bugün

ankaranın heryerinden görülebilecek bir tepeye, büyük bir yeşillik alan ortasında inşa edilmiş ata'nın mezarı. Etrafında 24 adet aslan ile bezenmiş aslanlı yol ile bir kenarının ortasından girilen dikdortgen bir avlu, bu avluyu çevreleyen iki tane u şeklinde,içlerinde atatürk, türkiyenin kuruluşu, kurtuluş savaşı hakkında bir çok eseri görme fırsatı veren müzeleri bulunan binalar, avlunun bir kenarında ise o ihtişamı ile sütunlar arasında atanın mezarı vardır, tam karşısında avlunun diğer tarafında ise ismet inönünün mezarı bulunmaktadır.

kesinlikle görülmesi gereken, insanı zaman zaman ürperten, zaman zaman hüzünlendiren, coşturan ve en önemlisi şu an sahip olduklarının nasıl meydana getirildiğini anlamasını sağlayan ve bu sayede elindekilere daha çok bağlatan yapıdır.
özelleştirilmemiş ve özel olmayan hiçbir işin iyi yapılamadığı ülkemizde askerin böyle bir eseri oluşturmak ve devam ettirmekteki başarısı da bir çok kişiye, mevkiye örnek olmalıdır.
(bkz: rasattepe)
ne zaman gitsem döndüğümde kendi kendime "nasıl kurtarmışız...nasıl satıyorlar..." diye hayıflandığım, ata'mızın ebedi istirahat yeri.
başım dik bir şekilde çıkamadığım kutsal yer...
GöZYAşLARIMI TUTAMADIğIM,DAHA UZAKTAN DAHI GördüğüMDE içimiN KIPIR KIPIR OLDUğU HER SENE GITMEK IçIN CAN ATTIGIM CANIM ATAMIZIN KABRiANITKABIR
7 DEN 70 E BUTUN TURK MILLETININ GORMESINI ISTEDIGIM O DUYGULARI YASAMASINI ISTEDIGIM CANIM ATAMIZIN KABRi
türkiye'nin neresinde yaşarsan yaşa kesinlikle görmen gereken kabir. özellikle içinde tarihi ve bir ulusun nasıl bir savaş verdiğini o ruh halini yansıtan en önemli yerlerden.
bağımsız türkiye cumhuriyeti' nin sembolü...

ilave: maalesef böyle bir entrye eksi oy veren türkiye cumhuriyeti düşmanlarıyla aynı platformu paylaşıyoruz!
Güneş'e fikirlerle yakın olmanın yanı sıra, bedenen de yakın olmak; Ankara'ya yaklaştıkça güneş'in sıcaklığını içinde duymak, onuru, sevgiyi, minnettarlığı ve hemen sonrasında da korkunç bir utancı ortaya çıkarmak.
çocukken anıtka-bir şeklinde anladığım,hadi biri biliyom ama anıtka ne demek acep diye kafa patlattığım yerdir.Zira esefle kınamayınız çok küçüktüm vallahi billahi.okula gidince öğrendim önemini,anlamını.şimdi uzaktan bile geçsem gözlerim dolar,içimi tarifsiz bir gurur ve saygı kaplar.
danıştay üyeleri vurulduğunda show aLanına çevrilen, 14 askerimiz haince şehid edildiğinde önünden bile geçilmeyen mekandır. evet atam senin ziyaretçilerin bu kadar da siyasetçidir. şahsını sömürdükleri yetmedi naaşını bile sömürmeye kalktılar.
anıtkabir in tasarımında çalışan 2 mimar için:
(bkz: emin onat)
(bkz: orhan arda)
yenişehir istasyonun dan bakıldıgın da sol çapraz da kalan yapı.
proje şartnamesinde "Atatürk'ün adı ve kişiliği altında Türk ulusu sembolize edilmiştir. Türk ulusuna saygılarını göstermek isteyenler, Büyük Ata'nın katafalkı önünde eğilerek bu isteklerini yerine getireceklerdir." maddesi bulunan, ankaranın en güzel yapısı.(bence)
atatürk'ün kesinlikle sığamayacağı bir yapı olarak beynime kazınmış ve zamanının başbakanının formalite icabı etnografya müzesinden buraya taşınırken ata'nın suratına bakmak görevini yerine getirdikten sonra birşey fısıldamasının* akabinde nefesi darlaşıp suratı kırmızılaşarak salonundan çıkmasına tanıklık etmiş, ve kendisi için "biz de tapınak gibi gösterir aha busunuz deriz millete nasıl fikir" denilerek inşasına devam edilmiş ulu önderin sadece nacizane vücudunun barındığı şahane yapı.
ilkokul, ortaokul ve lisedeyken her milli bayramda okulcak ziyaret ettiğimiz. ziyaret ede ede dört bir tarafını ezberlediğim ve şimdide gittiğimde ordaki tur görevlilerinden daha iyi bildiğim atamızın kabridir.Müzedeki muharebe maketleri, tasfirleri, resimleri görünce anlatılamayacak şekildi duygularınız kabardığı, çıkışda nereye saldırıyoruz edasıyla çıkışınız ve 1 haftada öyle dolaşmanız olasıdır.
Ama şöyle bir şey varki. Her geçtiğimiz sene o muhteşem anıtı gezenlerin onun ihtişamına ve maneviyatına olması gereken saygının gösteriliş biçimin bir azalma bir yobazlaşma oluyor. Kabrinin temsil eden anıtın yanında resim çekinmeyi, kahkaha atmayı, yemek yiyerek girmeyi bırakında kabrini gösteren televizyonun yanında bile bu hareketleri yapan insanları görmek beni çok büyük üzüntüye sokuyor. Bir insan annesinin, babasının veya bir başka akrabasının mezarına gittiğinde öyle mi davranır. Yabancıların bile anıtkabirde dolaşırken gösterdiği saygıyı bizim insanlarımız niye gösteremiyor anlamıyorum.Herhalde yaşanılan şeyleri çabuk unutuyoruz.
anıtkabir i her zaman yunan özentisi bir tapınağa benzetmişimdir ve atatürk gibi sadelikteki güzelliği seven bir türk e hiç yakıştıramamışımdır.

hatırlayalım: 'benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır ancak türkiye cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır'

büyük adamdan anlamlı söz. dikkat ederseniz anıtkabir atina daki tapınağın aynısıdır. hayır, anıt mezar daha sade, daha anlamlı ve 'türk' olmalıydı bence!
Atam;
bilmem haberin var mı?

+ mezarının önünde "ordu göreve" diye pankart açıyorlar
+ ülkeyi hurafe kenesinden kurtarmak için yıllarını verdin. Mezarını türbe,tekke gibi kullanıyorlar. hükümetten sıkılan yanına geliyor atam. mücadele edeceklerine, fikirlerini savunacaklarına, ilim-irfan yerine mezarını kullanıyorlar atam.
+ ülkeyi seni araç olarak kullanarak geri götürüyorlar atam.

ucubeler mezarını bile sömürdüler atam!
metal fırtına adlı kitapta olan bir amerika türkiye savaşında amerika'nın saldırdığı ilk yer. maksatları türk halkının piskolojisini çökertmekti. düşününce tüylerim ürperiyor. aslında düşman için hedef alınacak belki ilk yer. *
yanlış hatırlamıyorsam bir 10 kasım yada 29 ekim'de şeriatçılar tarafından uçakla saldırı planları yapılan son anda haberi alınıp engellenen yüce atamızın mezarı *, ankara'nın her yerinden gözükmektedir.
anıtkabir sadece Atatürk'ün yattığı yer değil; cumhuriyetin simgesi ve korunduğu yerdir. ne mutlu türk'üm diyene!
yeniden doğmak isteyenlerin uğrayabileceği yegane yerdir, yeter ki görmeyi bilin...
daha önce gitmeme rağrem 10 kasım olduğu için bugün tekrar gittiğim yerdir. anıtın içine girerken 10 kasım için olan değişşiklikleri görebilirsiniz.şu an girişte
karanfillerle yapılmış büyük türk bayrağı bulunmakta. ayrıca askerlerin nöbet değişimde orda olmasınız. gerçi anıtın önünde bekleyen askerlerden denizci olan (bkz: siyah üniforma) pek bi laubali geldi bana. diğerleri mum gibi duruken sağa sola bakmalar. mutlaka ziyaret edilmeli mümkünse çıkıştaki satış mağazasında hediye alınmalıdır.
http://www.tsk.mil.tr/anitkabir/index.html
2005 yılında 3.8 milyon kişi tarafından ziyaret edilmiştir. Bu yılın 10 ayında ziyaretçi sayısı 7,5 milyona ulaşmış. yorum halkın. arada iki kat gibi ciddi bir fark var.

http://www.nethaber.com/NewsDetails.aspx?id=5286