bugün

kesinlikle geleceği olan bölümdür vazgeçmemek gerekir.

kesinlikle hiçbir zaman modası geçmeyen şey asla geriye gitmeyecek şey gelişen teknolojidir.

teknolojilerin tamamı bilgisayar tabanlı gelişmiştir.

işin özünü öğrenip iyi biryere yerleşip kendini geliştirebilirsen cidden iyi paralar kazanabilirsin.

en azından bu mesleğin öğretim üyesi açığını göz önüne alıp yüksek lisans yaparsan bile en az 3.5 lirayla falan işe başlarsın buna döner semaye, evlilik ücreti,ek ders ücreti falanda dahil değil.
Dgs ile geçeceğim inşallah bilgisayar programcılığı var kardeşim işine yararsa son sınıf yazılımım v.s iyidir.
4.sınıf olarak içinde bulunduğum olay.

Açılın ben mühendisim.
3 kişiyiz yazılım projesi aldık. Vize yerine.

Projenin %80 kısmını tamamladım. Tek başına. Ben kod yazarken diğerleri oturdu. 2 hafta kaldı götleri sıkıştı hadi bitirelim diyorlar.

ikisinin de bir bok bildiği yok. Projeyi ilk aldığımız hafta siz şu konuyu araştırın ben anlamıyorum dedim. Assasin creed oynayan mı dersin lol mü dersin düşün artık.

Bugün gruptan birine şu oyunu oynamak yerine, basit şeylerle ilgilenmek yerine biraz şu dediğim şeyi araştırsana dedim. Demez olaydım. Hemen agresifleşti. Bağırmaya başladı.

Bu %80'lik kısımda bırakıyorum. Bütlere kalıcam götümü siksinler bir şey katarsam. 5-6 haftada insan ne öğrenmez ki? Ufacık bir selecti dahi öğrenemez mi? Başım ağrımaya başladı. Beyimiz agresifleşiyor.

Bütlere kalalım da akıllansın beyimiz. ilk defa bilerek bütlere sokuyorum kendimi. Siz düşünün.

Böyle öğrencilere sahip bir bölüm işte.
olunur mu maaşları nedir dersleri nedir? bilenler aydınlatabilir.
Yattiğiniz yerden bile para kazandirabilecek bir meslek. Şöyle ki evinizden online olarak yazilim isleri alip yapabilmektesiniz ve zamaninda bitirirseniz paraniz hesabiniza yatmakta. Hatta sureklilik halinde bazi sirketler sizinle anlasip isleri size de gonderebilmekte. Ortalama olarak senede 50.000 dolar getirisi olmakta bu isin. Tabi ki bu parayi daha da arttirmak size bagli. Dersleri de baya zor bu arada.
Bilgisayar teknolojinin gözdesi olduğu için bölümde birden patladı.

Kime Baksan bilgisiyar mühendisliği okuyor. Böyle olunca da o bolum için işler yine tersine gidiyor.
Sözlüklerden meslek araştırması yapılmaması gerektiğine inanıyorum.

Çünkü ne kadar kalifiyeli eleman var ise bir o kadar da boş adam var. Konuştuğun biri sana çok güzel paralar kazanıyorum çok güzel işim var derken bir diğeri ise bilgisayar mühendisliği okudum iş bulamadım polis oldum cart curt diye konuşabilir. O yüzden yeni tercih yapacak arkadaşlara tavsiyem Tabii ki farklı kişilerle konuşmak güzel ama ben kafanızın karışacağını düşünüyorum.

Tanım : Bir meslek.
ingilizce olarak okunmasi gereken yoksa ileride birde kurslarla zaman kaybetmeye sebep olabilecek, kisisel gelisime odakli bi muhendisliktir.

ayrica pilotaj a gecis icin makine muh. ten sonra en uygun muhendisliktir.

mezuniyetten sonra "uzun sac-buyuk numarali gozluk" kombinasyonu yapmak, farzdir.

integral agirlikli dersleri vardir(matematikciler boyle diyordu emin degilim)

universitenin kurumlarla anlasmasi olmasi onemlidir. !!!
Yabancı dil olmazsa olmazdır.
Yabancı dil bilirsen(ingilizce ve almanca) ve belli başlı programları bilirsen rahat yürürsün.1500 le değil 2500 le başlarsın işe.
heçkırlık dersleri verilen bölüm.
"facebook şifresi kırabilion mu sen?" sorusu ile çok sık karşılaşalabileceğiniz mühendislik dalı. şimdi bide instagram eklendi buna.
Arkadaslar okuyan ya da okumuş olanlar mesaj atabilir mi.
Ben okudum. Çalıştığım yerde rolum bu. Mesajı ben değil sen at.
istediğim bölümdür umarım olur.
Gençler bende bu bölümü okuyorum.Kendinize bakıyor tamamen.okul önemli değil.
hiç okumayın, herhangi 2-3 programlama dilini 4 sene boyunca hayvan gibi çalışarak öğrenin daha çok para kazanırsınız.
Tabiki her meslekte olduğu gibi okuduğunuz üniversitenin etiketi önemli ama bu tarz mesleklerde adamlar işe alırken yaptığınız icraatlara bakıyor.
bazı denyoların gazına gelmeden "bu çok iyi bölüm aga, para bunda, şu abim okumuş kaç yılda şu kadar para kazanmış" diyenlere aldırmamak gerekir. böyle iyi şartlarda iş bulabilen, hatta iyi kötü şartını bırakın "iş" bulabilenler çok azınlıktır piyasada, o adamlarda zaten bu yazılıma kafası çok iyi basan, acayip derecede çalışkan adamlardır. zeka olarak ortalama bir adamsanız ya da kendimi çok kasamam ben diyenlerdenseniz aman uzak durun kendinize yazık etmeyin. bakmayın siz ortalık işisiz bilgisayar, yazılım mezunu kaynıyor sektörde iş bulabilenler ancak bunların %10'u filandır.
Okuyun format atmayı öğrenirsiniz asdafafac.
Merhabalar,
Öncelikle bu meslek hakkında konuşmadan önce kendimden bahsederek başalayayım ki "sen kimsin ki bu meslek hakkında konuşuyorsun?!" konusuna açıklık getirmiş olalım.

Şu an falanca üniversitede (adının önemi yok) 4. sınıf bilgisayar mühendisliği öğrecisiyim. Haziran ayından itibaren bir yazılım firmasında bilgisayar mühendisi olarak part-time çalışmaya başladım.

5 yıl önce (hazırlık da okudum) bu başlığa bakma gafletinde bulunup çocukluğumdan beri hayal ettiğim mesleğe dair yazılanları görünce yüreğim burkulmuştu. Ve ciddi anlamda korkmuştum, "harbi böyle mi ya durum?" diyerek...

Bu yüzden önce başlık altındaki hatalı sorulara yanıt verip, sonra durumu kendimce size özetleyeceğim.

-Her önüne gelenin yazılımcı olduğu ve kendine engineer dediği ülkede şans biraz düşüyor, şimdiki aklım olsa öğretmen olurdum.

Arkadaş kesinlikle haklı kendine göre. Ona göre herkes bilgisayar mühendisi çünkü bilgi her an güncellenirken kendisi buna yetişemediği için çözümü birşeyler ezberlemek olarak bildiği için afallayıp kalmış. Haliyle bir kere öğrenip, ardından sürekli aktarmak olan öğretmenliği tercih edeceğini yazmış. Bilgisayar mühendisliği diğer bazı sektörlere göre çok daha zıttır iş bakımından. Sürekli öğrenmeyi gerektirir, üsttelik bu gün çok iyi öğrendiğin bir sistem yarın demode olup, yeni bir şey popülerlik kazanabilir, bu nedenle sürekli kendini geliştirmek zorundasındır. Çalıştığınd saatten ziyade yaptığın iş önemlidir ayrıca. Bilgisayar ve programlama mimarisini hızlıca çözmen ve her yeni sisteme kendini çabucak adapte edebilme becerin ve -azmin- olması gerekir. Aksi halde sektörde tutunman neredeyse imkansızdır. Birazcık açıp dökümantasyon okuyan ve ingilizce bilen herkes bizlerin işini yapabilir bu da doğrudur, çünkü bilgisayar mühendisliğinin anahtarı döküman okumaktan geçer. Eğer yeterince -azmin- varsa teknoloji ile herşeyi yapabilirsin.

-üniversite farkı sıfır diyenler gerçekten bir odtü görmemiş insanlardır. cahil cahil konuşmaktadırlar. ulan sen kötü üniversitede okumuş olabilirsin. para kazanmak kıstas değil. işte iyi üniversitede okusaydın bu farkı anlardın.

Bu sektöre adım atarsanız, üstteki karakterlerden çok olduğunu öğrenim hayatınız süresince görürsünüz. Bu adamlar meslek hayatı başlayınca bir anda kayboluverirler. Çünkü üniversitelerine o kadar güvenirler ki birşeyler öğrenmek bazılarında 2. hatta 3. planda kalır. Haliyle (son zamanlarda "falanca üniversite mezunu tercih sebebidir..." yazanlar bile bu arkadaşlar yüzünden hayli azalmış durumda ama) sektöre girdiklerinde birşey yapamazlar ve onları sektörde pek az görürüz. Ama konu övünmek olunca en birinci onlardır. Bunun sebebi onların çok iyi eğitim görmelerinden ziyade o üniversitelerin yapılanları duyurabilme imkanıdır. örnek olarak ben filanca üniversitede yeni bir dağıtım geliştirsem bu duyulmazken, bu üniversitelerde dağıtımın kopyasını "ben yaptım" diye yazsam hemen olay olur ve prestij ekibi bunu pompalar. Haliyle bu arkadaşlar da o pohpohlamanın etkisinden kimi zaman hiç çıkamazken kimi zaman son senelerde ayılırlar. Yine de kafası çalışan adam ODTU gibi Bahçeşehir gibi yerlerde daha fazla imkan bulacağından elbette aynı eforla daha iyi yerlere gelecektir. Ama bunun üniversiteden ziyade kişinin -azmiyle- alakası olduğu açıktır.

-Yabancı dil olmazsa olmazdır.

Belkide bu başlık altındaki en doğru cümle bu üsttekidir. Programlama dili öğrenmeden önce ingilizce öğrenin. Hocaların kapısında yatın, ingilizlerle kanka olun, yabancı diziler takip edin, roman okuyun, ne halt ederseniz edin, bu mesleğin altın anahtarlarından 2.si ingilizcedir. Türkçe dökümanla ancak giriş yaparsanız, eninde sonunda ingilizce öğrenmeniz gerekecek, en başta öğrenin ki rahat edesiniz.

-hiç okumayın, herhangi 2-3 programlama dilini 4 sene boyunca hayvan gibi çalışarak öğrenin daha çok para kazanırsınız.

iş hayatında "alaylı" kesim denilen bu kesimden arada görebilirsiniz. Söylendiği gibi 1-2 dil bilirler ama egoları Richard Stallman'da yoktur. Yanlarında bu işin mektebine gitmiş adamlar bu kişilerin egolarını bildiklerinden durumu iplemezler, bu arkadaşlarsa eğitimini almadan biryerlere gelebilmenin verdikleri gururla esip gürlerler, zamanla bu karakterleri analiz edip, bu bölümü okuyanla okumayanın farkını çok daha net ayırt edersiniz. Konu paraysa aklınız varsa en geç 2.sınıfta para kazanabilir kıvama gelirsiniz, -azimle- öğreneceğiniz birkaç popüler teknoloji size para getirecektir.

-Para Mevzusu

Üstteki soruları cevapladığıma göre -bana göre- bu mesleğin altın kurallarını anlatarak burayı okuyup tercih yapacak ya da yapmış arkadaşlara birkaç öğüt vermek istiyorum.

Bu meslek hiçbir zaman sabah 8 akşam 5 bir meslek olmadı. Olmayacakta. Bu mesleğin olayı "esnek çalışma saatleri"dir. Yani saatlerce aynı şeye çalışmanız gerekir, gece-gündüz uğraşmanız icap eder çoğu zaman, o nedenle bu bölümü seçecekseniz kendinize sormanız gereken ilk soru "Saatlerce bilgisayar başında döküman okumaktan sıkılır mıyım?" olmalıdır. Eğer bu sizin için problem değilse gerisi hallolur.

Farkettiyseniz cevapladığım soruların hepsinde tek bir anahtar kelime vardı "azim". Eğer buna sahipseniz çok güzel paralarda kazanırsınız, çok mutluda olursunuz. Eğer hayalinizdeki iş "Sabah 8 de gideyim, akşam 5te çıkayım, param hesabıma yatsın, kalan vaktimi ailemle geçireceğim" ise bu mesleğe yaklaşmayın. Samimi olarak söylüyorum, -aç kalırsınız-.

Diğer mesleklerde [2X] çaba sarfetmek gerekiyorsa bu meslekte o [5X] tir. Çünkü bu meslekte şartlar sürekli değişir. Hep daha yenisi çıkar, hep daha iyisi olacaktır ve olmaya devam edecektir. Bu da demektir ki her daim öğrenmeye devam etmek gerekecektir. Dolayısıyla bu meslek hiçbir zaman kabına sığmayanlar için daha uygun bir meslektir. Standart bir düzeni yoktur. Yeri geldiğinde çileden çıkmayı gerektirir, bunun için de gerçekten sağlam azme sahip olmanız gerekmektedir.

Bilgisayar mühendisliğinde iş bulmakta zorlanan insan sayısı oldukça fazla, peki neden? Bu mesleğin okulunda size sadece her alandan bir kaşık tattırırlar, eğer o kaşıkların üstüne karnınızı doyuracağınız yemeği mezun olana kadar seçip karnınızı doyurmazsanız "diplomalı işsiz" olarak kalacaksınız demektir. Google'dan "bilgisayar mühendisliği iş ilanları" yazarsanız karşınıza doğru düzgün hiçbir sonuç gelmez, çünkü bu devirde kimse bilgisayar mühendisi aramıyor artık. Bu devirde "Android developer" aranıyor, "Java Testing Developer" aranıyor, "PHP Developer" aranıyor...
Sözün özü, bu meslekte okulda gördüklerinizin hepsi tadımlıktır, size alanınızı seçmeniz için üniversitenin stratejisine göre teknolojinin bazı kısımları tattırırlır, eğer tadımlıklarla kalırsanız, pek tabii aç kalırsınız...

4. sınıfa gelip format atmayı öğrenmeyen insanların olduğu bir bölümdür bilgisayar mühendisliği. Gelen insanların %70'ı puanları tuttuğu için bu bölümü seçmişlerdir ve bilgisayara dair hiçbir merakları yoktur. Dolayısıyla tek gayeleri "ders geçmek" olan insanlarla başbaşasınızdır. Haliyle mezun olunca geçtikleri derslerde işe giremeyeceklerinden bu ekip her zaman işsiz olmaya mahkum olacaktır.

Türkiye'de ciddi anlamda kalifiye bilgisayar mühendislerine ihtiyaç var, her zamanda olmaya devam edecek. Eğer bilgisayar başında saatlerce oturup "kantır, lol" oynamak yerine birşeyler araştırmayı seviyor, kendinizi geliştirebiliyorsanız bu bölüm size göredir. Eğer kitap okumayı seviyorsanız bu bölüm size göredir. Eğer bir şey yaparken o iş olmadan o işten vazgeçmiyorsanız bu bölüm size göredir. Eğer insanlar birşey hakkında "yapılamaz" dediğinde o şey hedefiniz haline geliyorsa bu bölüm size göredir. Eğer teknoloji denen muazzam yapıya baktığınızda hayran oluyorsanız, nasıl yapıldığını merak ediyorsanız bu meslek size göredir.

Buradan sonrasını bu bölümü seçen arkadaşlar okusunlar, diğer arkadaşlar için henüz bir anlam ifade etmeyecektir.

Bölüme ilk geldiğinizde göreceğiniz dersler mühendislik ağırlıklı olacaktır. Bu derslerden yüksek alma çabasına girmeyin, zaten muhtemelen alamayacaksınız. Bir an önce bu iş için hevesli hocaları bulun. O hocalarla sohbet edin, azimli insanları gördüğünde onlarda buna karşılık vereceklerdir. Bu hocalar ile beraber alan çizginizi oluşturursanız birçok hata yapmanızı önleyeceklerdir. Çünkü sizden önce yüzlerce insan o adamların tornasından geçti ve o adamlar hepsini gördü. Hocaların bir kısmı kurmalı muzik kutusu gibi her sene aynı şeyi anlatan moron insanlardır. Bu insanlardan ezberlediklerinden fazlasını beklemeyin, çünkü vermeyecekler. Gidip sorduğunuzda da sizi tersleyeceklerdir. Sormayın, gidin internette araştırın. Özellikle moron hocalarla aranızı iyi tutun ki derslerine çok kasmadan geçebilesiniz.

Yapacağınız ilk şeylerden google kullanmayı öğrenmek olsun. Sorunları google'dan araştırmayı öğrenin. Bilgisayarınıza nasıl GNU/linux kurulacağını araştırın, asla bir programın, bir programlama dilinin, bir işletim sisteminin fanı olmayın. Sizin buna hakkınız yok. Bunu size en iyi tattıracak işletim sistemi GNU/linux'tur. Bilgisayar yapısını öğrenmenize katkısı mutlaka olacaktır.

internetten teknoloji etkinliklerini takip edin, aratabileceğiniz örnek birkaç keyword(ingilizceyi öğrenin): "Açık akademi", "Özgür Yazılım Günleri", "Microsoft Geliştirici Seminerleri", "Linux Yaz Kampı", "PHP Seminerleri"...

Bu liste böyle uzayacaktır, zaten birkaçını araştırdıktan sonra etkinliklerin içinde kaybolacaksınız. Bir alan seçene kadar tüm dillere , tüm yapılara maymun iştahıyla yaklaşın, ne zaman bir dil için "bucu olucam ben" derseniz o andan itibaren ise tüm dilleri hayatınızdan uzaklaştırın. Hayatınızın merkezine o teknolojiyi koyun. O alanda delice araştırma yapın, github'ın ne olduğunu öğrenin, kullanın, programların kaynak kodlarını okuyun, inceleyin, sürekli okuyun, hep okuyun.

Umarım bu mesleği seçecek ya da bu mesleğin üniversitesine başlayacak olan arkadaşlara faydası dokunur yazdıklarımın. Bırakın insanlar konuşsun, bir atasözü var, bizim mesleğe uyan, hayat felsefesi edinebilirsiniz;

"Bir işi; bilen yapar, az bilen akıl verir, bilmeyen eleştirir, yapamayan çamur atar. "
Bilgisayarla ilgili bir meslektir.
Başlamadan önce en az bir dile hakim olmanızı öneriyorum.
Javayı tercih edebilirsiniz, sıfır bilgi ile başlamayın.
Okunmaması gereken meslektir. Zira liseyi web tasarım okumuş biri olarak söylüyorum ; bir çok arkadaşım bilgisayar mühendisliği kazanıp pişmandır. Sağda solda mağazalarda eleman olarak hayatlarını idame ediyorlar.