bugün

eski başbakanlarımızdan.

(bkz: menemen olayı)
mustafa kemal'in en eski arkadaşlarındandır. abdülhamid'in baskıcı rejimi sırasında mustafa kemal'le birlikte olmak üzere gizli çalışmalar yürütmüş ve "jurnal"lenmiştir. falih rıfkı atay'ın çankaya isimli eserinde yazdığına göre, bu olaylar sonrasında arkadaşları arasında iken sarayı göstererek; (abdülhamid'i kast ederek) "hep o adamın başının altından çıkıyor bu işler, imkanım olsa arabasına bomba koyardım" demiştir. işin ilginç yanı ise; tahttan indirilen abdülhamid'i 27 nisan 1909'da selanik'e götürmekle görevlendirilen muhafızlardan birisi olmasıdır.
cumhuriyetin ilanından sonra seçilen ilk TBMM başkanıdır.
londra buyukelciligi de yapmistir.
1880-1943 yılları arasında yaşamış asker ve siyaset adamıdır.ağustos 1923'de başbakanlığa getirilmiş fakat ekim'de istifa etmiştir. 22 kasim 1924'de yeniden başbakanlığa getirilmiştir ve mart 1925Te görevden ayrılarak beş yıl Paris büyükelçiliği yapmıştır.

1930'da yurda dönen Okyar, yönetimdeki Cumhuriyet Halk Fırkası'na yönelik muhalefeti denetlemek amacıyla,Atatürk'ün önerisi ve onayıyla Ağustos 1930'da Serbest Cumhuriyet Fırkası'nı kurmus ve başkanlığa getirilmiştir.5 Eylül izmir mitingi'nde cıkan olayların ardından başlayan grevler gibi emekçilerin siyasal etkinliklerinin artması, öte yandan kimi tutucu çevrelerin eylemlerinin yoğunlaşması,meclis içinden ve dışından yoğun eleştirilere yola açtı.

Atatürk'ün bu eleştirilere katılması üzerine Kasım 1930'da parti kendini feshetti.
Atatürk'ün en yakın kişisel arkadaşlarından biridir. Türk asker ve siyaset adamıdır. Başbakanlık ve TBMM Başkanlığı yapmıştır. Uzun bir süre ismet inönü'nün başlıca rakibi olarak görülmüştür.
türkiye cumhuriyeti' nin ikinci başbakanı. ismet inönü' nün sağlık nedenleriyle ayrıldığı başbakanlık görevine 22 kasım 1924' te atandı. doğu' da cereyan eden şeyh said isyanı karşısındaki pasif tutumu nedeniyle atatürk tarafından 2 mart 1925 tarihinde başbakanlık görevinden istifa etmesi sağlanmıştır.
osmanlı devleti 'nin son yılları ve cumhuriyetin ilk yıllarının önemli siyasi isimlerindendir. serbest fırka 'nın başkanıdır.

(bkz: serbest fırka)
''Cumhuriyet hükümetinin payına düşen OSMANLI borçlarının nasıl ödeneceği Lozan'da en çetin meselelerden biriydi. uyuşulamadı. barıştan sonra alacaklılarla konuşmanın sürdürülmesi kararlaştırıldı. ismet paşa altınla ödemeye yanaşmıyordu. ''kağıt para veririm'' diyordu. konuşmalar, paris büyükelçisi fethi bey'e bırakıldı. 1928 yılında bir anlaşma yaptılar. buna karşı, biz de altınla ödemeyi kabul ettik. anlaşma imzalandığı zaman, hizmeti beğenilerek fethi okyar'a on bin lira mükafat verildi!

bir taksit ödedik fakat ikinci taksitin ödeme vakti yaklaşırken iktisadi buhran patladı. taksidi altınla ödesek, paramızın değeri düşecekti. altın sekiz banknottan on bir banknota çıktı. bunun üstüne ismet paşa hükümeti borçların altınla ödemenin imkansızlığına karar verdi. ''borçlarımızı ancak kağıt parayla öderiz'' dedi. fethi bey alacaklılara verdiği sözün tutulmamasını onur meselesi yapmış olacak ki bu yaz izinli gelince hükümet kararını eleştirdi. durumdan gazi hazretleri'ne şikayette bulundu!''

kemal tahir
yol ayrımı romanı'ndan
atatürk'ün emri ile kurduğu partinin iktidara geleceği anlaşılınca yine atatürk tarafından kapatılan kişi. parti kapatıldı haberi alınca bunu ismet paşa'Nın yaptığını zanneder ve o hışımla atatürk'ün huzuruna gelir ve "paşam kurmuş olduğunuz parti ismet paşa tarafından gayri hukuki bir şekilde kapatılmıştır, lütfen müdahale edin" der.

gazi paşa'nın verdiği cevap kendisini şoka uğratır: "hayır fethi bey, partinizi ismet paşa değil ben kapattırdım. ben, o partiyi muhalefet partisi olsun diye kurdurmuştum iktidar olasınız diye değil"

gazi paşa'nın demokrasiye bakış açısını gözler önüne seren bir cevaptır bu. yani "kır dizini otur aşağıya".
görsel
ilk meclis başkanıdır.
kendisine nutuk da çok yer verilmiştir. o zamanlar biyografisini okumaya karar vermiştim.
rumelili ve mustafa kemal atatürk`ün yakın dostudur. meclisimizdeki ilk millet vekilleri arasındadır. lozan anlaşması onun döneminde imzalandı. tbmm başkanlığı yapmıştır. 24 de başbakan olmuştur. fakat ne olduysa bu dönemden sonra olmuştur. şeh sait isyanından sonra güvensizlik oyu almış ve istifa etmiştir * sonra mustafa kemalin desteğiyle serbest cumhuriyet fırkasını kurdu 1930. fakat partinin ömrü çok uzun olmadı. * *
Ataturk'un Harp Okulu'ndan sinif arkadasidir. Askerlikten ayrildiktan sonra siyasi hayata atilmistir. 1925'te basbakanlik yapmis, Ataturk'un istegi hzerine 1930 yilinda serbest Cumhuriyet Firkasi'ni kurmus ancak kisa sure icinde partisine gericilerin ve rejim dusmanlarinin dolmasi uzerine partiyi feshetmistir.
tbmm hükümeti son bakanlar kurulu başkanı. devrinin en demokratı belki de.
7 ay başbakanlık yapmıştır.
1880 - 1943 yılları arasında yaşamış olan Türk asker ve siyaset adamı. saygılarımla.
görsel
ölümün 80. yılında saygı ile anıyoruz.
Cimri olduğu söylenir.