bugün

batı medeniyeti, bir şahısa bilginin önemini, bilimi ve aydınlığı kavramasını sağlar. doğu medeniyetinde baskıcı, empoze etmeye yönelik çok yanlış davranışlar vardır.

batı medeniyeti 250-300 sene ilerdedir.
herkesin londra, paris gibi yerlerde yaşamak istediğini de göz önünde bulundurmalıyız..
ilyada ve odysseia ile başlamış kapışmadır.

Balkan devletleri ile anadolu devletlerinin ilk defa karşı karşıya gelişi ilk dünya savaşıdır ve bu ezeli rekabetin fitili o zaman ateşlenmiştir. Sonrasını biliyosunuz : truva atından bizansa, franz ferdinanddan berlin duvarına kadar uzayıp giden sonsuz bir hikaye.
saatlerce tartışılabilecek bir konu.

önce batı ne, doğu ne? bunlar tartışılmalı, zira bugün batı'yı temsil eden avrupalı kavimlerin alayı doğu'dan geldi. cermenleri ve slavları karadeniz'in kuzeyinden avrupa'ya sürenler kim? göçer hunlar.

doğulular kim? araplar mesela hiçbir tarihi önemleri yok devletleşme açısından. yağma seferleri olan islami fetihler hariç. onlar doğulu desen, mezopotamya havzası aslında, akdeniz'in dibi. pek doğu değil.

doğulular aslında farslar, türkler, çinliler, hindular. felsefi olarak bir kamyon soru çıkar? yüzeysel yorumlarsanız ,bilhassa islamcıların yaptığı gibi, hilal-haç kavgasına indirgersiniz. halbuki hıristiyanlığın doğu dini olduğunu bilmez.

velhasıl kelam, doğu batı tartışması tarihi köken olarak;
yunan-pers, roma-hellenistik devletler, roma-parthlar, bizans-sasani, bizans-türkler, türkler-araplar... çekişmelerinde görülür.

modern dünya'da ise; ruslar, çinliler, hindular ve avrupaîleşmiş ulusların kavgasıdır.

yukarıda türk-arap çekişmesinden bahsettim. arapların islamî yağma seferlerinde türgişler ve hazarlara karşı olan akınları ve yenilgileri esasında islam'ın doğu'ya yayılamamasına neden oldu hatta sağladı.
Doğu medeniyeti güneşin doğuşunu ve aydınlığı,batı medeniyeti güneşin batışını ve karanlığı temsil eder.
Hukukun üstünlüğü hangi taraftaysa o kazanır.
Gerisi hikaye.