bugün

orhan pamuk u sevelim kampanyasi

Yazdiklariyla sevilmeyen bir yazari, nobel aldi diye sevmeye calismaktir.

Şimdi biz aydın olarak mi sevelim orhan pamuk ? Yoksa bir edebiyatci olarak mi? yoksa kara kaşı ve guzel gozleri icin mi sevelim?

Edebiyatci olarak sevelim deniyorsa konuya edebiyat acisindan bakmakta yarar var:

Olayın edebiyatla ilgisi falan yoktur, zira okunmayan bir yazar oldugu bellidir. Stochkolm'de falan "biz niye bu adama bu odulu verdik tam bilemiyoruz" diye konusulmaktadır.
Yahudi lobisi sagolsun orhan kardesimize nobel verdi ama bir de neden vermiş oldukları sorusuna yanıt da bulsalardi iyi olacakti.

Universite yıllarında birazcik modern roman okuma kültürü edinmis birinin orhan pamuk un kitaplarını roman kategorisine sokamayacagi aşikardir. bunu rahmetli ahmet taner kıslalı da azimli yazar yalcin kucuk de defalarca belirtti. KEndisini pazarlayan türk medyasi ve yakin akrabasi olan dogan hizlan dir.

Orhan pamuk bir yazar degil bir proje dir. Yaratilmis bir marka dir. Kendisine verilen odulu pek ciddiye almamak gerekir ki, odulu verenler de zaten itiraf ettiler bu durumu.

Kara kasi güzel yüzü icin sevelin deniyorsa;
Orhan beyin marka oldugunu kabul ettigini soyleyen herkes bu ortadaki kitapların da sanat olmadıgını kabul ediyor.
Ha adam sevimlidir, konusmasi tutuktur ve naiftir, yakisikli da sayilir, düsman olmayalim sevelim seklinde bir tutum varsa ajdari da sevelim derim ben.

Bu arada aydin insandan sozediyorsak;

bilgesu erenus olum orucundaki behic aşci nin basindan bir saniye ayrilmadan onu yasamda tutmaya calisiyor. asıl aydın tavri budur.
Orhan pamuk konusmasinda ülkesindeki ölümlerden sözetmeliydi bir aydın olarak once, ermeni kürt katliamlarından, babasinin bavulundan degil.