yagarken güneşin tadını cikardigimiz yer.
Artvin iline bağlı ilçe ve bu ilçenin merkezi olan kasaba. ilçenin nüfusu 30.329, yalnız kasabanın nüfusu 6.102’dir (1990). Ka­saba Artivin-Hopa yolu üzerinde, Çoruh Irmağı’nın aşağı kesiminde, ırmağın iki yakasındadır. iki yaka birbirine bir asma köprü ile bağlıdır. Borçka ilçesi 7 Temmuz l921 tarihinde ilçe olmuş, 26 Haziran l926 tarih ve 877 sayılı kanunla da Bucak haline getirilmiş, 28 Mayıs l928 tarih ve 1288 sayılı kanunla da yeniden ilçe statüsüne kavuşturulmuştur.

Kaynak: http://www.yeniansikloped...cka-artvin/#ixzz2ORdqzTXt
benim gibi bir yazarı barındıran şanslı bir ilçedir. :D
Kış zamanı evde çay içmekten canı sıkılanlar, yoyo kafeye gidip yine çay eşliğinde sıkılmaya devam edebilirler. Yazın ise ne yöne giderseniz gidin, cennet sizi bekliyor.