bugün
- galerinizde bulunan en saçma fotoğraf13
- gecenin şarkısı17
- rakının berbat bir içki olması25
- çocukluk travmaları14
- uludağ'ın kaderi12
- rusya nükleer güç kullanılır mı sorusu25
- etek giyersen tecavüzü hakedersin13
- mutluluğun formulü8
- doritoslu çiğ köfte12
- anın görüntüsü15
- güzel erkek isimleri19
- hayal dünyasında yaşamak10
- gozlerinmeyhanesi'nın vefat etmesi24
- karınız için sözlüğü bırakır mısınız11
- true'nun yetkili olması9
- en etkili içki hangisi8
- homofobik yazarlar birliği10
- sözlük yazarlarının yapmayı en çok istediği meslek21
- hayatı seviyorum eylemleri21
- sözlük yazarlarının favori haber kanalı8
- utopyalarkralicesi8
- true ile utopyalarkralicesi11
- larisalisa öldü mü12
- true'nun ölmesi8
- profilinizden karakter analiz ediyorum toplanın16
- sözlükte birbirine yakıştırdığınız yazarlar11
- sözlükteki ruh hastaları24
- true neden evlenemiyor9
- yazarların çektiği çiçek fotoğrafları11
- mantı8
- yazarların en sevdiği cem karaca şarkıları17
- nervio abla36
- akp belediyesinin 85 milyon liraya konser vermesi12
- en son ne yediniz13
- 1 milyon dolar'a ismet'in tırnaklarını yer misiniz8
- seküler yaşamın faşist bakış açısı15
- larisalisa17
- sabah ereksiyonu olamıyorum11
- yaşı geldiği halde evlenmeyen insan11
- kız kardeşini date'e hazırlayan abi22
- gece dışarıdan gelen hav hav hav sesleri11
- an itibarıyla yazarların nerede olup ne yaptığı30
- chatgpt ile yazarların görselleri14
- erkeklerin erkeklere taktığı kırıcı lakaplar13
- ellerim bos gonlum hos11
- kürdüm 5000 yıllık tarihim var var mı diyeceğin19
- amerika'nın icat ettiği bir şey söyleyin13
- insan olmaya ceyrek kala23
- doktorların hastalara sevgi göstermemesi8
- true'nin iki kadın arasında kalması16
insanı bir çok ikilemde bırakacak yegane sorunsallardan biridir.
bilgili olmak mı tehlikeli? yoksa cahil olmak mı?
cahilin yaratacağı tehlike, bilgilinin yaratacağı tehlikenin büyüklüğünün yanından bile geçemeyeceği için bilgi en büyük tehlikedir denilebilir.
bilgili olmak mı tehlikeli? yoksa cahil olmak mı?
cahilin yaratacağı tehlike, bilgilinin yaratacağı tehlikenin büyüklüğünün yanından bile geçemeyeceği için bilgi en büyük tehlikedir denilebilir.
bilgili sanilan cahiller en tehlikelisidir.
cehalet olarak cevap verdiğim sorunsal.
burada bilginin yanında ''bilinç'' faktörünü ele almamız gerektiğini düşünüyorum. bilgili insan, bulunduğu konum ve edindiği bilgilere dayanarak açık fikirli olmak zorundadır. eğer açık fikirli olunmaz ise bilgi öğrenimi kısıtlanır ve o kişiye ''kısmen bilgili insan'' diyebiliriz. bizim değineceğimiz normal bilgili insan.
bilgili insan; yukarıda da belirttiğim koşullar doğrultusunda, bilinçlenme sürecine ve bilinçli davranma esaslarına, cahil insandan daha yatkındır. cahil insan ise bilgi edinimine ve bilinçlenmeye kapalıdır. düşünceleri ve benliği diğer insanlar tarafından yönetilmeye mahkum olmuş demektir. buda onu tehlikeli şeyler yapmaya ve asıl tehlike olan; tehlikenin kendisine karşı, kayıtsız kalmaya sevk edebilir.
''tamam ama cahil insanları kötü şeyler yapmaya sevk eden de bilgili insanlar değil mi ?''
''atom bombası yapımı da bilgi sayesinde olmadı mı ?''
bu iki örneğimizde bilginin kötüye kullanımı söz konusudur. aynı zamanda insanlığa faydalı olma bilincinden yoksun davranışlardır. konumuz salt bilgidir ve cehalettir. burada cehalet ve bilgi arasındaki dengeyi, iyi çözümlememiz gerekmektedir. cehaleti sade bir biçimde ele alıp, bilgiyi kötüye kullanımları açısından değerlendirirsek; büyük bir yanılgıya kapılmış olmakla birlikte, insanlık yararına kullanılan binlerce yıllık bir bilgi birikimini de hiçe saymış oluruz.
bunu ''bilginin kötüye kullanımı ve cehaletin olası yararları'' başlıklı başka bir konuda tartışabiliriz.
gelelim insandan bağımsız olarak salt bilgi ve cehalete.
çevremizde gördüğümüz, dokunduğumuz varlıklarını hissettiğimiz bütün insan yapımı eşyalar ve aletler bilgi birikimleri sonucu meydana getirilmiştir. bugün bilgi sayesinde insan hayatları kurtarılmakta ve kolaylaştırılmaktadır. yine bilgi sayesinde geçmişimizi inceleyebilmekteyiz. geleceğimize dair planlar yapabilmekteyiz.
''bilginin bir tehlikeli yönüne karşılık, binlerce faydalı örneği verilebilir.''
''peki ya cehaletin ?''
cehalet olgusu, doğası gereği tehlikelidir. arıların tehlikeli olabilecekleri bilgisine sahip olmayan bir kişi, cahil bir şekilde arı kovanına elini sokmaya çalışabilir. bunu öğrenme -bilgi edinme- aşamasındaki bebeklerde oldukça sık görürüz. cehaletin hüküm sürdüğü toplumlar birlik olamazlar, dış faktörlere karşı koyamazlar ve bu; o toplumun geneli için tehlike arz eder. bilgi edinimine kendini kapatmış bir toplumda, insan için hayati önem taşıyan; hukuk, özgürlük, sağlık, birey olma bilinci gibi kavramları düşünün. sizce bu kavramlardan hangileri doğru bir biçimde toplum hayatına yansıtılabilir ?
cehalet, biraz daha iyimser yaklaşılarak masumluğa dönüştürülebilir. bireysel olarak ele alırsak daha az tehlikeli gibi gözükebilir. lütfen bu yanılgıya düşmeyelim. cahil insan er yada geç kendisi için de tehlike arz eder...
basite indirgeyerek bir örnek verelim;
hayatı bir araba olarak düşünün, iki tanede şoförümüz var.
bunlardan ilki; tam anlamıyla donanımlı bilgiye sahip, ehliyeti olan, bir çok kez araç kullanma deneyimini yaşamış, trafik levha ve işaretlerini biliyor olsun.
ikincisi; otomobil hakkında yeterli bilgiye sahip olmayan, ehliyetsiz, deneyimsiz biri olsun.
''sizce hangisinin yolun sonuna kadar kaza yapmadan gidebilme olasılığı daha fazla ? ''
''ki hayat oldukça dolambaçlı, keskin virajları olan bir yoldur''
toparlarsak;
''bilgi her zaman cehaletin karşısında dimdik durmalıdır, duracaktır. bilgili olduğumuz kadar özgürüz, özgür olduğumuz kadar insanız''
edit: evet ciddiye aldım biraz ben.
burada bilginin yanında ''bilinç'' faktörünü ele almamız gerektiğini düşünüyorum. bilgili insan, bulunduğu konum ve edindiği bilgilere dayanarak açık fikirli olmak zorundadır. eğer açık fikirli olunmaz ise bilgi öğrenimi kısıtlanır ve o kişiye ''kısmen bilgili insan'' diyebiliriz. bizim değineceğimiz normal bilgili insan.
bilgili insan; yukarıda da belirttiğim koşullar doğrultusunda, bilinçlenme sürecine ve bilinçli davranma esaslarına, cahil insandan daha yatkındır. cahil insan ise bilgi edinimine ve bilinçlenmeye kapalıdır. düşünceleri ve benliği diğer insanlar tarafından yönetilmeye mahkum olmuş demektir. buda onu tehlikeli şeyler yapmaya ve asıl tehlike olan; tehlikenin kendisine karşı, kayıtsız kalmaya sevk edebilir.
''tamam ama cahil insanları kötü şeyler yapmaya sevk eden de bilgili insanlar değil mi ?''
''atom bombası yapımı da bilgi sayesinde olmadı mı ?''
bu iki örneğimizde bilginin kötüye kullanımı söz konusudur. aynı zamanda insanlığa faydalı olma bilincinden yoksun davranışlardır. konumuz salt bilgidir ve cehalettir. burada cehalet ve bilgi arasındaki dengeyi, iyi çözümlememiz gerekmektedir. cehaleti sade bir biçimde ele alıp, bilgiyi kötüye kullanımları açısından değerlendirirsek; büyük bir yanılgıya kapılmış olmakla birlikte, insanlık yararına kullanılan binlerce yıllık bir bilgi birikimini de hiçe saymış oluruz.
bunu ''bilginin kötüye kullanımı ve cehaletin olası yararları'' başlıklı başka bir konuda tartışabiliriz.
gelelim insandan bağımsız olarak salt bilgi ve cehalete.
çevremizde gördüğümüz, dokunduğumuz varlıklarını hissettiğimiz bütün insan yapımı eşyalar ve aletler bilgi birikimleri sonucu meydana getirilmiştir. bugün bilgi sayesinde insan hayatları kurtarılmakta ve kolaylaştırılmaktadır. yine bilgi sayesinde geçmişimizi inceleyebilmekteyiz. geleceğimize dair planlar yapabilmekteyiz.
''bilginin bir tehlikeli yönüne karşılık, binlerce faydalı örneği verilebilir.''
''peki ya cehaletin ?''
cehalet olgusu, doğası gereği tehlikelidir. arıların tehlikeli olabilecekleri bilgisine sahip olmayan bir kişi, cahil bir şekilde arı kovanına elini sokmaya çalışabilir. bunu öğrenme -bilgi edinme- aşamasındaki bebeklerde oldukça sık görürüz. cehaletin hüküm sürdüğü toplumlar birlik olamazlar, dış faktörlere karşı koyamazlar ve bu; o toplumun geneli için tehlike arz eder. bilgi edinimine kendini kapatmış bir toplumda, insan için hayati önem taşıyan; hukuk, özgürlük, sağlık, birey olma bilinci gibi kavramları düşünün. sizce bu kavramlardan hangileri doğru bir biçimde toplum hayatına yansıtılabilir ?
cehalet, biraz daha iyimser yaklaşılarak masumluğa dönüştürülebilir. bireysel olarak ele alırsak daha az tehlikeli gibi gözükebilir. lütfen bu yanılgıya düşmeyelim. cahil insan er yada geç kendisi için de tehlike arz eder...
basite indirgeyerek bir örnek verelim;
hayatı bir araba olarak düşünün, iki tanede şoförümüz var.
bunlardan ilki; tam anlamıyla donanımlı bilgiye sahip, ehliyeti olan, bir çok kez araç kullanma deneyimini yaşamış, trafik levha ve işaretlerini biliyor olsun.
ikincisi; otomobil hakkında yeterli bilgiye sahip olmayan, ehliyetsiz, deneyimsiz biri olsun.
''sizce hangisinin yolun sonuna kadar kaza yapmadan gidebilme olasılığı daha fazla ? ''
''ki hayat oldukça dolambaçlı, keskin virajları olan bir yoldur''
toparlarsak;
''bilgi her zaman cehaletin karşısında dimdik durmalıdır, duracaktır. bilgili olduğumuz kadar özgürüz, özgür olduğumuz kadar insanız''
edit: evet ciddiye aldım biraz ben.
cehalet kişinin kendisine zarar vermez. topluma zarar verir. bilgi ise kişiye zarar verir. o yüzden ben;
madrid'e handikaplı basıyorum!
madrid'e handikaplı basıyorum!
mantıksızlık akan bir soru.
bir millet düşünün ki bilginin tehlikeli olup olmadığını tartışıyor, ulaşabildiği tüm bilgiyi, elindeki tüm kaynakları kullanarak sünger gibi çekmesi gerekirken bir de onu cehaletle karşılaştırıyor. inanılır gibi değil lan. şaka gibi.
bir millet düşünün ki bilginin tehlikeli olup olmadığını tartışıyor, ulaşabildiği tüm bilgiyi, elindeki tüm kaynakları kullanarak sünger gibi çekmesi gerekirken bir de onu cehaletle karşılaştırıyor. inanılır gibi değil lan. şaka gibi.
Bilgili ahlaksız namuslu cahilden çok daha tehlikeli ve canavardır.
esas mesele bilginin kullanımı. bilgi güç ise gücü elinde tutan cehaletten beslenecektir haliyle.
bilgili topluma aykırı davranışlar yaparsa cahilden daha tehlikeli olur.
bilgi tehlikelidir,düşünmek için uygun ortam olmayabilir ve bu iyi değildir.
cevabı kesinlikle cehalettir. Bilgili insanın vereceği zararlar anlıktır ve mertçedir. cehalet toplumun yapısına işler ve yuzyıllar sonra geleneğe dönüşürse gelecek nesillerin hayatları doğmadan karanlığa gömülür. cahiller değilmi akılla bilimle islamın yollarını ayıranlar hala bu yanlışı düzeltebilmişdeğiliz.
bilgi cehaletin eline geçtiği zaman, tehlike olarak üstüne tanımam.
eğitim cehaleti alır eşeklik baki kalır.
asıl tehlikeli olan yaşamak. Her an ölebilirsin.
'kime göre?' sorusunun yanıtına göre değişir.
cahil toplumu yönetmeyi, daha doğrusu yönetiyor gibi görünüp çıkını doldurmayı hedef alan siyasiler ile onları avucunda oynatan iç ve dış egemen güçler için elbet bilgi tehlikelidir. zira, bilgili toplumu aldatmak güç iştir.
cahil toplumu yönetmeyi, daha doğrusu yönetiyor gibi görünüp çıkını doldurmayı hedef alan siyasiler ile onları avucunda oynatan iç ve dış egemen güçler için elbet bilgi tehlikelidir. zira, bilgili toplumu aldatmak güç iştir.
ikisinin de aşırısı zarardır.
bilgi maskesi altına gizlenen cehalet en tehlikelisidir.
ikisi de.
neden diyeceksiniz, cehaleti anladık, külliyen zarar. ama bilgi? ikinci dünya savaşını hatırlayın, milyonlarca insanı perişan eden bombayı kabzımallar imal etmedi, bilim adamları yaptı. demek ki bilgi de bazı zaman vahşet aracına dönüşüp tehlikeli bir hal alıyormuş. tespitim on numara, gelsin artılar!
neden diyeceksiniz, cehaleti anladık, külliyen zarar. ama bilgi? ikinci dünya savaşını hatırlayın, milyonlarca insanı perişan eden bombayı kabzımallar imal etmedi, bilim adamları yaptı. demek ki bilgi de bazı zaman vahşet aracına dönüşüp tehlikeli bir hal alıyormuş. tespitim on numara, gelsin artılar!
(bkz: merhamet) yoksa ikisi de tehlikeli.
bazı durumlarda cahil olmak çok bilmişlik taslayan ukalalardan yeğ geliyor .
her ikiside diye yanıtlanması gereken sorunsal.
Kesinlikle bilgi tehlikelidir, hatta Dostoyevski'nin deyimiyle;"Bilmek lanetlenmektir" Cehalet ise müthiş bir lüks...Oooh akıl yok fikir yok, öyle yaşa. Ne endişe, ne korku, ne geçmiş ne gelecek, ye iç üre.
bilgiyi kötü cehaleti ile kullanmayı bilmeyen ve kötüye kullanan en tehlikelisidir tabii ki .
kullanılması bilinmeyen bilgi en tehlikelisidir, bu durumda cehalet daha iyidir.
iyi bir münazara konusu olabilecek sorunsaldır. Cahillik çok tehlikelidir ancak bilgiyi doğru kullanmamak ta bir o kadar tehlikelidir.
güncel Önemli Başlıklar