bugün

panini'nin 2010 ürünü olup yarın habertürk gazetesiyle birlikte verilecektir. çıkartma peşinde koşup panini'ye "yea bende şu oyuncu yok.." diyen, dünya kupasını ölümsüzleştirmek isteyen koca kazıklar tarafından alınıp evin bir köşesine koyulacaktır bu çıkartma albümü.

adı bile tatlı lan. çıkartma albümü. panini. çıkartma. oyhş.
euro 2000
euro 2004
euro 2008
2002 dünya kupası
2006 dünya kupası

bu beş kupanın çıkartma albümlerini full bir şekilde odasında sergileyen bendenizin yine kaçırmayacağı albüm olacaktır.seviyorum lan napayım.
6 adet çıkartmayla birlikte bugün 75 kuruşa sahip olunabilecek albümdür.

bakkallarda, marketlerde 1 liraya 6'lı paketleri satışa sunulmuştur. ama sanırım bizim bakkal beni kekledi, normalde bu kadar pahalı olmaması gerekir. hoş panini eksik çıkartma başına 35 kuruş istiyor, 6 tanesinin 100 kuruş olması çok da absürd değil bu fiyatla.

tamamlamak zor olacak sözlük, çok zor. hadi bunlar aylarca satılsa, ben parayı bayılıp da 500 tane alsam, en az 150'si aynı çıksa... panini zaten 35 tane gönderiyor. nasıl olacak ulan bu?
büyük hastalığın bu seneki versiyonu. bugün gazete verecekti, dün rafta görünce dayanamadım "2,50 liranın hesabını mı yapacağım yahu" deyip aldım. mutlu mutlu yapıştırdım ilk çıkartmalarımı. bugün yine dergi rafında gördüm 5 paketi yani 25 çıkartmayı bir arada paketlemişler 6 tane de bedava oluyor, 5 liradan satılıyor. aldım, içinden robin van persie çıktı daha bir mutlu oldum. yalnız o 6 çıkartma hep aynı, harry kewell'ın olduğu altılı. küçük paketlerin içindeki 25 tane birbirinden farklı olsa bile insan, o 6 tane de farklı olsun kara geçeyim istiyor.

100 tane içeren büyük paketleri varmış bu çıkartmaların, nerede bulunur ki acaba? öyle gaza geldim ki sözlük, eksik kalan 2002 albümümü de tamamlamaya karar verdim. önceden bir 2006 bitmişti, bir de abimin bitirdiği ve benim gerizekalı bir anımda ona kızıp çöpe attığım 1996 albümü vardı.

nasıl bir hastalıktır, nasıl bir eğlenceli anlayışıdır bunu açıklayacak kelimelerim yok. anlamak için paketleri delice yırtıp içinden bu sefer kimlerin çıktığına bakarken duyulan hissi tatmak gerek.

bu arada koleksiyonculara bir haber, eksik çıkartmaları internetten sipariş ederseniz %20 indirim oluyormuş. 50 taneye kadar hakkınız var. gerçi o aşamaya daha vardır eminim ama.

ve en önemlisi, "nasıl tamamlayacağım, bütçe mi dayanır 600küsür çıkartmaya" diyenler için, değiş tokuş yapmayı öneririm. ben 2006 albümümü öyle tamamladım. bir site vardı, herkes yazıyor eksiklerini ve elindeki fazlalıkları, işinize yarayacak olan varsa irtibata geçip postayla karşılık değişim yapıyorsunuz, özellikle yüklü alımlarda çok avantajlı bence. adresi bulursam yazacağım.

bu yıl henüz başlangıç yapmamış severlerine gelsin:

görsel

son durum: eksik çıkartmalar için internet üzerinden çıkartma başına %10 indirim ve 35 tane değiştirme hakkımız varmış türkiye'de.
şimdi bir araştırdım da, o bahsettiğim değiş tokuş forumu artık yok. oldukça iyiydi aslında. panini'nin resmi değiş tokuş alanı var, onda da türkiye yok malesef. yeni açılmış bir forum buldum henüz kimse yok ama albümler doldukça ve elde kalan çıkartma sayısı arttıkça o forum da hareketlenebilir, ben adresi vereyim en iyisi.

http://panini.benimforum.biz/

not: şimdi albümleri tekrar karıştırınca farkettim benim hala ufak tefek eksiklerim varmış 2006 albümümde bile. ben tamamladım sanıyordum, yıkıldım. euro 2008 albümünde de ço kaz eksiğim var. bol müktarda da fazlam var ikisinden de. şimdi 2010 albümü için de fazlalıklar birikmeye başladı. diyeceğim odur ki, değiş tokuş yapmak isteyen olursa mesaj atsın, güzel olur.
bakkallarda satılan 5'li pakedi 1 liradır.

evet efendim bakkal beni keklememiş, böyle bir satış fiyatı varmış bunların. gazete bayilerinde albüm boyutunda bir zımbırtının içinde 6'lı 5 adet paket + 1 çıkartma daha bulabilirsiniz, o da 5 liraymış. yani 1 çıkartmanın derdindeyseniz ondan alabilirsiniz. bir de aynı çıkma ihtimali azalıyor 30'lu alınca tabi, panini pislik yapmıyordur diye düşünüyorum.

bir rivayete göre de türkiye'de 100'lük paketleri yokmuş ne yazık ki. bakkalla masaya oturdum bugün. "abi böyle böyle paketleri varmış bunun, hiç uğraşmıyormuşuz böyle 6'yla falan?" dedim. kutuyu gösterip "bize böyle geliyor aslanım, içinden 6 tane çıkıyor işte, bunların da tanesi 1 liraya gidiyor" dedi.

sonra baktım, 6 tane seçtim. 36 çıkartmanın 2'si bende olanlardı, kardeşime verdim. o ibne de bana kıllık olsun diye albüm almış. gayet güzel gidiyor aslında. aynı futbolcuların çıkması zor ya da bana öyle denk geldi. her türden eleman çıkıyor. yani öyle her pakette bir kewell, ronaldinho falan yok. bende en çok şili'nin çıkartması var mesela. hoş o da 4 tane ya neyse.

benim öyle üstün bakkal bilgim falan yok, 100'lüsü varsa da bana getirmiyorlar. ama hiç değilse 6'lı paketleri güvence altına aldım. cebimde 4 gün geçirmem gereken 8 lira ve doldurulmayı bekleyen bir albüm var.

en çok neye kızıyorum biliyor musun sözlük, aylar öncesinden para biriktirmeye başlamamama. ulan yazın işe gireyim diyorum ama dünya kupası maçları var lan, 14:30 ve 17:00'de başlayanları kaçırırım işe girersem. ama girmezsem de yazın para alamam lan hiçbir yerden.

vay anasını.

düdüt: lan hala tim wiese çıkmadı, tim wiese verene casillas veririm lan.
komik diyaloglara sebep olan albümdür, candır. her gün şehirlerarası yolculuk etmek zorunda olan bir öğrenci olarak, geçen gün yine karga bokunu yemeden yollara düştüm. aracın kalkış saatini beklerken şoför gazete okuyordu. sonra şöyle bir diyalog yaşandı:

şoför- (gazeteleri uzatıp) kardeşim gazetelere bakıcan mı?
tonks- bakayım abi sağol.
ş- hangisini istersin magazin ekini vereyim di mi? spor istemezsin zaten.
t- abi aslında spor ekini alsam? (çekinerek)
gazeteler alınır, göz atılır, o gün 6 tane çıkartma verdiği farkedilir:
t- şey, abi o çıkartmaları biriktiriyor musunuz?
ş- yoo.
t- bana verir misiniz? (gittikçe kısılan bir sesle)
ş- (şöyle bir garipsedi, bir süzdü) sen biriktiriyor musun ki?
t- abi aldım albümü, başladım işte bakalım.
ş- iyi al, dün çıkanlar da burada.
t- (sevindirik) çok sağol abi.

yalnız normalden fazla aldı ücreti herkesten, ses çıkaramadım çıkartmaların hatrına. burada yazayım da içimde kalmasın.
daha önceki senelerde saçma tepkilerle karşılaştığımdan daha tecrübeli olarak birkaç saat önce gittim bir gazete bayisine. şöyle bir diyalog geçti satıcıyla aramızda:

tonks- (gözler kısık, hiç bir fikri yokmuş havalarında) iyi günler. dünya kupası çıkartmaları mı ne varmış galiba. sizde bulunur mu?
satıcı- (sırıtarak) var. kaç tane vereyim?
t- valla bir göreyim önce.

adam uzatır, tonks evirir çeviri ilk kez görüyor gibi.

t- kaç tane var bunda?
s- 5 tane.
t- kaç lira peki?
s- 1 lira.
t- 20 tane alayım o zaman.

adam sırıtır.

t-kardeşim her gün isteyip duruyor, bir seferde alayım da kurtulayım*. hehehe.

adam gülmez, öylece bakar.

t- eee peki, gideyim ben öyleyse, hayırlı işler.*
ben her çıkartma almaya kalktığımda böyle kırk takla atıp, ıkınmak zorunda mıyım kardeşim? futbolu sadece erkekler mi sever? ayrıca yetişkinler albüm doldurma keyfinden mahrum mu kalmalı sırf yetişkin göründükleri için?
yetişkinlerin almakta ve doldurmakta sıkıntı yaşadıkları albümdür. çok görüyorum sağda solda, bir çıkartma isteyecekler, kasılıyorlar arkadaş...

yetişkinler, olm bak size sesleniyorum lan... sizde şimdi 20 lira mı var? 20 paket çıkartma mı alacaksınız? parayı verin ben size alayım anasını satayım, 5 pakedi benim ama. tamam mı? ya da şey lan, benim haftalığım 20 lira zaten, yemeğimi yiyip çıkartma biriktirmeye kalksam haftada 2 paket alabiliyorum. bi' 20 lira çıksanıza? heha.

velhasıl kelam, çıkartmaları ulu orta, bağırılarak, "yetişkinim ve param var, çıkartma istiyorum anladın mı?!" diye haykırılarak alınmalıdır. böylece bir yeri şişen kardeşlerimiz de huzura ermiş olurlar ve 500 dikdörtgeni boş albümlerine hüzünle bakmaktan vazgeçerler.
http://en.stickeralbum.fifa.com/game/flash
fifa üzerinden doldurulabilen sanal versiyonu, bu kurumun ne kadar kaka olduğunu göstermektedir.

her gün 3 paket çıkartma verirler, içinden toplam 15 tane çıkar. 16 temmuz'a kadar bunu tamamlarsanız, çeşitli ödüller kazanırsınız çekiliş sonrasında. çıkarsanız tabi. 3 gündür bakıyorum buna. 45 tane çıkartma oldu. takas bölümünde 10 tane çıkartmam var. eh bilgisayar ortamı değil mi, bende olanlardan atıyor hep ibneler bilerek. eh be fifa. hani sonuçta verilecek ödül sayısı, çekilişte çıkacak insan sayısı belli. 10 tane ödül ver ama 10000 insan katılabilsin. sanal çıkartma albümü için takas derdine düşürme insanları. ayıp be.
her albüm gibi para tuzağıdır.
(bkz: panini)
gün geçmiyor ki bu albümle ilgili yeni bir komik durumla*karşılaşmayayım efendim. eskileri şunlar (#8010631) ve (#8010574).

bu sefer "yalan söylemeyeceğim lan bıktım kasmaktan adam gibi isterim soracak değil ya" düşünceleriyle dolu olarak büyük bir özgüvenle yaklaştım dün gazete bayiine.
ciddi bir şekilde; "dünya kupası çıkartması var mı sizde?" dedim. adam da "var" dedi haliyle. "20 paket alayım" dedim. adam uzun uzun saydı ve uzattı.
o sayarken ben düşünüyordum "yazık yalan uydurmaya çalıştığım günlere, bak ne kolaymış. hem bu adam meraklı değil, umursamadı bile ne güzel hihi" diye.

sonra tam parayı uzatıyordum ki adam şu 5 dakikalık alışverişimizin içine bir güzel edecek cümleyi kurdu:
--"çocuk için mi bunlar?"

aynı şu panda'nın senben dondurmasının reklamında çocuğun zihninde trenler falan çarpışıyor ya, birkaç saniye aynı hali yaşadım. "hıı. kardeş. küçük." gibi birşeyler geveledim.
adam da dedi ki: "siz bu albümü 200 tl'ye zor tamamlarsınız" ve güldü epey, çok komikmiş gibi. ben de şoku atlatıp daha önceki seferlerdeki tonks'a dönüştüm, yüzsüzlüğe vurdum ve:
--"bir hevestir başladı işte, bakalım, nereye kadar devam ettirecek." deyip oradan uzaklaştım, bir daha uğramamak üzere.

hayır, belki de "ne var bu kadar kasacak, herkes futbol sevebilir" diyorsunuzdur. ama yaşamayan bilmez, öyle basit değil işte. kendimi bildim bileli benim spor aşkıma alaycı yaklaştı insanlar.
geçen gün okulda herkes bir sebepten dolayı yaz stajına sövüyordu. ben de gayriihtiyari dedim "gündüz maçlarını da kaçıracağız ya". bilhassa erkek arkadaşlar pek bir garipsedi, güldü "ahah biz bu kadar takmıyoruz kıza bak uçmuş ya" diye. boşa dememiş einstein "bir önyargıyı yıkmak atomu parçalamaktan zor" diye. hakikaten öyle, gün gelecek torunlarımız belki jetmobillerle seyahat edecek, ama hala futbol "erkek oyunu" olarak görülecek malesef.

neyse konu saptı, velhasıl bu albümle uğraşmak, eski albümlerdeki çıkartmalarla şimdikileri karşılaştırmak, epey keyifli bir iş, insanları takmayınca.
burada yazılanlar ve özellikle de tonks'un ağzımı sulandırıp küçüklüğümü hatırlatması sebebiyle gidip aldığım albümdür. 10 tane de çıkartma paketi aldım, aynısından hiç çıkmadı.

büyük-küçük farketmeden hala aynı zevkle yapıştırılıyor, güvenin bana.
yeni adı "2010 güney afrika dünya kupası kadrolarındaki sakat oyuncuları çıkartma albümü" olması muhtemel olan.
çıkartmalarının her paketinden honduraslı futbolcu çıkan albümdür. ha gayret 9 tane kaldı bitiyor honduras. kaderim midir bilinmez ama dünya kupasının en b.ktan takımını tamamlayacağım herhalde. darısı kuzey kore'ye.
online versiyonunda %75'e gelmiş oldugum albüm. beni büyük bir masraftan kurtarmıştır. gerçi o çıkartmaları yamuk yumuk yapıştırmak ayrı bir zevktir ama eşek kadar adam olunca etraftakilerin garip bakışları arasında çıkartma almak falan zoruma gitmiştir. online çözümlerin hastasıyım.