bugün

entry'ler (19)

dolma

türk yemeği mi, yunan yemeği mi, ermeni yemeği mi şeklinde sürekli tartışılan diğer yemeklerden farksız bir durumdadır. (baklava, lokum)

ve bendeniz gayet objektif olaraktan çöüzmlemeye başlayacağımdır vaziyeti.

dil herşeyin anahtarıdır. her sırrı o anlatabilir. gelin bakalım.

dolma: türkçedir
baklava: arapçadır
lokum: rahat-al hulkum kelimesinin evrilmiş halidir, dolayısı ile arapçadır.

ve arapça da osmanlı kültürü içinde geniş yer tuttuğundan diyebiliriz ki bu yemekler osmanlı yemeğidir. ne öz-türk, ne yunan ne de başka bişey.

ermenileri sevmeyen ırkçı türk

varlığı malesef olan insandır. ben bugün bunu gördüm şeklinde bir bakınız versem cuk oturacaktır.

esıt = ermenileri sevmeyen ırkçı türk oşoa = olaya şahit olan adam

esıt: abi ya! geçen karsa gittim, bi sürü ermeni var alayından nefret ediyorum
oşoa: niye lan? ne yaptı garibanlar. senin gibi ırkçılar onlarla savaştı şimdi de dünya soykırım yaptık diye bizi suçluyor, kardeş kardeş yaşayamaz mıydınız?

zinedine zidane

önadı olan zinedine aslında ziynettindir.

sözde ermeni soykırımı

objektif bir şekilde araştırıldığı takdirde gerçeklerin anlaşılacağı olaydır. gerçekler acı olabilse de araştırmak ve bilmek lazımdır.

türklerin inkarları kendilerine göre haklıdır çünkü, diaspora ermenileri emperyallere alet olmaktadırlar. bunun önüne geçebilmek için de bir orta yol şarttır. kanımca ota yol ılımlı ermenilerdedir.fanatizme gitmeden, türkiyenin külfetini arttırmadan davranılmasıdır. ancak üzülerek söylemeliyiz bir olay vardır. buna ister soykırım deyin ister katliam.

türkiye de ermeni olmak

çok da zor olan bir durum değildir. türkiye halkı gerçekten de ayrımcı değildir. avrupanın ırkçı ve faşist hareketleri daha çok dikkat çekmesi gerektiği yerde hasıraltı olmuştur. türkiye ermenilerinin çoğunluğu da bu durumun farkındadırlar ve ülkelerini severler.

ortodoks hristiyanligi

Ortodoksluk Yunanca doğru inanç demektir. Genelde iki anlamda kullanılır:

Meşru kilisenin resmi kararlarına uygun öğreti ve düşüncelerin bütünü.
Doğu Hristiyan kiliselerince sürdürülen, Yunan ve Slavların çoğunun benimsediği mezhep.
Katoliklik gibi Ortodoksluk da 4. Ekümenik konsil olan Kadıköy Konsili'nin kararlarını tanıyan bir kilisedir ancak. Ortodoks kilisesi sadece ilk 7 konsili tanımış bundan sonra yapılanları geçersiz saymıştır.

Kadıköy Konsilin'de alınan karara göre:

isa'da Hem insani hem de tanrısal özellikler bulunmaktadır, bu özellikler Meryem isa'yı doğurmadan önce de bulunmaktaydı isa Tanrı olarak baba ile aynı özden, insan olarak da günahlar hariç insanlarla aynı özdendir. Dolayısıyla Meryem sadece insan olan isa'nın değil Tanrı olan isa'nın da anasıdır ve ona Tanrı Anası anlamına gelen Theotokos denilmelidir.

Bu farklı doğalar birleşmeden sonra hiç bir şekilde değişime uğramayıp kendi özelliklerini muhafaza etmişlerdir.

Çarmıhta acı çeken isa'nın sadede insani doğasıdır, bu acı Tanrısal doğa'ya dokunmamıştır.

Aslında Diofizit görüşe yakkın olan bu karara itiraz eden Monofizit piskoposlar kendi bağımsız kiliselerini kurmuşlardır.

Ortodoks Kilisesi, Katolikler'in tersine merkeziyetçi bir kilise olmayıp, her ülkede ayrı örgütlenmişlerdir. Her bağımsız ortodoks kilisenin bir başpiskoposu ve ona bağlı piskoposları bulunur. Başpiskopos kendi piskoposlarını seçer ve piskoposlarından oluşturduğu meclis ile (Sen Sinod) şehirlerin veya bölgelerin başında bulunan piskopos yada metropolitleri vasıtasıyla tüm ülkedeni kiliselerin dini reisi olur.

Patrik, Katoliklikteki gibi devlet başkanı statüsünde değildir, diğer kendisi de bir başpiskopos olup sadece saygınlık bakımından diğerlerinden üst seviyededir ancak diğer başpiskoposların yönetim bölgelerine müdahale yetkisi yoktur.

Ortodokslukta Patriklerin yada piskoposların yanılmazlık özellikleri yoktur bunun ifadesi dahi şirk kabul edilir.

Katolik Kilisesi ile Kutsal Ruh'un kaynağı ile ilgili bir tartışma sonucu görüş ayrılığına düşmüşlerdir. Ortodoksluğa göre Kutsal Ruh, Baba'dan çıkmışken. Katolikler'e göre Baba ile Oğul'dan çıkmıştır.

Bu ayrım sonucu Roma Kilise'si 1054 yılında Ayasofya'ya gönderdiği bir belge ile Ortodoksluk'tan tamamen ayrılmıştır ve iki kilise karşılıklı birbirlerini aforoz etmişlerdir.

1204 yılında 4. Haçlı seferleri sırasında, Haçlı ordusunun istanbul'u yağmalayıp, Ortodoks kiliselerini basıp ortodoks rahiplerini öldürmesi üzerine nefret daha da artmıştır.

1964 yılında Dömnemin Papa'sı Papa VI. Paul ile istanbul Patriği Athenagoras karşılıklı olarak aforozları kaldırmışlardır. Ancak iki kilise arasındaki bu yumuşama halka yansımamıştır, Yunanlılar bu gün dahi IV. Haçlı seferlerinde Katoliklerin yaptıklarını affedemezler.

kaynak: wikipedia

ortodoksluk

ortodoksluk sadece hrsitiyanlıkla ve dinle alakalı bir durum değildir. ortodoks demek gelenekçi demektir. aynı şekilde "koyu bağlılık" olarak tanımlanır. ortodoks sosyalizmi bunun bir örneğidir.

mezheb olan ortodoksluk için lütfen (bkz: ortodoks hristiyanlığı)

erivan

malesef yoksulluk içinde yaşamay muhtaç bırakılan bir şehirdir. ermeniler için önemli olması başkent oluşundan ibarettir. tüm ermenilerin gönlündeki kutsal şehir tektir: ağrı.

iran

bir zamanlar medeniyeti doğurmuş halk iken şu anki halleri içler acısıdır. yobazlık ve cehalet iranı bu hallere getirmiştir.

agamemnon

öldüğü yerde kutsal ruhun belirdiğine ve yunan şehrinin hristiyanlığa açılma yolun agamemnondan geçtiğine inanılır.

gregorian

müziği ile hristiyanlığı dünyaya anlatan topluluktur. ayrıca bu kelime sadece grup için kullanımaz. roman yahut doğu kilisesi kökenli hristiyanlık için kullanılır. gerçek hristiyanlık doğu kökenli olanıdır, çünkü isa bir doğuludur.

ecumenicus

saygılı, ilgili ve entellektüel olma iddiasındaki bir yazardır. saygısının yanında inandığı değerleri de savunmaktan vazgeçmeyecek birisidir. dini yahut kökeninin türkiye'de kendisine sorun yaşatmadığını bilen birisidir.

mustafa kemal atatürk

system of a down adlı soydaşlarımın oluşturduğu grubun holy mountains adlı şarkısına çekilen klipte haksız yere hakarete uğrayan türkiyenin önderidir. gerçekten de o klibi hazırlayan fanatik dostumuz araştırma yapmamıştır. mustafa kemal atatürk'ün ermeni soykırımı ile ilgisi olmadığını bilmiyordur. eğer art niyeti var ise de kendisini lanetliyorum.

hıristiyanlık

yeni kurallar eklenmeyen din. dinim. hristiyanlıkta eleştirilen nokta anglikan, presbiterien, calvenist ve lutherci kitledir. kısaca bunlar protestanlık adı altında toplanmıştır. protestanlık(kısa söyleyişle) paranın dinidir. yani kapitalist güçler dini alet etmişlerdir. dini tüccarlığa ve modernlik dedikleri safsatalara alet ederek reformlar yapmışlardır. ancak bu reformlar insanların inançlarını sarsmaktan başka işe yaramamıştır. şahsen bir doğu kilisesi ortoduksu olarak bu protestan dolanından şikayetçiyim.

paris

dünya üstündeki en özgür ve ferah şehirdir. en büyük handikapı pahallı olmasıdır. fransız insanının diğer gelişkin avrupa devletleri(almanya, ingiltere, italya) gibi ırkçı da olmayışını anlamak için parise gitmek yeterlidir. neden fransa futbol takımındaki herkes afrika kökenlidir? işte bu isnani yönleri yüzünden. almanların arasında hiç afrika kökenli insan yok mu? vardır ancak onlar bununla anılmak dahi istemezler.

cirkin hissetmek

ilginç bir olaydır. kişi kendisini kimi zamanlarda çirkin hisseder. belki cildiniz yağlanmıştır, belki saçınızın şekli bozulmuştur, belki de kilo almışsınızdır.

ancak en şaşırtıcı olanı tipiniz kaydıktan sonra fotoğraf çektirdiğinizde aslında kayan birşeyler olmadığını farketmektir. aslında kayan sizin psikolojinizdir.

uludağ sözlük

geleceğin sesi olacaktır. diğer sözlüklerden en büyük farkı gerçek anlamda demokrat olmasıdır. bu sebeple nacizane fikirlerimi sunmak için burayı seçtim.

paternalizm

devlet üstünde sanki ailedeki sorumluluklar var gibi davranılmasıdır. devlet, vatandaşının babasıdır. onun her ihtiyacını karşılamsı gereklidir. ancak eğer çocuk olarak görülen vatandaş bu babacılığın kendisini özgür kılmadığını söylüyor ise ters giden birşeyler vardır.

bursa

çok eski dönemlerde harika bir yapısı olan ve osmanlıdan sonra bozulduğu görülen şehir. osmanlı döneminde yapılanlar elbette göze batar ancak yıkılanların yanında bu hiç kalır.