bugün

leeuwenhoek, bakteriyi ilk keşfeden ve kendi oluşturduğu mikroskobu ile mikroskobik canlıları ilk olarak inceleyen bilim adamıdır. gözlükleri büyüteç gibi kullanarak kumaşları incelemeye başlamış, bu mikro canlıların varlıklarının farkına varınca da başka büyüteçler üretmiş ve nihayet bir mikroskop icat edip canlıları yakından görebilme imkanına sahip olmuştur. yaşamı boyunca ürettiği mikroskop merceklerinin sayısı 550'dir. her biri ile yeni bir inceleme yapmıştır. leeuwenhoek aynı zamanda kan hücreleri üzerinde de araştırmalar yapmıştır. kılcal damarları inceleyerek kan hücrelerinin geçişini gözlemlemiştir. leeuwenhoek'den önce hiç kimse kasların liflerden oluştuğunun farkında değildir. mikroskobunun altında liflerin her birini gözlemlemiş ve incelemelerde bulunmuştur. hayvanlar ve bitkilerde beslenme sistemi, üreme ve bitkilerde besin transferi gibi konularda da pek çok çalışması olmuştur. bitkilerin birbirinden farklı bölümleri araştırmasının en önemli parçalarındandır. bitkinin kökü, gövdesi ve yapraklarının üç boyutlu çizimlerini yapmış ve yapılarının detaylarını ilk ortaya çıkaran kişi olmuştur.
1632-1723) hollandalı leeuwenhoek, merceklerin inceliklerini kendi kendine öğrenip, metal bir çerçeveye oturtulmuş küçük bir mercekten oluşan basit bir mikroskop yaptı. bu mikroskopta nesneleri 270 kata kadar büyütmeyi başararak, gözle görülmeyen canlıların dünyasını inceleyen ilk kişilerden oldu. yaptığı bir incelemede, göl suyu damlalarında gördüklerini, "çok küçük ve tuhaf hayvancıklar" diye tanımlamıştır.
bakteriyi ilk kez keşfeden bilim adamıdır. Gözlüklerini büyüteç gibi kullanarak kumaşları incelemeye başlayan Leeuwenhoek, gördükleri ilgisini çekince diğer büyüteçleri üretmiş ve böylece mikroskobuyla ilk bakteriyi tanımlayan kişi olmuştur.

Bir Yaratıcı olmaksızın, kendi kendine var oluş fikrini çürütme amacı onu çok önemli bilimsel araştırmalar yapmaya yöneltmiştir. Bu amaçla, hayvanlar ve bitkilerin beslenme sistemi, üreme, bitkilerde besin transferi, yine bitkilerin farklı yapı ve bölümleri ile kan hücreleri üzerinde araştırmalar yapmıştır. Kılcal damarlar üzerinde çalışarak kan hücrelerinin geçişini gören ilk bilim adamıdır. Ondan önce kimse kasların liflerden oluştuğunu bilmiyordu
Kendisi basit mikroskobu keşfetmiştir. ingilterede bulunan kraliyet derneği çalışmalarını çeviriyor ve böylece insanlar onun çalışmalarından haberdar oluyor ve bugüne kadar geliyor. Bitki tohumlarını, vertablalı küçük hayvanları incelemiştir. Ayrıca spermatozoa ve kırmızı kan hücrelerinin varlığını ilk defa Leeuwenhoek incelemiş. Hayvan histolojisinin kurucusu kabul ediliyor bu yüzden.
Kan dolaşımında kapiller keşfetmiş ve mikropsal alemi gözlemleyerek bunlara küçük hayvanlar manasına gelen animalküls adını vermiş.
Bu adam öldükten sonra bir süre kimse bir şey yapamamış çünkü mikroskop yapmak o zamanlar özel bir el becerisi istemekteymiş., 1820 lerde 19. yüzyıl sonlarına doğru birleşik mikroskoplar bulunmuş ve çalışmalara kalınan yerden devam edilmiş.