bugün

Fırat Nehri üzerinde, enerji ve sulama amaçlı kurulan, varlığıyla bölgenin iklimini değiştiren ancak ne yazık ki çıplak arazi ve ağaçlandırma kampanyalarındaki başarısızlık nedeniyle erozyon riski taşıyan baraj.
ortadoğu'nun en büyük, dünyanın ise 6. büyük barajıdır.
gölünde bir çok su sporu yapılan ve bu sayede inşa edildiği yöreye, daha önce orada hiç olmayan bir şey getiren barajdır.
adıyamanlıların "ineği biz sağdık, sütünü şanlıurfa içiyor" diyerek pek faydalanamadıklarını vurguladıları, türkiyenin en büyük barajı...
türkiyenin en büyük hidroelektrik santralıdır. Fırat nehri üzerinde kurulmuş olup 8*300 MW gücünde 8 adet düşey eksenli francis türbin mevcuttur.
Adıyaman-Şanlıurfa illerinin sınırlarını oluşturur.
ana yüklenici firması (bkz: ata inşaat)olan tamamı türk mühendis ve işçileri tarafından yapılan genç cumhuriyetin yüzaklarından biri..
Resmi adı- Atatürk Barajı
Yeri- Adıyaman/Şanlıurfa
Açılış yılı-1992
Baraj türü- Hidroelektrik santral
Baraj yüksekliği- 184 m
Göl hacmi- 11 106 m3
Göl alanı- 92.338 km2
Gücü- 2400 MW
Kapasitesi- 8900 mwh/yıl .
yıllar önce açılışı yapıldığında -haklı olarak- bir hayli olay yaratmış olan baraj. açılışı trt'den naklen yayınlanmış ve ünlü sunucular gelmişti açılışına, bir tanesinin mehpare çelik olduğunu hatırlıyorum. açılıştan sonra ise şanlıurfa halkı tarafından yoğun bir ilgiye uğramış, ziyaretçileri uzun süre eksik olmamıştı.
fırat nehri üzerinde türkiye'nin en büyük elektrik üretimini gerçekleştiren baraj gölüdür.
bölge de su sporlarının yapıldığı tek yer.
Türkiye'nin en büyük barajıdır. 1992 yılında su tutulmaya başlandı.
yaptığımız bütün iyi işleri yüzümüze gözümüze bulaştırdığımız gibi bu barajında içine dışkıladık, şimdi de sıvıyoruz. gap projesi bölgede ki susuzluğa iyi gelecekti, mardin ovası hala sulanmadı. hala kuraklık nedenli bir sürü saçmalık, fakirlik, eğitimsizlik, töre cinayetleri... devam ediyor.

atatürk barajı, para babalarının tarıma yapacağı yatırımı bekliyor heralde. bu barajdan halkın faydalanmasına izin vermediler. çünkü eski ağalardan bir sermaye sahibi orada tarım işi yapacağı zaman oranın halkına tarlalarında köle olarak ihityacı olacak.

yapılan yatırımın çöp olması bizim için sıradandır. paramızı çöpe atanları başbakan yaptık, cumhurbaşkanı yaptık. bizde soyan ve satanlar aşırı derecede seviliyor. bunu anlamak imkansız ama hayatın değişmez kuralı (bkz: 4 s kuralı) işlemeye devam ediyor. bu baraj gölünün sulaması sayesinde, yakında kiraya vereceğimiz sınır topraklarında sermaye sahipleri paralarına para katacaklar. yöre halkı da o tarlalarda köle olarak çalışacak.

http://www.haberturk.com/...kirazi-seyirlik-oldu.aspx
ataturk baraji cografi bakimdan onemli olan bir barajdir.
”Güneydoğu Anadolu Projesi” (GAP) kapsamında ele alınan “Aşağı Fırat Projesi”nin en önemli tesisi. Urfa’da, Fırat nehri üzerinde inşa edildi. Barajın derivasyon tünellerinin yapımı 1985'te tamamlanmıştır. Ana tesisin inşaatı, 1992'de tüm üniteleriyle çalışmaya hazır hâle geldi. Toprak-kaya dolgu tipinde yapılan barajın su toplama hacmi 48,7 milyar m3, göl alanı 817 km2'dir. Barajdan 870.000 hektar alanın sulanmasında yararlanılacaktır. Barajın ağzında yapılan hidroelektrik santralının üretim kapasitesi ise 8.9 milyar kilowatsaattir. Atatürk Barajı ve Hidroelektrik Santralı, Türkiye’nin en büyük tesisi olup dünyanın sayılı barajları arasında yer almaktadır. Ayrıca tesisten üretilecek elektrikle Türkiye, toplam üretiminin üçte biri kadar ek enerji sağlanacaktır. Bunun yanı sıra sulanacak alanlarda tarım ürünlerinde çeşitlenme ve çift ürün alınması gibi katkılarla bölgedeki tarımsal üretim kazancının 6 katına çıkacağı düşünülmektedir.

Kaynak: http://www.yeniansikloped...urk-baraji/#ixzz2OPGrwnwK
yılda bir kere su sporları şenliğine ev sahipliği yapan baraj.
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar