bugün

türkiye cumhuriyeti'nin ana dilinin türkçe olduğunu anlamayan tiplerin isteğidir.

alırsınız. alırsınız. rüyanızda anca..
anadilde eğitim gereklimidir evet gereklidir.ama haince,hunharca aşağılık planlar yazıp uygulayanlar terör örgütünü desteklemekten vazgeççicekmisiniz..eğer bu bir haksa neden somut adımlarla gelmiyorsunuz,siz geldiğinizi zannediyorsunuz.ama içinizi bilmeyen varmı.sizin neler istediğiniz yeterince ortada değilmı ana dilde eğitim bölücülük piçlik yapmıyanlar için verilmesi makbuldür arkadaş gerisi hikaye ...
(bkz: kuş dilinde eğitim isteyen muhabbet kuşu)
anadilde öğretim ile karıştırılan kavramdır.

(bkz: eğitim)
(bkz: öğretim)
bazı bölücü,terör örgütü yandaşlarının hayalidir.
klasik liseli lafı olacak ama biraz daha değiştirerek sizlere aktarayım.
(bkz: ya sev ya siktirgit)
Kürt sorunu toplumsal değil bireysel bir sorundur. Öncelikle bu kavram kafamızda yer ettikten sonra konuşmak gerekirse; ben A kökenli bir insan olsam ve A dilini ülkede konuşulan B dilinden daha önce öğrenmiş olsam; zaten eğitimin tam yerinde olmayan ülkemde -daha sonradan öğrendiğim bir dille, yedi sekiz yaşımda- öğrendiğim tüm derslerden tiksinirdim. Buradan anadilde eğitimin gerekli olduğunu hatta ve hatta okuma oranını artıracağını düşünüyoruz.
Öteki yandan bakınca;
amaç ülkenin bir bütün olarak refahını sağlayıp, her etnik kimliğin bu ülkede özgürce, istediği yerde, istediği meslekte, istediği konuma çıkmasını sağlamaksa anadilde eğitim hakkı bu duruma fırsat olmanın yanında ülkeyi ayrı bir bölünmeye götürüyor. Yeni bir ülkeden falan bahsetmiyorum. A dilinin okutulduğu ilkokullar, B dilinin okutulduğu ilkokullar; A lisesi, B lisesi; A doktor, B doktor gibi ayrılıkların yanı sıra A diliyle eğitim görmüş bir insana B dilinin ağırlıklı olduğu bölgede çalışma hakkı kısıtlanmış oluyor.
Bu durum özgürlükten ziyade özgürlükleri kısıtlamak olur. Tabii ki bir haktır fakat türkiyede hala memleketlim sıfatına dayanarak insanlar işe alınırken bu kadar keskin bir ayrılığın bambaşka sorunlara yol açacağı gerçeğini de unutmamak gerekir.
boşuna uğruna savaşılan haktır.çünkü günümüzde önemli olan anadilde eğitim değil yabancı dilde eğitimdir. ** *
vatanın ana dilinde,resmi, eğitim hakkı herkesindir tabi.
kim söylemiş bilmiyorum lakin güzel söylemiş''bir ülke de ekmekten sonra insanın en temel gereksinimi eğitim''
ana dil de olması gerekmezmi? elbetteki ana dil de eğitim
gereksizdir.

babam da çok güzel boşnakça bilir, dedem de bilirdi.. onların da bi zikine yaramadı, benim de..

demek ki neymiş:
ana dili ana baba öğretirmiş. ama bi zike yaramazmış.
haktır ve gereklidir. bir abhaz olarak, sülalem de ben de devlet tarafından yıllar yılı asimilasyona tabi tutulduk, dilimiz bize unutturuldu, şimdi zaman, o dili devletin riyakar ellerinden geri alma zamanıdır. bu ise ancak anadilde eğitim hakkı için sokaklara dökülerek yapılabilir.
ananın ak sütü gibi helaldir.
Ortak dilde eğitim almamız daha uygundur bilimsel açıdan. Anadilin eğitim müfredatına
alınması ise kesinlikle desteklediğim bir şey. Mesela burada şunu soralım. Anadilde eğitim
isteyen kişi ingilizce eğitim veren bir eğitim kurumuna da ben burada anadilde eğitim almak istiyorum şeklinde bir istek gönderiyor mu ?
Ana dilde eğitim denildiğinde akla Kürtçe gelmektedir. Fakat böyle olmadığı savunuluyor. Sadece kürtçe değil, Lazca, Çerkezce, Tatarca ve benzeri dilleride kapsayacağı söyleniyor. Ülkemizde bu kadar geniş bir yelpaze varken olsa olsa mecburi değil seçmeli ders olabilir ki bu dilleri de bilen öğretmenler bulmak biraz zor olabilir gibi geliyor bana.
çok tartışılan bir konudur. bunun türkiye'de uygulanmasına karşı olanlar; kuzey ırak, "kürdistan cumhuriyeti"ne dönüştüğü zaman, oradaki türkmenlerin bu haktan mahrum edilmesini de savunurlar mı? Merak ediyorum.
iran'da 100 bin ermeni'Nin kendi dillerinde eğitim alma hakları varken, yaklaşık 40 milyon türk'ün böyle bir hakkı yoktur.

sevgi pıtırcıkları ?
en doğal haktır
lenin'in uyguladığı sosyalizm pratiğine uymayan eğitim şeklidir. lenin'in de dediği gibi, ana dilde eğitim küçük burjuva milliyetçilerinin ortaya attığı emperyalist bir yaklaşımdır. ayrıca sovyet kurulduğunda da resmi dili rusça idi ve bu böyle devam etti. ulusların kendi sonunu tayin hakkına gelirsek, buradaki amaç ulusların milliyetçilik yapmasını değil, sosyalizmi kurmasını sağlamaktır. zira sovyet sosyalizminde örnek bir kazakistan, "ben istemiyorum kardeşim, ben kendi bağımsız, kapitalist devletimi kurmak istiyorum" ya da "kendi anadilimde eğitim görmek istiyorum" dese, buna sovyet izin verir miydi? sosyalizmi savunup ana dilde eğitim diyenlerin daha lenin'in pratiğinden haberleri yok. bugün olay sadece kürt milliyetçilerinin sosyalizmi kullanmasıdır. yoksa bugün ak parti ile iş birliği yapıp ılman islam'a oynamazlardı.

-okulların, milli topluluklara göre ayrılmasına, işçi sınıfı savaşımı (sosyalizm, a.y.) açısından çok daha şiddetle karşı koymalıyız!

-işin aslında, ‘kültürde ulusal özerklik’, yani eğitimin ulusal-topluluklara göre kesinlikle ve tümden ayrılması, kapitalistler tarafından değil (çünkü onlar henüz işçileri bölmek için daha kaba yöntemlere başvuruyorlar), avusturya’nın oportünist darkafalı aydınları tarafından bulunmuştur

v.i.lenin, “ulusal sorun ve ulusal kurtuluş savaşları” çev. yurdakul fincancı, sol yayınları, ekim 1993 ankara, ikinci baskı, s. 95-96-97-98

not: aynı yazı itü sözlük'te de yayımlanmıştır.
karşı çıktığım istektir.
ana dilde eğitim demek, kürtlerin veya bunu isteyen başka etnik kökene sahip insanların zamanla bu ülkeden sosyolojik olarak uzaklaşması demektir.
zira türkçe öğrenememeli bir süre sonra onları ortaöğretim ve lisans daha sonra da çalışma hayatlarına uyum sağlayamamalarını beraberinde getirecek ve bir süre sonra dışlanacaklardır.
daha açık şekilde söylemem gerekirse, bugün kürt anadiline sahip milletvekilleri ana dilde eğitim olsalardı milletvekili olmayacaklardı.

seçmeli ders olabilir, lisans için bununla ilgili bölümler açılabilir falan evet ama anadilde eğitim kısa vadede bölücülüğü peşinden getirecektir. üstelik bu bölücülük bu defa en çok kürtlere zarar verecektir.
Bazıları kürtçe lazca rumca bilenler türkce bilmeyecek ticaret dili türkce şu bu edebiyatı yapmıs ama bu ülkede fransızca, italyanca vb dillerde eğitim veren bir sürü okul var, zorunlu dersleri "türkce" olan. Ee fransız vatandas türkce mi bilmiyor hayır, belki senden daha iyi türkce konusuyor. Bırakın bu bölücülük laflarını. bu nasıl vicdan? illa insanlara hak verilmesi icin arkasında bir devlet mi bulunması gerekiyor? Fransız ingiliz burada gelip anadilinde eğitim alırken, ülkesi icin kan dökmüs yıllardır kardeşiz dediğiniz ırka bunu nasıl yapıyorsunuz? Bu en insani hakkı isteyenlere nasıl bölücü yaftası yapıştırıyorsunuz böyle kolay? Vicdanınız kalbiniz bu kadar mı körleşti? Bu kadar insani bir isteğin karsılanması bölmez aksine bütünleştirir nasıl anlamazsınız?
SAÇMALIKTIR! oldu o zaman mezopotamyaca da eğitim verelim
tam anlamıyla bölünmenin ilk adımı ve ülkede devletten başka bir zümrenin varlığını ve gücünü kabul etmektir. bilinmelidir ki her bölünme, yozlaşma dil ile başlar.
Almanyadaki Türklere verilmeyen türden bir eğitimdir; sadece Almanyada değil Doğu Türkistanda, Kerkükte ve dünyanın birçok yerinde verilmemektedir.Bu yüzden neden Türkiyede verilsin ?
her çocuğun alması gereken eğitim. ana dilde eğitim haktır, eğer bir yerde bu hak ihlal edilmişse sonuna kadar direnip yeniden gasp edilen hakları almak gerekir.
(bkz: dağlara gel dağlara)
zaten ana dilde eğitilmiyor muyuz? YAnlış mı biliyorum efendim, ana dilimiz türkçe değil mi? devam etsin efendim, böyle güzel...