bugün

şeytanın önerisine evet diyebilmek

düşünün ki karşınızdaki kişinin şeytan olduğunu biliyorsunuz. ne yaparsa yapsın sadece kendi çıkarı için olacağını, öyle yada böyle bir tarafınıza kaçacağını, etinizi ruhunuzu satacağını, karşınızdakinin şeytan olmasından mütevellit biliyorsunuz. bu şeytan yine de gelip size güzel bir teklifte bulunduğunda, zeka seviyenizle orantılı olarak içindeki pisliği görmezseniz karşınızdaki kişinin şeytan olduğunu bile bile yine de evet dermisiniz? hayır demek zeki olmayı gerektirmez ama evet demek kesinlikle bir aptallık veya açgözlülük gerektirir.

bu olay benzer bir hikayeyi getirdi aklıma:

bir gün adamın birisi yolda yürüyormuş, karşısında dev, pislik içinde sakallı bir adam görmüş. adamın kollarından yüzlerce zincir sarkıyormuş ve her zincirin ucunda birileri varmış. kimileri grup seks yapıyor, kimileri birbirini kesiyor, kimi alkol komasına girmiş, kimi de uyuşturucu krizinde.
adam sormuş bu insanlara niye bunu yapıyorsun? kimsin sen? diye.
"şeytanım ben" diye cevap vermiş diğeri de, "ama kimseye bir şey yaptığım yok. dikkat edersen zincirlerin ucu açık, istedikleri anda gidebilirler ama sunduğum şeylerin görünüşüne o kadar kapılmışlar ki içindeki pisliği göremiyorlar. bana hayır diyemiyorlar. ben şeytanım ama asıl günahkar olan onlar."